Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020

Συγχωρώ σημαίνει αγαπώ: Πώς να ξεπεράσεις τον εγωισμό!

Βάλε τέλος στο "εγώ"!

14 Οκτωβρίου 2019 13:38
Συγχωρώ σημαίνει αγαπώ: Πώς να ξεπεράσεις τον εγωισμό!

Συγχωρώ σημαίνει αγαπώ, γιατί η αγάπη μου είναι μεγαλύτερη από τα λάθη σου και τον εγωισμό. Αγάπη είναι η απόδειξη της παρουσίας στα δύσκολα και όχι στα εύκολα, ακόμα κι αν έχεις χίλιους λόγους να βροντήξεις κατάμουτρα την πόρτα. Εκείνη την ώρα, που στον άλλον αξίζει να χαρίσεις μόνο την απουσία σου στο βωμό του σφάλματος του!

Δείτε επίσης: Πότε να πεις το "σ' αγαπώ";

Μα ίσως τα λάθη να δημιουργήθηκαν για να μπορέσεις να βρεις τη δύναμη να συγχωρείς, για να αποκαλυφθεί μπροστά σου το θαύμα εκείνο και το μεγαλείο και η ουσία της πραγματικής αγάπης. Συγχώρεση είναι η υπέρτατη απόδειξη της έννοιας του «μαζί», κόντρα στο «εγώ», ακόμα κι αν το «είναι» σου σκορπίζεται από τον πόνο.

Γιατί υπάρχει κι εκείνη η αόρατη ζυγαριά, που κουβαλάει ο καθένας μέσα του. Από τη μία πλευρά υπάρχουν κάθε λογής μοναδικές στιγμές αγάπης, τρυφερότητας, γέλιου, στιγμές έρωτα, γαλήνης, συμπαράστασης, κατανόησης, εκείνα τα πειράγματα, τα αστεία, δάκρυα συγκίνησης και άλλα άπειρα συστατικά πλασμένα από δυο ανθρώπους και από την άλλη ένα λάθος λουσμένο με την απόλυτη μοναξιά.

Συγχωρώ σημαίνει αγαπώ: Πώς να ξεπεράσεις τον εγωισμό!

Ίσως για εκείνους, που βρόντηξαν την πόρτα πίσω τους, χωρίς να δώσουν μια ευκαιρία, η μια μεριά να μην εμπεριείχε την ανάλογη «βαρύτητα» της αγάπης, ίσως το «εγώ» τους να ήταν το πιο κυρίαρχο από το δικό τους «μαζί».

Μην μετανιώνεις λοιπόν, αν εσύ άφησες κάτω το πόμολο εκείνης της πόρτας και έκανες ένα βήμα πίσω, μην μετανιώνεις που δεν τα έκανες όλα κομμάτια κι ας ήσουν μέσα σου. Μην μετανιώνεις, που καταρράκωσες τον εγωισμό σου, που ξεπέρασες τα δικά σου όρια, γιατί έτσι μπόρεσες να αντιληφθείς το πραγματικό νόημα. Κι αν κάποιοι σε χαρακτηρίσουν για «μαλάκα», απλά πες τους, πως κουμάντο στη ζυγαριά της καρδιάς μου κάνω μόνο εγώ. Γιατί όταν η μοναδική επιλογή, ενάντια σε κάθε λάθος είναι η παρουσία, τότε αυτή είναι και η πιο αληθινή πράξη αγάπης σε αυτή τη ζωή.

Πηγή: Troublemakers.gr

Μήπως ο εγωισμός του είναι πάνω από τη σχέση σας;

Είσαι σε μια σχέση και ταλαιπωρείσαι ξεκάθαρα από τον εγωισμό του συντρόφου σου.

Έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπη με τον «παρτακισμό» του και πέραν του ότι αυτό κάνει κακό στη σχέση, κάνει κακό και στην ψυχολογία σου. Τι κάνεις; Μένεις ή φεύγεις;

Δείτε επίσης: Εγωιστικές – εκβιαστικές συμπεριφορές που βλάπτουν τη σχέση σας

«Πόσο δύσκολες τελικά είναι οι ανθρώπινες σχέσεις!» η φράση που έχει χιλιοειπωθεί και θα λέγεται ακόμα για πολλά πολλά χρόνια, όσο συνεχίζει το ανθρώπινο είδος να υπάρχει!

Πώς θα αναγνωρίσεις τον εγωιστή σύντροφο;
Επικεντρώνεται στις δικές του ανάγκες και μόνο -χωρίς αυτό να σημαίνει πως μπορεί να αναγνωρίσει τις πιο βαθιές του ανάγκες βέβαια! Αυτό που μετράει είναι …ο ίδιος! Εσύ υπάρχεις συνήθως για να τον επιβεβαιώνεις και για να ικανοποιείς το Εγώ του. Δεν είναι τυχαίο που οι περισσότερες προτάσεις ξεκινούν ή περιλαμβάνουν το «ΕΓΩ» και συνήθως γίνεται μονόλογος, διακόπτοντας αρκετές φορές τον συνομιλητή του.

Είναι «ο σωστός», ο αλάθητος, έχει -αν όχι πάντα, τις περισσότερες φορές δίκιο, αν και σε συζήτηση μπορεί να δεχτεί πως δεν είναι αλάθητος, δυστυχώς όμως αυτό μένει μόνο στα λόγια! Δεν δέχεται κριτική, ούτε και το «Όχι» ως απάντηση, ενώ η σχέση του με την απόρριψη δεν είναι καθόλου καλή! Εύκολα υποτιμά τους άλλους, όπως και εσένα βέβαια, όπου ξέρει όμως πώς να σε χειριστεί έτσι ώστε να νιώσεις πως εκείνος έχει δίκιο και εσύ άδικο ή να σε ενοχοποιήσει.

Όσον αφορά στους αναγκαίους συμβιβασμούς σε μία σχέση, συμφωνεί στην ύπαρξή τους, φτάνει να είσαι εσύ αυτή που θα συμβιβαστεί. Δεν ξέρει να μοιράζεται, ούτε υλικά αγαθά αλλά ούτε και συναισθήματα, κυριαρχεί το «δικό μου» που λένε και τα τρίχρονα παιδάκια!

Τι συμβαίνει; Γιατί λειτουργεί τόσο εγωιστικά;
Αναρωτιέσαι γιατί τέλος πάντων λειτουργεί τόσο εγωιστικά ο σύντροφός σου; Η απάντηση είναι απλή (αν δεν υπάρχει από πίσω μία χαρακτηριολογική διαταραχή), έτσι τον έμαθε η μαμά του! Ναι, οι μαμάδες που καλομαθαίνετε ή κακομαθαίνετε το αγοράκι σας και το μεγαλώνετε σαν να είναι ο πρίγκηπας του παραμυθιού -το γλυκό σας βασιλόπουλο- τελικά καταφέρνετε να το κάνετε να ενδιαφέρεται για τις δικές του και μόνο …ανάγκες! Ότι και να σας κάνει το συγχωρείτε εύκολα, χωρίς καν να το βάζετε στη διαδικασία να μάθει να ζητάει συγγνώμη ή ακόμα και αν το κάνει πρόκειται για μία χειριστική συγγνώμη που συνήθως γνωρίζει καλά ότι «σας ρίχνει στάχτη στα μάτια!». Και μετά, το αγοράκι σας γίνεται άνδρας και βγαίνει έξω να κάνει σχέσεις, θεωρώντας πως όλες οι γυναίκες «οφείλουν» να αποδέχονται τα καπρίτσια και την εγωιστική του συμπεριφορά! Πίσω όμως από μία τέτοια συμπεριφορά συνήθως κρύβεται φόβος απώλειας ελέγχου, όπου επικεντρώνεται σε εκείνον και μόνο, με αποτέλεσμα την έλλειψη ενσυναίσθησης.

Πώς θα τον χειριστείς;

Είναι γεγονός πως είναι δύσκολος ο χειρισμός ενός εγωιστή ανθρώπου, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για το σύντροφο. Αναρωτιέσαι πως θα τον αντιμετωπίσεις, πως θα τον κάνεις να καταλάβει ότι υπάρχεις και εσύ και οι δικές σου ανάγκες, όπως και τα δικά σου «θέλω».

-Προσπάθησε να του εξηγήσεις πως αισθάνεσαι καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να μην έχει καταλάβει ακριβώς το μέγεθος της εγωιστικής του συμπεριφοράς. Πρόσεξε όμως να μην τον κρίνεις γιατί το μόνο που θα πάρεις πίσω θα είναι ο γιγαντιαίος εγωισμός του ως άμυνα.

Δείτε επίσης: Τι πρέπει να κάνετε για να μην σας βαρεθεί ο σύντροφός σας;

-Εξήγησέ του πως η σχέση σας με αυτόν τον τρόπο δεν θα επιβιώσει και φέρε μερικά παραδείγματα για να τον κάνεις να δει μέσα από την πράξη αυτό που του λες, αλλά και πάλι χωρίς κριτική.

-Οριοθετήσου και πάψε να τον απειλείς περιγράφοντάς του τι θα γίνει, αν εκείνος δεν… Ναι, οι απειλές μόνο θα τον εξοργίσουν. Χρειάζεται εσύ να βάλεις το όριό σου στο τι ανέχεσαι και τι όχι. Αν μπορεί να προσαρμοστεί καλώς, αν όχι…

-Ζήτησέ του να δείτε ειδικό: Λέμε να δείτε γιατί από μόνος του δεν θα το κάνει και προφανώς έχεις και εσύ τα θέματά σου για να είσαι μαζί του -δες και παρακάτω.

Δείτε επίσης: "Εκπτώσεις στα θέλω μου δεν κάνω!"

Να τον αφήσεις και να πας αλλού γιατί δεν θα βγάλεις άκρη;
Θεωρούμε πως σε μία υγιή σχέση ο ένας αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τον άλλον! Σε αυτού του είδους όμως τη σχέση, κάθε άλλο παρά έμπνευση και δημιουργία υπάρχει, εφόσον εσύ απλά υπάρχεις στη …σκιά του! Αν λοιπόν θέλεις να είσαι μαζί του, η βοήθεια ειδικού στην περίπτωση που έχεις προσπαθήσει με κάποιους από τους παραπάνω τρόπους και δεν απέδωσαν, θα ήταν βοηθητική, όχι μόνο για το πώς θα αντιμετωπίσεις εκείνον αλλά και για να δεις τους δικούς σου λόγους που τον επέλεξες! Ναι, με κάποιο τρόπο και εσύ συντηρείς και επιβεβαιώνεις τον εγωισμό του, τον τρέφεις. Μέσα από την έλλειψη ορίων ή μέσα από μοτίβα της δικής σου συμπεριφοράς… Αν ούτε και αυτό αποδώσει, τότε καλύτερα να πας παρακάτω!

 

Έρωτας και Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share