Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Τα πράγματα που ξενερώνουν τον σύντροφό σας στην σχέση σας!

Ποια είναι;

4 Απριλίου 2019 15:44
Τα πράγματα που ξενερώνουν τον σύντροφό σας στην σχέση σας!

Υπάρχουν πράγματα που ξενερώνουν τον σύντροφό σας στην σχέση σας και μπορεί κάποιες φορές να μην το ομολογεί! Και οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν στοιχεία που ξενερώνουν τους άλλους και ειδικά αν αυτά είναι πολύ έντονα σε μια σχέση!

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα πράγματα;

Δεν κάνεις τίποτα με την ζωή σου

Από την μία, είναι ωραίο να νιώθεις σε μία σχέση πως είσαι προτεραιότητα. Αν, όμως, είσαι άντρας και η σύντροφός σου δεν έχει κυριολεκτικά τίποτα άλλο να ασχοληθεί, εκτός από εσένα και την σχέση σας, τότε το πράγμα χαλάει. Μια γυναίκα με ενδιαφέροντα, με δική της ζωή, που δεν περιμένει από έναν άντρα να “ολοκληρώσει” την προσωπικότητά της είναι πολύ πιο γοητευτική από κάποια που δεν έχει τίποτα σημαντικό να συμβαίνει στην ζωή της. Με απλά λόγια… μην φοβάσαι να είσαι ο εαυτός σου!

Διαβάστε ακόμα: Συνομιλείτε αλλά δεν έχετε βρεθεί ποτέ; - Μην απελπίζεστε υπάρχει λόγος!

Δεν τον αφήνεις να αισθανθεί χρήσιμος

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να σου πει τι να φορέσεις, πώς να ντυθείς, πόσο μακιγιάζ να βάλεις. Το σώμα σου – και πώς επιλέγεις να το καλύψεις – είναι 100% δική σου επιλογή. Και το ίδιο ισχύει για τις ικανότητές σου στο οτιδήποτε. Δεν έχεις τίποτα να αποδείξεις. Από την άλλη πλευρά, μια μεγάλη αλήθεια για τις σχέσεις είναι πως απαιτούν προσπάθεια, και από τα δύο μέλη τους. Χωρίς να θέλουμε να στηρίξουμε κανένα στερεότυπο, ίσως μερικές φορές θα ήταν ωραίο να τον αφήνεις να πιστεύει πως είναι “Ο Άντρας της σχέσης”. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως πού και πού θα του ζητήσεις να σου ανοίξει ένα βάζο που έχει μυστηριωδώς κολλήσει.

Οι λάθος λέξεις

Μικρό μυστικό: Οι περισσότεροι άντρες λατρεύουν τα βρωμόλογα στο κρεβάτι. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να τους ανάψεις. Βέβαια, σε όλα υπάρχει κι ένα όριο. Όταν μεταμορφωθείς ξαφνικά στον θείο του τον ναυτικό, μάλλον δεν θα καλοπεράσει και τόσο. Ακόμα χειρότερα αν έχεις την τάση να του μιλάς σαν μωρό. Δεν ξέρουμε από πού ξεκίνησε αυτό το κίνημα, πότε κατάφερε να ξεφύγει από τις κλειστές kink κοινότητες και να περάσει στην mainstream συνείδηση, αλλά δεν είναι κάτι που θα ανάψει την πλειοψηφία των αντρών.

Έχεις καταλάβει ότι σε θέλει μόνο για το κρεβάτι; -Τι πρέπει να κάνεις!

Μιλάς συνέχεια για το μέλλον

Όταν μια σχέση μετράει μερικούς μήνες (επιτυχημένης) πορείας, τότε οι συζητήσεις για το μέλλον δικαιολογούνται, και πρέπει να γίνονται. Αλλά αν από την αρχή δείχνεις πως σκέφτεσαι πράγματα που κανείς από τους δυο σας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι θα γίνουν, ο σύντροφός σου θ’ αρχίσει να νιώθει ότι πνίγεται. Μην προτρέχεις, και φρόντισε να απολαμβάνεις το παρόν στην σχέση σου. Έτσι, δεν θα χρειαστεί καν να σκέφτεσαι πόσο τέλειο θα είναι το μέλλον σας, γιατί σύντομα θα το βιώνεις.

Κάνεις γενικεύσεις

…και αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, που κάνουν καθημερινά γυναίκες και άντρες. Και αν το κάνεις κι εσύ, πρέπει να σταματήσεις. Μην αφήνεις μία (ή και δύο, ή και δέκα) κακές εμπειρίες του παρελθόντος να σου διαμορφώσουν την άποψή σου για ένα ολόκληρο φύλο. Οι γενικεύσεις θέλουν προσοχή.

Δώστε βάση: Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνετε σε μία σχέση! - Πώς θα τα αποφύγετε;

Πόσο φθείρει ο χρόνος μια σχέση;

Τελικά είναι μύθος ή αλήθεια για το πόσο φθείρεται μια σχέση στο βάθος του χρόνου; Τι ισχύει πραγματικά; Η κοινωνία έχει αλλάξει και ακούμε η αλήθεια είναι πάρα πολλά από γύρω μας! Ο έρωταςείναι εφήμερος ή μπορεί να ανανεώνεται όταν δυο άνθρωποι αγαπιούνται;

Έχουμε μάθει από τις ταινίες και τα μυθιστορήματα ότι ο έρωτας είναι κάτι μαγικό, ανεξήγητο, που τα νικάει όλα, σε πείσμα της καθημερινότητας και όλων των εμποδίων.

Το πώς αντιλαμβανόμαστε τον έρωτα, ωστόσο, έχει να κάνει με τις κοινωνικά κατασκευασμένες εικόνες που έχουμε γι’ αυτόν ανάλογα με τις επικρατούσες αντιλήψεις της κουλτούρας μας (περισσότερα για τις πολιτισμικές νοηματοδοτήσεις του έρωτα διαβάστε εδώ).

Διαβάστε ακόμα: Ποιοι είναι οι πιο συχνοί λόγοι που απατoύν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες!

Τι εννοούμε όταν λέμε ότι η ερωτική σχέση φθείρεται με τον χρόνο; Δύο πράγματα:

Οι περισσότεροι εννοούμε ότι χάνεται το ερωτικό πάθος, ατονεί η σεξουαλική επιθυμία, χάνουμε το ερωτικό ενδιαφέρον και βαριόμαστε να κάνουμε σεξ.

Επίσης, εξίσου πολλοί/ές εννοούμε ότι πλέον δεν αισθάνομαι τόσο έντονο ενδιαφέρον για τον/τη σύντροφό μας, βαριέμαι να κάνουμε πράγματα μαζί, συνηθίσαμε ο ένας τον άλλον και δεν έχουμε πολλά να πούμε πια, έχουμε πάψει να τη/τον θαυμάζουμε, να αδημονούμε να περάσουμε χρόνο μαζί του/της.

Πράγματι, όλα αυτά συμβαίνουν συχνά και τρομοκρατούμαστε μη συμβούν και στη δική μας σχέση. Είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για τα πρώτα σημάδια φθοράς, μήπως και η δική μας σχέση ξεφτίσει και το ενδιαφέρον μας για τον άλλον ατονήσει. Είναι η φθορά αναπόφευκτη;

Για ποιους λόγους κάποια ζευγάρια χωρίζουν και τα ξαναβρίσκουν;

Έχουμε μάθει να πιστεύουμε ότι το ερωτικό πάθος είναι το πιο γνήσιο, ανόθευτο, σίγουρο κριτήριο για το αν είμαστε «φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλον». Όταν βλέπουμε δυο ανθρώπους που μετά βίας γνωρίζονται να μαγνητίζονται με πανίσχυρο πάθος και να γίνονται εραστές, συγκινούμαστε, ανεξάρτητα από το πόσο ταιριάζουν ή είναι καλοί ο ένας για τον άλλον.

Αναμφισβήτητα, το να νιώθουμε μια απερίγραπτη ερωτική έλξη για κάποιον/α είναι κάτι πολύ δυνατό, αλλά κατά πόσο αυτή η έλξη αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για το αν ταιριάζουμε πραγματικά, ειδικά όταν πλέον ξέρουμε ότι αυτό το πανίσχυρο πάθος δεν είναι παρά χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλό μας;

Το ερωτικό πάθος μπορεί να ατονήσει για διάφορους λόγους – κι απ’ ό,τι φαίνεται από έρευνες των τελευταίων ετών, ατονεί εντονότερα και πιο γρήγορα στις γυναίκες παρά στους άντρες.

Κάποια ζευγάρια, λοιπόν, χωρίζουν όντας πεισμένα ότι αφού το σεξ πέθανε, πέθανε κι η σχέση. Άλλα, πάλι, παραμένουν μαζί τυπικά και είτε αποσύρονται τελείως από τη σεξουαλική αρένα είτε καλύπτουν τις σεξουαλικές ανάγκες τους εκτός σχέσης. Κάποια άλλα ζευγάρια επιχειρούν να ξαναξυπνήσουν το ερωτικό ενδιαφέρον μεταξύ τους με διάφορα μέσα.

Η διαφορά μεταξύ έρωτα και αγάπης

Στη θεραπεία EFT θεωρούμε πως όταν ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ των συντρόφων απειλείται ή ατονεί, τότε δύσκολα η σεξουαλική ζωή πηγαίνει καλά. Αντιθέτως, οι έρευνες που έχουν γίνει σε ζευγάρια που ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη θεραπεία EFT, φάνηκε ότι η ερωτική ζωή τους ανέκαμψε ή βρήκαν άλλες λύσεις για να εκφράσουν και να καλύψουν τις σεξουαλικές ανάγκες τους, χωρίς να απειλείται η σχέση τους.

Με λίγα λόγια, η ερωτική συντροφική σχέση είναι κάτι παραπάνω από έρωτας και πάθος. Αυτή ακριβώς είναι η διαφορά μεταξύ έρωτα και αγάπης: Ο έρωτας, ως χολιγουντιανή υπερπαραγωγή πάθους και τρέλας που μας διδάσκουν, περνάει, γιατί αν δεν περνούσε δεν θα είχαμε μυαλό να κάνουμε τίποτα άλλο στη ζωή μας – δεν θα υπήρχε πολιτισμός. Ούτως ή άλλως, ο έρωτας αυτός υπάρχει σε φαντασιακό επίπεδο, στο οποίο εξιδανικεύουμε όχι μόνο τον άλλον άνθρωπο και τον ίδιο τον έρωτά μας – ο δικός μας έρωτας είναι ο πιο μοναδικός στον κόσμο!

Η αγάπη, αντίθετα, δεν έχει την ίδια τρέλα του πάθους, αλλά έχει την τρέλα του νοιαξίματος – να ανησυχείς σαν τρελός μην πάθει κάτι αυτός που αγαπάς και για τον οποίο νοιάζεσαι τόσο πολύ.

Η αγάπη απαιτεί δουλειά, χτίζεται στιγμή τη στιγμή, πράξη την πράξη, με μικρές και μεγάλες πράξεις νοιαξίματος. Ο έρωτας πεθαίνει στη σχέση «γιατί ο θρίαμβος του έρωτα, η αναγνώριση της αμοιβαιότητας των αισθημάτων από τους δύο εραστές ή συζύγους, μπορεί να γείρει ξαφνικά προς την απώλειά του, όταν αυτός δεν τροφοδοτείται πια από την προσμονή, την ανησυχία, την έγνοια να αρέσουμε στον άλλον, όταν, με λίγα λόγια, το ζευγάρι πέφτει σε μια ρουτίνα».

«Μη θεωρείτε δεδομένο ότι γνωρίζετε τον/την σύντροφό σας. Να τον/την κοιτάζετε κάθε μέρα σαν να ήταν καινούργιος/α σύντροφος και θα δείτε ό,τι δεν βλέπατε. Έχουμε σχέση με την εικόνα που έχουμε φτιάξει για τον άλλο, αλλά είναι όντως ο άλλος έτσι σήμερα;»

Ο έρωτας είναι σαν εξέγερση, σαν επανάσταση. Όμως, όπως και με τις πραγματικές επαναστάσεις «H αληθινή δοκιμασία της επανάστασης είναι η επομένη της επικράτησής της», όπως εξηγεί ο φιλόσοφος Σρέκο Χόρβατ. «Η αληθινή δοκιμασία του one-night stand είναι πάντα το επόμενο πρωί ή ακόμα και το επόμενο λεπτό μετά τον οργασμό. Η αληθινή αξία του έρωτα είναι η αντοχή του».

Διαβάστε περισσότερα θέματα έρωτα και σχέσεις στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share