Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τι θα φάμε σήμερα; - Μοσχαράκι τυλιγμένο με μπέικον μέσα σε κριτσανιστή ζύμη!

3 Ιουνίου 2014
Τι θα φάμε σήμερα; - Μοσχαράκι τυλιγμένο με μπέικον μέσα σε κριτσανιστή ζύμη!

Υλικά:
1,5 κιλό μοσχάρι φιλέτο ή κόντρα φιλέτο
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
600 γρ. μανιτάρια λευκά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
12 φέτες καπνιστό χοιρομέρι
2 κ.σ. μουστάρδα
2 φύλλα σφολιάτας
1 αυγό χτυπημένο

Εκτέλεση:
Με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζετε το κρέας από μεμβράνες και λίπος. Αν χρησιμοποιήσετε φιλέτο, διπλώνετε από κάτω την "ουρά" του, ώστε να έχει ωραίο σχήμα. Με σπάγκο ψησίματος το δένετε σε 4-5 σημεία και με τα χέρια αλείφετε λίγο ελαιόλαδο σε όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνετε καλά. Ζεσταίνετε ένα βαθύ τηγάνι και ροδίζετε το κρέας γύρω-γύρω να πιάσει κρούστα για περίπου 10΄. Το βγάζετε σε πιατέλα και το αφήνετε στην άκρη.

Βάζετε στον κάδο του μίξερ τα μανιτάρια, το σκόρδο και το κρεμμύδι και τα ψιλοκόβετε, χωρίς να τα λιώσετε. Ζεσταίνετε, στο ίδιο τηγάνι με το κρέας, το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια φωτιά προσθέτετε το μείγμα των μανιταριών. Σοτάρετε μέχρι σχεδόν να στεγνώσει, για περίπου 10΄. Προσθέτετε το ένα κλαδάκι θυμάρι, αλατοπιπερώνετε και αφήνετε στην άκρη.

Απλώνετε ένα μεγάλο κομμάτι μαγειρικής μεμβράνης στον πάγκο. Τοποθετείτε πάνω σε σχήμα τετράγωνο τις φέτες χοιρομέρι ώστε όταν θα τις τυλίξετε στο κρέας να το καλύπτουν όλο. Με μια σπάτουλα απλώνετε πάνω τους μια λεπτή στρώση μανιταριών και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο φρέσκο θυμάρι. Αφαιρείτε τον σπάγκο από το μοσχάρι και το αλείφετε με τη μουστάρδα. Το τοποθετείτε στη μέση της στρώσης μανιταριών και με τη βοήθεια της μεμβράνης το καλύπτετε γύρω γύρω με το χοιρομέρι. Κλείνετε τις άκρες της μεμβράνης σαν καραμέλα, σφίγγοντας, και βάζετε το κρέας στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με χοντρό πλάστη την σφολιάτα σε πάχος 0,5 εκ. Για να χωρέσει να καλύψει όλο το ρολό, κολλάτε τα δύο φύλλα σε ένα και βρέχετε την ένωση με αυγό. Βγάζετε τη μεμβράνη από το κρέας και το τοποθετείτε στη μέση της σφολιάτας. Κλείνετε τη σφολιάτα πάνω από το κρέας και βρέχετε τις ενώσεις με αυγό. Αν χρειαστεί (αν περισσεύουν πολύ), κόβετε λίγο τα πλαϊνά και κλείνετε ξανά με αυγό. Με την περισσευούμενη σφολιάτα κάνετε σχέδια πάνω στο ρολό. Στη συνέχεια το βάζετε με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένο ταψί. Το παγώνετε για 1 ώρα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Αλείφετε όλο το ρολό με αυγό και κάνετε μερικές τρύπες στην πάνω πλευρά της σφολιάτας, ώστε να φεύγει ο ατμός κατά το ψήσιμο. Ψήνετε για 45΄, να ροδίσει καλά η σφολιάτα. Αφού ψηθεί, το αφήνετε να ξεκουραστεί για 20΄, κι έπειτα το κόβετε σε φέτες.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share