Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει την σχέση του ζευγαριού;

Πόσα ζευγάρια χώρισαν για αυτόν τον λόγο;

8 Ιουλίου 2019 11:54
Πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει την σχέση του ζευγαριού;

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις ζωές όλων, πόσο μάλλον την ζωή των ζευγαριών! Πολλές φορές έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια ζευγάρια να χωρίζουν για οικονομικές διαφορές! Πόσο ισχυρή είναι η αγάπη έναντι της ανέχειας; Πόσο μπορεί να αντέξει ένα ζευγάρι αγαπημένο χωρίς να επηρεάζεται από τρίτους και οικονομικά προβλήματα; Ποιο είναι το μυστικό για την τέλεια σχέση στην σύγχρονη εποχή;

Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως το οικονομικό μπορεί να μην γεμίζει και τόσο την καρδιά μας, γεμίζει όμως τη διάθεσή μας και την ψυχική μας κατάσταση, όταν μπορούμε να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας...

Σκεφτείτε για παράδειγμα, δύο νέους που γνωρίζονται τώρα, όπου όπως γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι άνεργοι. Πως θα έρθουν πιο κοντά όταν δεν μπορούν να βρεθούν για έναν καφέ; Σκεφτείτε επίσης, ένα νέο ζευγάρι, που γνωρίστηκε πριν λίγο καιρό και θέλουν και οι δύο να δουν αν ταιριάζουν. Πως θα βγουν έξω για διασκέδαση, πως θα καταφέρουν να πάνε διακοπές μαζί μιας και ήρθε και το καλοκαιράκι, πως θα μπορέσουν να βρεθούν μόνοι τους, να συμβιώσουν αργότερα κλπ, αν δεν εργάζονται και οι δύο;

Αν πάμε και στα ζευγάρια που είναι καιρό μαζί και που αρκετά συχνά βλέπουμε τον έναν από τους δύο συντρόφους να βγάζει περισσότερα χρήματα από ό,τι ο άλλος, όταν και οι δύο εργάζονται κάτω από επισφαλείς ή περιστασιακές συνθήκες, καθώς και όταν ένας είναι άνεργος εκ των δύο ή και οι δύο σε κάποιες περιπτώσεις. Και αν υπάρχουν και παιδιά;

Πόσα ζευγάρια έχουν γυρίσει και ζουν μαζί με τους γονείς τους για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα; Πόσα ζευγάρια είναι αυτά που έχασαν την οικονομική ανεξαρτησία τους και εξαρτώνται από τη σύνταξη των παππούδων; Όλα τα παραπάνω είναι αφορμές για συγκρούσεις και καυγάδες, γεγονός, που μπορεί να διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την επικοινωνία και να κλονίσει τα θεμέλια της σχέσης του ζευγαριού.

Πως μπορεί το ζευγάρι να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα;

Προσπαθήστε και οι δύο να καταλάβετε πως κανείς από τους δυο σας δεν θέλει αυτή την κατάσταση. Μιλήστε για το πώς αισθάνεστε, ανοιχτά ο ένας στον άλλον, άλλωστε είναι μία κατάσταση που την βιώνετε και οι δύο. Μιλήστε για τους φόβους και τις ανησυχίες σας, για το άγχος ότι ο/η σύντροφος σας θα χάσει την εκτίμηση του/της προς το πρόσωπο σας ή και εσείς προς το δικό του/της. Θυμηθείτε, ότι η ειλικρίνεια αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σχέσηςσας.

Μην κρύβετε το καθαρό σας εισόδημα ή κάποιο πιθανό χρέος, διότι σε περίπτωση που αυτό αποκαλυφθεί, τότε ο/η σύντροφός σας θα χάσει την εμπιστοσύνη του και η δυσπιστία αυτή να φωλιάσει και στα υπόλοιπα επίπεδα της σχέσης.

Αν ο/η σύντροφός σας, σας αποκαλύψει ξαφνικά μία υψηλή οφειλή που δεν την είχατε προγραμματίσει ή που τη θεωρείτε επιπόλαιη, μην τον κατηγορήσετε, αλλά προσπαθήστε να του αναλύσετε με ψυχραιμία, τη δική σας οπτική.

Σε κάθε περίπτωση, η πιο ανέξοδη και μεθοδική λύση για εσάς θα ήταν το να σχεδιάζετε από κοινού τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ο οποίος να περιλαμβάνει την εξοικονόμηση ενός ποσού ανά μήνα ή ανά έτος, εάν και εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό.

Μοιραστείτε ορισμένες οικονομικές αρμοδιότητες και αποφασίστε ποιος από τους δυο σας θα είναι υπεύθυνος για την αποπληρωμή των μηνιαίων λογαριασμών.

2+1 σημάδια που δείχνουν ότι δεν πρέπει να παντρευτείτε...

Μήπως δεν είναι τελικά αυτός ο άντρας της ζωής σου; Μήπως να το ξανασκεφτείς για να γλιτώσετε και τα έξοδα του διαζυγίου;
Η απόσταση από το να βρεις έναν άνθρωπο με τον οποίο μπορείς να συνεννοηθείς και να κάνει την καθημερινότητά σου πιο υποφερτή, μέχρι το να φτάσετε να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας δεν είναι για όλα τα ζευγάρια το ίδιο μικρή η μεγάλη.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι σχέσεις οδηγούνται στον γάμο για τους λάθος λόγους, καταλήγοντας έτσι με μαθηματική ακρίβεια στο διαζύγιο. Για να μην έχεις τέτοια έξοδα και διαμάχες και ποιος θα κρατήσει τι, καλό είναι να ξέρεις από πριν ότι δεν είναι αυτός ο άντρας ή η γυναίκα με τον οποίο/ την οποία θες να μείνεις για την υπόλοιπη ζωή σου.

Πώς θα το καταλάβεις αυτό;

Ακολουθούν τρία πράγματα που πρέπει να σε κάνουν να έχεις δεύτερες σκέψεις πριν αρχίσεις να στέλνεις προσκλητήρια.

1. Αμφισβητείς το πόσο δυνατή είναι η σχέση σας
Όταν φτάνεις να συζητάς τον γάμο, δε θα έπρεπε να νιώθεις καμία αμφιβολία, ότι αυτός ο άνθρωπος είναι ο άντρας της ζωής σου. Αν σκέφτεσαι ότι υπάρχει πιθανότητα να μην πήρες τη σωστή απόφαση, αναρωτήσου από πού πηγάζει αυτή σου η ανησυχία. Νιώθεις ότι δεν ταιριάζετε, ότι δεν σε έλκετε αρκετά ο ένας τον άλλον, ή ότι δεν αγαπιέστε; Είναι ένα πολύ διαφορετικό πράγμα να μη νιώθεις οικονομικά έτοιμη να παντρευτείς, και ένα εντελώς άλλο να μην θες σεξουαλικά τον σύντροφό σου.

2. Νιώθεις ότι σε πιέζουν να παντρευτείς
Γυναίκες είμαστε, στην Ελλάδα ζούμε, ξέρεις πώς είναι αυτά: «Άντε πήγες 30, κανα καλό παιδί δεν παίζει;». Το να παντρευτείς επειδή "είναι ο καιρός σου" ή θες να γίνεις μητέρα, σίγουρα δεν είναι μια καλή βάση για τον γάμο σου - τουλάχιστον όχι από μονο του. Καλύτερα να βρεις κάποιον με τον οποίο θα νιώθεις ερωτευμένη και όχι εκείνον που μοιάζει με το ιδανικό πρότυπο του πατέρα που θα ήθελες για το παιδί σου.

3. Αγχώνεσαι όταν οργανώνεις τον γάμο σας
Το άγχος πριν τον γάμο είναι απόλυτα φυσιολογικό, αλλά όταν το στρες γίνεται περισσότερο ανησυχία και σε κυριεύει, τότε τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά. Η περίοδος πριν τον γάμο σας θα πρέπει να σας κάνει να νιώθετε ενθουσιασμό και κάποια μικρά άγχη για τα διαδικαστικά, τίποτα παραπάνω.

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share