Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

5 κλασικές σάλτσες που όλοι πρέπει να μάθουμε να μαγειρεύουμε!

27 Μαρτίου 2017 10:04
5 κλασικές σάλτσες που όλοι πρέπει να μάθουμε να μαγειρεύουμε!

Γνωρίζοντας να φτιάχνετε 5 σάλτσες εύκολα και γρήγορα, τότε σίγουρα έχετε μια ιδανική λύση για τα μακαρόνια, το κρέας, το ψάρι και τις σαλάτες σας ανά πάσα στιγμή. Ακολουθούν 5 κλασικές σάλτσες που όλοι πρέπει να μάθουμε να μαγειρεύουμε.

Σάλτσα hollandaise

Η σάλτσα ολλανδέζα είναι μία από τις 5 βασικές σάλτσες της γαλλικής κουζίνας, μαζί με την σάλτσα ντομάτα, τη μπεσαμέλ, τη βελουτέ και την εσπανιόλ. Συνοδεύει εξαιρετικά βραστά λαχανικά, σαλατικά αλλά και πατάτες ή ψητά, ενώ είναι βασικό συστατικό των αυγών Benedict. Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε κατά βάση λευκό κρασί, κρόκους αυγών και βούτυρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δώστε μεγάλη προσοχή: Έτσι μπορείτε να προβλέψετε προβλήματα υγείας από το γενεαλογικό σας δέντρο!

15 γρ. κρεμμύδι

2 κ.σ. λευκό ξίδι

2 κ.σ. λευκό κρασί

60 γρ. νερό

6 κρόκους αυγών

500 γρ. βούτυρο λιωμένο

1 κ.γ. χυμό λεμονιού

λίγο αλάτι

λίγο πιπέρι

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το πιπέρι, το κρασί και το ξίδι και τα σιγοβράζουμε για λίγο. Προσθέτουμε το νερό και ρίχνουμε το μίγμα σε ένα μεταλλικό μπολ. Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε πάνω σε μπεν μαρί, μέχρι να σφίξει η σάλτσα. Προσθέτουμε το βούτυρο πολύ σιγά κι όταν η σάλτσα μας δέσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε περνώντας το μίγμα από μεταλλική σήτα.

Σάλτσα με μανιτάρια a la creme

Η σάλτσα με τα μανιτάρια αλα κρεμ μπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά τα ζυμαρικά μας αλλά και τα ψητά, τα μπιφτέκια και το σνίτσελ. Γίνεται εύκολα και γρήγορα και μας βγάζει πολλές φορές από τη ρουτίνα των συνηθισμένων φαγητών. Θα χρειαστείτε βασικά, μανιτάρια βρασμένα και κρέμα γάλακτος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor: Απίστευτη ανατροπή στο σημερινό επεισόδιο! Με ποια γυναίκα κάνει συμμαχία ο Αγγελόπουλος;

500 γρ μανιτάρια βρασμένα και ψιλοκομμένα

κρεμμύδια 2

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη

300 ml κρέμα γάλακτος

Αλάτι

Πιπέρι

Βάζουμε τη μαργαρίνη στην κατσαρόλα για να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να χρυσίσει. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και αφού πάρουν λίγο χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να ψηθούν καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι και πιπέρι, δυναμώνουμε τη φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα μας.

Gravy

Πρόκεται για μια πολύ διάσημη σάλτσα στην Αγγλία, με βάση το υγρό του ψητού κρέατος, που είναι ιδανική για να συνοδεύσετε πιάτα με κρατικά. Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε σίγουρα ζωμό από ψητό κρέας και λίγο κορν φλάουρ ή αλεύρι.

1 φλιτζάνι περίπου από τον ζωμό που άφησε το ψητό κρέας στο ταψί

1 φλιτζάνι ελαφρύ ζωμό κότας

2 κ.σ. ζάχαρη

¾ κ.σ. κόρν φλάουρ

Αφού μαζέψουμε τα υπολείμματα από το ψητό κρέας, προσθέτουμε όλα τα υγρά σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για λίγο. Μαζεύουμε το λίπος που μένει στην επιφάνεια με μια κουτάλα και περνάμε τη σάλτσα μας από σήτα. Ξαναρίχνουμε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τον ζωμό κότας και τη ζάχαρη κι αφού πάρουν μια βράση, προσθέτουμε και το κόρν φλάουρ, το οποίο έχουμε διαλύσει πρώτα σε κρύο νερό. Τα ανακατεύουμε καλά όλα μέχρι να πήξουν ελαφρώς και σερβίρουμε ζεστή.

Σάλτσα 4 τυριά

Η σάλτσα με τέσσερα τυριά μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά τόσο τα μακαρόνια σας, όσο και τις πατάτες ή το ψητό σας κρέας. Είναι αρκετά αλμυρή οπότε καλό είναι να προσέξετε το αλάτι στο υπόλοιπο φαγητό σας.

Για να τη φτιάξετε θα χρειαστείτε γάλα ή κρέμα γάλακτος, τρίμματα από 4 τυριά (μοτσαρέλα, ροκφόρ, παρμεζάνα και γκούντα) και λίγο βούτυρο ή λάδι.

350 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα

100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

100 γρ. ροκφόρ τριμμένο

150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη

150 γρ. γκούντα τριμμένο

1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή λίγο λάδι

Πιπέρι

Προσθέτουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι την κρέμα γάλακτος ή το γάλα μαζί με το βούτυρο. Μόλις πάρει μια ελαφριά βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα τυριά και το πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν καλά όλα τα τυριά και να γίνει μια παχύρρευστη σάλτσα και είμαστε έτοιμοι…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πιο νόστιμη και εύκολη τούρτα χωρίς θερμίδες!

Σάλτσα Μπάρμπεκιου

Η σάλτσα bbq είναι μια κάπως μπελαλίδικη και ιδιαίτερη σάλτσα, αλλά τόσο νόστιμη που δεν την αποχωριζόμαστε ποτέ όταν έχουμε ψητό κρέας. Τα υλικά της είναι αρκετά και θέλει λίγο προσοχή στην εκτέλεση.

2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

λίγο αλάτι

λίγο κόκκινο πιπέρι

4 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

4 κ.σ. ξύδι

4 κ.σ. Worcestershire

1 φλιτζάνι κέτσαπ

2 φλιτζάνια νερό κρύο

Λίγο Tabasco

Βάζουμε τη μαργαρίνη σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα, ενώ αν θέλουμε τη σάλτσα μας πιο πηχτή, την αφήνουμε περισσότερο στη φωτιά.

4 βήματα για μια απόλυτα επιτυχημένη σάλτσα

1. Όταν φτιάχνετε μια σάλτσα, φροντίστε να σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά μέσα σε μια κουταλιά βούτυρο, τόσο ώστε να χρυσαφίσει χωρίς να γίνει καφέ και καεί.

2. Ανακατέψτε σταθερά το αλεύρι που θα προσθέσετε για να δέσει τη σάλτσα σας. Ανακατέψτε το συνέχεια μέχρι να αναμιχθεί απόλυτα με το βούτυρο και να μη σας σβολιάσει.

3. Προσθέστε τον ζωμό του κρέατος ή των λαχανικών αρκετά ζεστό και σταδιακά ώστε να ανακατευτεί καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Αν η σάλτσα σας αρχίζει να σβολιάζει, κατεβάστε την από τη φωτιά και ανακατέψτε δυνατά μέχρι να δέσει και να σπάσουν οι κόμποι.

4. Οι σάλτσες με ντομάτα θέλουν αρκετή ώρα βράσιμο ώστε να αποκτήσει η ντομάτα μια ήπια γεύση και να διώξει την ελαφρώς ξινή της γεύση. Στη σάλτσα ντομάτας προσθέτουμε επίσης, πάντα μια πρέζα ζάχαρη που διώχνει την όξινη γεύση.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share