Σταφιδόψωμο νόστιμο και νηστίσιμο!
1 φλιτζάνι του τσαγιού σπορέλαιο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού μαύρες σταφίδες πασπαλισμένες με αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλο
1 φακελλάκι (20 γρ.) μπέικιν πάουντερ
ξύσμα ενός πορτοκαλιού ή λεμονιού
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό τύπου 70%
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Διαρροή: Αυτός ο παίκτης θα αποχωρήσει σήμερα! Είναι ήδη στο ξενοδοχείο!
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, το νερό, την κανέλα και το γαρύφολλο συνεχίζοντας το χτύπημα.
Κατόπιν προσθέτουμε τις σταφίδες και τελευταίο το αλεύρι με το μπέικιν.
Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Η ζύμη πρέπει να γίνει λίγο πιο σφιχτή από τη ζύμη του κέικ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι.Τη ρίχνουμε σε καλά λαδωμένη φόρμα ή στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο για 5 λεπτά φούρνο για 30 περίπου λεπτά
Σημειώσεις:
Μπορούμε, αντί να βάλουμε όλη τη ζύμη σε φόρμα, να κάνουμε μικρά φραντζολάκια.
Επίσης, αντί για μπέικιν πάουντερ, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 1 φακελλάκι ξερή μαγιά ή 20 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας.
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκια μαγιά, θα τη διαλύσουμε με λίγο χλιαρό νερό, θα προσθέσουμε λίγο αλεύρι και θα κάνουμε 1 μέτριο χυλό. Θα τον αφήσουμε να φουσκώσει και μετά θα τον προσθέσουμε σε λεκάνη μαζί με όλα τα άλλα υλικά.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - ψηφοφορία: Ποιος θέλετε να αποχωρήσει από το Survivor;
Θα τα ζυμώσουμε και θα αφήσουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Κατόπιν θα την πλάσουμε σε μικρά καρβελάκια και θα τα ψήσουμε.
Καλή επιτυχία !!!