Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Πίτα ανοιχτή με κοτόπουλο μανιτάρια και πράσα!

Μια συνταγή για μια ξεσκέπαστη πίτα!

19 Νοεμβρίου 2018 09:21
Πίτα ανοιχτή με κοτόπουλο μανιτάρια και πράσα!

Μια συνταγή για μια ξεσκέπαστη πίτα με τραγανό φύλλο βάσης και πεντανόστιμη γέμιση με κοτόπουλο, μανιτάρια, πράσα και καπνιστό τυρί που θα απογειώσει τη γεύση σας.

Αξιοποιήστε το ψητό ή βραστό στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας, που σας περίσσεψε από τη προηγούμενη ημέρα και φτιάξτε αυτή την υπέροχη πίτα που θα γίνει η αγαπημένη σας.

Υλικά συνταγής

1 φύλλο σφολιάτας
650 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου βρασμένο
1½ φλ. τσαγιού ζωμό κότας (αν βράσετε το στήθος κρατείστε από αυτό που το βράσατε, διαφορετικά χρησιμοποιήστε κύβο κότας)
200 γρ. φρέσκα μανιτάρια
3 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες, μόνο το άσπρο μέρος
150 γρ. καπνιστό τυρί, τριμμένο μετσοβόνε ή άλλο επιλογής σας
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. βούτυρο
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φρέσκα φύλλα θυμάρι ή αποξηραμένο
αλάτι πιπέρι
1 αυγό χτυπημένο με 3 κ.σ. γάλα για να περιχύσετε τη πίτα
1 κ.σ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Nomads: "Τους πηγαίνει όλους γ@μ@@ντ@ς"! Χαμός στο Twitter

Εκτέλεση συνταγής

Κόβετε το στήθος κοτόπουλου σε μικρά κυβάκια, τα μεταφέρετε σε μπολ και τα αφήνετε στην άκρη. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα πράσα μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτετε τα μανιτάρια αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτετε τα κυβάκια κοτόπουλου και το θυμάρι ανακατεύετε καλά, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε το αλεύρι και ανακατεύετε στη χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το αλεύρι. Ρίχνετε το ζωμό κότας, ανακατεύετε και μόλις αρχίζει να πήζει προσθέτετε το γάλα, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τροχαίο σοκ: Θύματα 3 Έλληνες ποδοσφαιριστές!

Ανακατεύετε διαρκώς και μόλις πήξει η κρέμα την αποσύρετε από τη φωτιά προσθέτετε το τριμμένο τυρί και το μείγμα κοτόπουλου και ανακατεύετε να ενσωματωθούν πλήρως.

Σε ελαφρώς πάγκο εργασίας ανοίγετε το φύλλο σφολιάτας σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23-25 εκ. περίπου. Λαδώνετε το ταψί (ή αντίστοιχη ταρτιέρα) και στρώνετε καλά τη σφολιάτα στη βάση του.

Αδειάζετε τη γέμιση πάνω από τη σφολιάτα, την απλώνετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του ταψιού και διπλώνετε τις άκρες της σφολιάτας σε ρολό προς τα μέσα, γύρω από τη γέμιση. Αν έχει περισσέψει πολύ φύλλο σφολιάτας περιμετρικά έξω από το ταψί το κόβετε με μαχαίρι για να το διπλώσετε ομοιόμορφα σε μικρό ρολό.

Περιχύνετε τη γέμιση με το χτυπημένο αυγό με το γάλα, πασπαλίζετε από πάνω το ψιλοκομμένο θυμάρι και ψήνετε τη πίτα σας σε καλά προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 35-40 λ περίπου ή μέχρι να ψηθεί καλά η σφολιάτα και ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά της.

Tip: Προαιρετικά, για περισσότερη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα κοτόπουλου και 1-2 κ.σ. μουστάρδα και να ανακατέψετε καλά. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το καπνιστό τυρί με τυρί Gruyère (Γκριέρ) με το εξίσου εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share