Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Δάχτυλα Κυριών το σιροπιαστό γλυκό της Κύπρου

Πεντανόστιμο!

30 Νοεμβρίου 2018 12:04
Δάχτυλα Κυριών το σιροπιαστό γλυκό της Κύπρου

Δάχτυλα “Κυριών’…. Ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά της Κύπρου, που λέγονται έτσι γιατί μοιάζουν με δάχτυλα έφ όσον έχουν μακρύ και λεπτό σχήμα, με τραγανή ζύμη και γέμιση αμυγδαλόψιχας αρωματισμένη με κανέλα και ανθόνερο, σιροπιασμένα με μπόλικο σιρόπι. Μια συνταγή (Photo) της Β. Αλεξιάδου για ένα υπέροχο γλύκισμα που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επική γκάφα στον ΣΚΑΙ με τον Ηλία Κ(λ)ασιδιάρη!

Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη φύλλου
4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
1/3 φλ. τσαγιού βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια
1⅓ φλ. τσαγιού νερό χλιαρό (40° περίπου)
Για τη γέμιση
2 φλ. τσαγιού ασπρισμένα αμυγδαλόψιχα θρυμματισμένη σε μικρά κομμάτια
2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
λίγο ανθόνερο
Για το σιρόπι
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1½ φλ. τσαγιού νερό
1 ξυλάκι κανέλας
4 γαρίφαλα (μοσχοκάρφια)
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. ανθόνερο
Για πασπάλισμα (προαιρετικά)
κανέλα σκόνη + κρυσταλλική ζάχαρη ή θρυμματισμένα αμύγδαλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής
Για τη ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύετε, προσθέτετε το βούτυρο σε κομματάκια και τα τρίβετε με τα χέρια σας μέχρι να γίνουν τρίμματα σαν το τραχανά. Ρίχνετε σταδιακά, λίγο τη φορά, όσο από το 1⅓ φλ. νερό χρειαστεί προκειμένου να πετύχετε μια ζύμη σχετικά σφιχτή που να μη κολλάει στα δάχτυλά σας. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, τη καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε να “σταθεί” για 1 ώρα.

Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ φτιάχνετε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζετε για 3 λ από την ώρα που θα πάρουν βράση. Το αποσύρετε από τη φωτιά αφαιρείτε και πετάτε τη κανέλα και τα γαρίφαλα και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ ρίχνετε τη θρυμματισμένη αμυγδαλόψιχα, τη κανέλα και τη ζάχαρη και τα ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε σταδιακά και τόσο ανθόνερο όσο χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά και να δημιουργηθεί μια “πάστα” που να πλάθεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μας ξάφνιασε η Ελένη Μενεγάκη: Πόσταρε τον νεογέννητο γιο της!

Για τη συναρμολόγηση: Παίρνετε κομματάκια από τη γέμιση και τα πλάθετε σε λεπτά μπαστουνάκια μήκους 2½ εκ. περίπου. Χωρίζετε τη ζύμη σε 3-4 ίσα μέρη και τα ανοίγετε ένα ένα, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε λεπτά στρογγυλά φύλλα.

Αραδιάστε πάνω στην άκρη του κάθε φύλλου, σε μια κάθετη σειρά, μπαστουνάκια γέμισης σε απόσταση 5 εκ. το ένα από το άλλο. Γυρίστε το φύλλο μια φορά επάνω από τα μπαστουνάκια να τα σκεπάσει και γυρίστε ακόμα μια φορά.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψε τα “δάχτυλα”. Πατήστε τις άκρες με ένα πιρούνι και από τις 2 πλευρές να ενωθούν στις άκρες τους. Συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Για το τηγάνισμα και το σιρόπιασμα: Τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά στην αρχή και μετά σε μέτρια, τα δάχτυλα, λίγα τη φορά σε μπόλικο καυτό λάδι ώσπου να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα (στραγγίζοντάς τα ελαφρώς) και τα βάζετε αμέσως στο κρύο σιρόπι για μερικά λεπτά να σιροπιαστούν.
Τα μεταφέρετε, με άλλη τρυπητή κουτάλα, σε σουρωτήρι, για λίγο απλώς να στραγγίξει το πολύ σιρόπι και στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Προαιρετικά τα πασπαλίζετε με αναμεμειγμένη κανέλα σκόνη και κρυσταλλική ζάχαρη ή με θρυμματισμένα αμύγδαλα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share