Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πατάτες ογκρατέν με μπλε τυρί για όσους προτιμούν τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις!

11 Νοεμβρίου 2017 19:54
Πατάτες ογκρατέν με μπλε τυρί για όσους προτιμούν τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις!

Υλικά

1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
½ λίτρο γάλα περίπου
2 σκελίδες σκόρδο
50γρ. βούτυρο, σε κυβάκια
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
75γρ. blue cheese
1½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη ή διάφορα τυριά της επιλογής σας
50γρ. φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
125γρ. κρέμα γάλακτος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άσχημες εξελίξεις για τον δολοφόνο της Δώρας Ζέμπερη!

Διαδικασία
Κόβετε τις καθαρισμένες πατάτες σε λεπτές φέτες, σχεδόν διάφανες, με μαντολίνο ή υπομονετικά με κοφτερό μαχαίρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελεονώρα Μελέτη: Η φωτογραφία στον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης της που προκάλεσε έντονη ανησυχία!

Κόβετε στη μέση τη μια σκελίδα σκόρδο και τρίβετε με αυτή το πυρίμαχο ταψί σας πριν το βουτυρώσετε καλά. Κόβετε τις σκελίδες του σκόρδου σε πολύ μικρά κομματάκια. Κάνετε στο ταψί σας μια στρώση με πατάτες, να μισο-ακουμπά η μια πάνω στην άλλη και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε εδώ κι εκεί κομματάκια από βούτυρο και πασπαλίζετε με λίγο σκόρδο.

Συνεχίζετε να κάνετε στρώσεις πατάτας μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Πολτοποιείτε το blue cheese με την κρέμα γάλακτος και περιχύνετε το περιεχόμενο του ταψιού.

Προσθέτετε στο ταψί όσο γάλα ακόμη χρειάζεται ώστε να σκεπάσει τις πατάτες και να τις ξεπερνά κατά ½ δάχτυλο. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στον φούρνο περίπου για 40 λεπτά μέχρι να ψηθούν οι πατάτες.

Τότε βγάζετε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια του φαγητού με τα τριμμένα τυριά και το τριμμένο φιστίκι. Ξαναβάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε για 30 λεπτά ακόμη, μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει λίγο χρώμα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό σαν γαρνιτούρα, πασπαλίζοντας με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό.

Tips
Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα παραλείψτε τελείως την κρέμα γάλακτος και χρησιμοποιήστε μόνο γάλα στη συνταγή.


Αν δεν αγαπάτε το μπλε τυρί, θα το παραλείψετε και θα αυξήσετε την κρέμα γάλακτος σε 200γρ.


Αν θέλετε, μπορείτε να παραλείψετε το τριμμένο φιστίκι και να το αντικαταστήσετε με 50γρ. πολύ ψιλοκομμένο μπέικον το οποίο θα πασπαλίσετε ή μετά τα τυριά ώστε να γίνει ή ανάμεσα στις πατάτες ώστε να πάρουν τη γεύση του κατά το ψήσιμο. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες μπέικον που θα καπελώσουν τα αρώματα του φαγητού.

Πηγή: olivemagazine

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share