Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Eurovision 2023: Επιβεβαιώνονται οι φήμες - Σε ποια μεγάλη πρωτεύουσα στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον διαγωνισμό;

Εξελίξεις στη γιορτή του τραγουδιού φέρνει το «μπλόκο» στην Ουκρανία

19 Ιουνίου 2022 14:42
Eurovision 2023: Επιβεβαιώνονται οι φήμες - Σε ποια μεγάλη πρωτεύουσα στέλνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον διαγωνισμό;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν και ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2023 απέχει σχεδόν έναν χρόνο, οι διεργασίες γι' αυτόν είναι σε εξέλιξη και, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (17/06), δεν αποκλείεται να διεξαχθεί στο Βέλγιο και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες υπό τη σφραγίδα της Ε.Ε..

Δείτε επίσης: Ουκρανία - Οι νικητές της φετινής Eurovision πούλησαν το βραβείο τους για υπέρογκο ποσό

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Guardian», η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU) βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση του Ηνωμένου Βασιλείου (BBC) για το ενδεχόμενο ανάληψης της διοργάνωσης της Eurovision 2023 αν και η χώρα κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον φετινό διαγωνισμό, εκπροσώπουμενη από το τραγούδι «Space Man» που ερμήνευσε ο Sam Ryder.

Παρ' όλα αυτά, αν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην EBU και στο BBC δεν τελεσφορήσουν παρότι πολλές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τη φιλοξενία της Eurovision 2023, τότε δεν αποκλείεται ο επόμενος μουσικός διαγωνισμός να πραγματοποιηθεί στην «καρδιά» της Ευρώπης, δηλαδή στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται και η έδρα της Ε.Ε., με τη σφραγίδα μάλιστα του μπλοκ των «27» ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Ουκρανία.

Από την Ουκρανία στο Ηνωμένο Βασίλειο και η αντίδραση του Κιέβου

Υπενθυμίζεται ότι μπορεί το συγκρότημα Kalush Orchestra με το τραγούδι «Stefania» να θριάμβευσε για λογαριασμό της Ουκρανίας στον φετινό διαγωνισμό της Eurovision, ο οποίος διεξήχθη στο Τορίνο, αλλά η EBU ανακοίνωσε την Παρασκευή (17/06) πως ο επόμενος μουσικός διαγωνισμός δεν δύναται να πραγματοποιηθεί στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία.

Έτσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της EBU, το Ηνωμένο Βασίλειο ως πρώτο επιλαχόν είναι αυτό που ενδέχεται να φιλοξενήσει τον επόμενο μουσικό διαγωνισμό τραγουδιού, αν και η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Ουκρανίας (UA:PBC) επέμεινε σε «περαιτέρω διαβουλεύσεις» με τους ιθύνοντες του θεσμού, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (17/06).

O υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τκατσένκο, αντέδρασε σφόδρα στην ανακοίνωση της EBU και σε σχετική ανάρτηση στο Facebook έκανε λόγο για «υπονόμευση της χώρας του», τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η φιλοξενία της Eurovision 2023 στην Ουκρανία είναι ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι υποστηρίζει την Ουκρανία τώρα.

Θα απαιτήσουμε να αλλάξει αυτή η απόφαση γιατί πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε όλες τις δεσμεύσεις, όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων».

Απεναντίας, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, πήρε αποστάσεις και τάχθηκε, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (18/06), υπέρ της διοργάνωσης της Eurovision 2023 στην Ουκρανία ως νικήτριας χώρας του φετινού διαγωνισμού.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε σε δημοσιογράφους μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κίεβο: «Φυσικά θα ήθελα να είναι σε αυτή τη χώρα (σ.σ. την Ουκρανία). Το γεγονός είναι ότι (σ.σ. οι Ουκρανοί) νίκησαν και αξίζουν να τη διοργανώσουν και πιστεύω ότι μπορούν και πρέπει να τη διοργανώσουν (σ.σ. τη Eurovision 2023).

Πιστεύω ότι το Κίεβο ή οποιαδήποτε άλλη ασφαλής ουκρανική πόλη θα ήταν ένα φανταστικό μέρος για τον διαγωνισμό, ο οποίος απέχει έναν χρόνο. Θα είναι μια χαρά μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision και ελπίζω οι Ουκρανοί να τον διοργανώσουν».

 

Eurovision

Ροή ειδήσεων

Share