Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή με γιαούρτι!

Λαχταριστή!

7 Νοεμβρίου 2018 09:42
Πορτοκαλόπιτα σιροπιαστή με γιαούρτι!

Η τέλεια, αφράτη, ζουμερή και πεντανόστιμη σιροπιαστή πορτοκαλόπιτα με γιαούρτι!

Ένα μοσχομυριστό επιδόρπιο, ή για να συνοδεύσετε το τσάι σας, που σίγουρα θα εντυπωσιάσει με την υπέροχη υφή του και την εξαιρετική γεύση του όποιον το δοκιμάσει.

Μια απλή και εύκολη συνταγή για το απόλυτο γλύκισμα με ελαφριά υφή και την εξαιρετική γεύση του πορτοκαλιού.

Υλικά συνταγής
Για τη πορτοκαλόπιτα:
450 γρ. φύλλο κρούστας
1 φλ. τσαγιού γιαούρτι πλήρες
1 πορτοκαλιού το ξύσμα και το χυμό του
5 αυγά
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (ή ½ φλ. ελαιόλαδο + ½ φλ. σπορέλαιο)
1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 ½ φλ. τσαγιού χυμό πορτοκαλιού (συνολικά μαζί με το χυμό του πιο πάνω πορτοκαλιού)
Για το σιρόπι:
1 ½ φλ. τσαγιού νερό
2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 ζουμερό πορτοκάλι καλά πλυμένο και κομμένο στη μέση (μόνο τη φλούδα, το χυμό του θα τον βάλετε στη πορτοκαλόπιτα)
2 στικ κανέλας

Εκτέλεση συνταγής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Σε κερατώνει ..." - Ξεκατίνιασμα στο προφίλ της Τατιάνας Στεφανίδου! Αποκαλύψεις σοκ


Ξεπαγώνετε τα φύλλα κρούστας, τα απλώνετε στο πάγκο σας και τα αφήνετε να “στεγνώσουν” και να ξεραθούν αρκετά, για να μπορέσετε να τα θρυμματίσετε αργότερα σε μικρά κομμάτια. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Για το σιρόπι: Κόβετε το πορτοκάλι στη μέση, το στύβετε, κρατάτε το χυμό για τη πορτοκαλόπιτα και βάζετε τις πορτοκαλόκουπες σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτετε το νερό, τη ζάχαρη και τα στικ κανέλας και τα βράζετε σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία για 8 λ. Αποσύρετε το σιρόπι σας από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.
Για τη πορτοκαλόπιτα: Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το γιαούρτι, τα αυγά, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη κανέλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το λάδι. Παίρνετε το ξύσμα του 1 πορτοκαλιού και το ρίχνετε στο μπολ με το μείγμα γιαουρτιού. Το στύβετε ρίχνετε το χυμό του σε ένα φλιτζάνι, προσθέτετε το χυμό από το πορτοκάλι που στύψατε για τις πορτοκαλόκουπες στο σιρόπι, συν επιπλέον στυμμένο πορτοκάλι για να έχετε την απαιτούμενη ποσότητα (1 ½ φλ. τσαγιού) χυμό πορτοκαλιού. Το ρίχνετε και αυτό στο μπολ με το μείγμα γιαουρτιού.


Χτυπάτε όλα τα υλικά με το μίξερ χειρός μέχρι να ενσωματωθούν. Θρυμματίζετε (ή κόβετε με μαχαίρι ή ψαλίδι) τα φύλλα κρούστας σε μικρά κομματάκια και τα βάζετε σε ένα ταψί 23×34 εκ. περίπου, ή και 25×38 εκ. για πιο λεπτή πορτοκαλόπιτα.
Ρίχνετε μέσα στο ταψί, πάνω στο θρυμματισμένο φύλλο, το υγρό μείγμα γιαουρτιού, και μια σπάτουλα ή ένα μεγάλο κουτάλι ανακατεύετε καλά να “βραχούν” καλά τα φύλλα και να ενσωματωθούν ομοιόμορφα. Ισιώνετε την επιφάνειά του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έπαθε σοκ η Φαίη Σκορδά: Οι ώρες είναι δύσκολες!

Τοποθετείστε από πάνω μερικές λεπτές φέτες πορτοκαλιού και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 45-50 λ περίπου ή μέχρι να ροδίσει και μια οδοντογλυφίδα που βυθίσετε στο κέντρο του βγει καθαρή. Το βγάζετε από το φούρνο, αμέσως το τρυπάτε με ένα καλαμάκι σε αρκετά σημεία (για να εισχωρήσει εύκολα και ομοιόμορφα το σιρόπι) και το περιχύνετε καυτό με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε στην άκρη για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να κρυώσει και “ρουφήξει” όλο το σιρόπι. Το κόβετε σε κομμάτια και το απολαμβάνετε.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share