Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μία συνταγή που ξεχωρίζει: Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ!

Εύκολο και νόστιμο πιάτο!

31 Μαρτίου 2018 14:48
Μία συνταγή που ξεχωρίζει: Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ!

Μπορούν να χαρακτηριστούν και ως διαφορετική εκδοχή του παστίτσιου, τα κανελόνια όμως έχουν τη δική τους μοναδική γεύση που τα κάνει να ξεχωρίζουν.

Παρέα με μια σαλάτα είναι και ένα πρώτης τάξεως κυρίως πιάτο.

Υλικά

1 πακέτο κανελόνια

Για τη γέμιση

750γρ. κιμά μοσχαρίσιο, λάπα ή ελιά
1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο
1 ποτήρι κρασιού κρασί λευκό
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό
1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό
1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη
λίγο τριμμένο μπαχάρι
1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 χούφτα βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί κηδεύεται σήμερα ο Στίβεν Χόκινγκ, δέκα μέρες μετά τον θάνατο του;

Για τη μπεσαμέλ

6 κουτ. σούπας βούτυρο
6 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 λίτρο γάλα, χλιαρό
2 κρόκους αβγών
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι, άσπρο πιπέρι

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη σάλτσα του κιμά. Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε την ντομάτα, τον ξερό βασιλικό, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο.

Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο στο νερό, ανακατεύετε κι αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι να μελώσει και να μαγειρευτεί. Τότε ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό, το φρέσκο βασιλικό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ. Σε μια μέτρια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και προσθέτετε το αλεύρι. Ανακατεύετε συνεχώς με σύρμα, μέχρι να πάρει το αλεύρι λίγο χρώμα και το κατεβάζετε από την φωτιά. Προσθέτετε στην κατσαρόλα το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, για να μην σβολιάσει. Βάζετε πάλι την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνετε να σιγοβράσει, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Σβήνετε την φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο η κρέμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φρικτές εξελίξεις με την δολοφονία της Ελευθερίας Αγραφιώτου: Οι τραπεζικές συναλλαγές πριν το έγκλημα έδειξαν τον... δολοφόνο!

Ρίχνετε και τους κρόκους των αβγών στην κρέμα ανακατεύοντας καλά, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τέλος ανακατεύετε μέσα στη μπεσαμέλ το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί αφού κρατήσετε λίγο στην άκρη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα και ξεκινάτε να στήσετε το φαγητό σας. Σε πυρίμαχο σκεύος ρίχνετε αρχικά μερικές κουταλιές από την μπεσαμέλ, την οποία απλώνετε να πάει παντού και να δημιουργήσει ένα λεπτό στρώμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τροχαίο σοκ στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης: Νεκρός Έλληνας ποδοσφαιριστής! Βαριές οι "καμπάνες"!

Παίρνετε τα κανελόνια ένα ένα και με ένα κουταλάκι τα γεμίζετε με το μίγμα του κιμά. Τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο, πάνω από την μπεσαμέλ. Τελειώνετε απλώνοντας πάνω από τα κανελόνια τη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του φαγητού με το τυρί που κρατήσατε και ψήνετε το φαγητό στον φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει ομοιόμορφα. Σερβίρετε τα κανελόνια ζεστά ή χλιαρά σαν ορεκτικό στο επίσημο τραπέζι, αλλά και σαν κυρίως πιάτο στο καθημερινό τραπέζι συνοδεύοντάς τα με μια σαλάτα.

Πηγή: olivemagazine.gr

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share