Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Είσαι σε σχέση; Δες σε ποια κατηγορία ανήκεις!

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σχέση σας;

22 Μαρτίου 2019 09:27
Είσαι σε σχέση; Δες σε ποια κατηγορία ανήκεις!

Είσαι από τις συντρόφους που τους αρέσουν οι ήρεμες και γεμάτες διάλογο σχέσεις ή μήπως είσαι από εκείνες που πολύ συχνά ξυπνάει η drama queen μέσα τους; Επίσης αφού αναλύουμε το κομμάτι σχέσεις διαβάστε αν ο σύντροφός σας σας θέλει πραγματικά.

Οι προσωπικές σχέσεις αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ζωής μας. Τις περισσότερες φορές όμως είναι πολύπλοκες και ψυχοφθόρες και δυσκολευόμαστε να τις κατανοήσουμε. Οι επιστήμονες όμως έχουν άλλη άποψη και χωρίζουν τις σχέσεις σε 4 κατηγορίες. Βρες σε ποια ανήκει η δική σου σχέση και δες αν θα κρατήσει στον χρόνο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 376 ζευγάρια. Για 9 μήνες οι επιστήμονες μελέτησαν τη συμπεριφορά τους, πόσο αφοσιωμένοι ήταν στον σύντροφό τους και γιατί. Επιπλέον, κάθε ζευγάρι ρωτήθηκε τι ήταν αυτό που το έκανε να αλλάξει τη συναισθηματική του συμπεριφορά μέσα σε αυτούς τους 9 μήνες ή για ποιο λόγο πήραν ορισμένες αποφάσεις. Έτσι, το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι υπάρχουν 4 κατηγορίες σχέσεων: η δραματική, αυτή με εντάσεις, η κοινωνική και η εστιασμένη στον σύντροφο.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι πίσω από τη μορφή της σχέσης σε κάθε ζευγάρι κρυβόταν η προοπτική που είχε κάθε σύντροφος στο μυαλό του για τη σχέση αυτήν.

Τα δραματικά ζευγάρια
Σε αυτό το ζευγάρι αρέσει το… δράμα! Ένα χαρακτηριστικό που δεν είναι ιδιαίτερα καλό σε μια σχέση. Τα δραματικά ζευγάρια έχουν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν σε σχέση με άλλους τύπους ζευγαριών. Επίσης, το επίπεδο δέσμευσης αλλάζει συχνά και εξαρτάται από την τελευταία «δραματική» σκηνή που εκτυλίχθηκε. Επιπλέον, είναι πιο επιρρεπείς στο να διατηρούν την ατομικότητά τους και τείνουν να μεταβάλλουν το επίπεδο της δέσμευσής τους ανάλογα με το πόσο χρόνο περνούν με τους φίλους τους ή χωριστά ο ένας από τον άλλον.

Συν: Το δράμα κάνει μια σχέση πιο ενδιαφέρουσα
Πλην: Στην πραγματικότητα μπορεί να «ξεφουσκώσει» εύκολα

Το ζευγάρι των εντάσεων
Αυτού του είδους τα ζευγάρια έχουν πολλά σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα της δέσμευσης όταν τσακώνονται, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα χωρίσουν. Συνήθως πάνε από τη μιαν άκρη στην άλλη. Από τη μια μπορεί να καβγαδίζουν συνέχεια και να απομακρύνεται ο ένας από τον άλλον και από την άλλη να έχουν μια φλογερή και παθιασμένη σχέση που τους ενώνει ξανά. Η αλήθεια είναι ότι μια τέτοια σχέση δύσκολα επιβιώνει στο πέρασμα του χρόνου, όμως δεν είναι ιδιαίτερα επίφοβη, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες.

Συν: Το τέλειο σεξ μετά τον τσακωμό
Πλην: Όλοι αυτοί οι καβγάδες είναι ψυχοφθόροι

Τα κοινωνικά ζευγάρια
Είναι εκείνα τα ζευγάρια που βρίσκονται συνέχεια με κοινούς φίλους. Έτσι, υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα ικανοποίησης και σταθερότητας στη σχέση τους είναι υψηλά. Μοιράζονται τον ίδιο κύκλο γνωριμιών και στηρίζονται σε εκείνους και στη γνώμη τους όταν θέλουν να επιβεβαιώσουν ή να προχωρήσουν στη σχέση τους. Αυτού του είδους τα ζευγάρια θεωρούν πολύ σημαντικό να συναναστρέφονται με άλλα ζευγάρια και να έχουν κοινούς φίλους γιατί έτσι νιώθουν πιο κοντά και πιο αφοσιωμένοι στον σύντροφό τους.

Συν: Τα άλλα ζευγάρια που κάνουν παρέα
Πλην: Πραγματικά, θέλεις να στηρίξεις τη σχέση σου στο τι κάνουν τα άλλα ζευγάρια;

Τα ζευγάρια που εστιάζουν στον σύντροφό τους
Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος ζευγαριού, αν θέλεις να έχεις μια μακροχρόνια σχέση. Αυτά τα ζευγάρια έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνουν μαζί στο πέρασμα των χρόνων και να είναι ευτυχισμένα. Η ζωή τους συμπεριλαμβάνει στο μεγαλύτερο μέρος της και τον σύντροφό τους και είναι πολύ προσεκτικοί και σίγουροι πριν πάρουν κάποια απόφαση για τη σχέση τους.

Συν: Έχεις μια σταθερή και αφοσιωμένη σχέση
Πλην: Αν δεν είσαι έτοιμος και κατασταλαγμένος, μπορεί να βαρεθείς γρήγορα…

Σε ποια από τις 4 κατηγορίες βρίσκεσαι;
Το να κατανοήσεις τον τρόπο που ενεργείς μέσα σε μια σχέση μπορεί να σε βοηθήσει να δεις αν η σχέση σου θα διαρκέσει ή αν θα πρέπει να κάνετε ορισμένες μετατροπές προκειμένου κρατήσει.Κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί μια σχέση σε διάστημα 9 μηνών ούτε πόσο σταθερή θα είναι, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα δραματικά ζευγάρια είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν μέσα σε αυτό το διάστημα.

Τα καλά νέα: δεν είσαι «καταραμένος» σε μια ζωή με δραματικές σχέσεις, αν η τελευταία ανήκε σε αυτή την κατηγορία. Ευτυχώς, κάθε σχέση είναι διαφορετική από την προηγούμενη, ακόμα κι αν εσύ παραμένεις ο ίδιος. Σημασία έχει ο άνθρωπος με τον οποίο σχετιζόμαστε και τα χαρακτηριστικά του εαυτού μας που βγάζει στην επιφάνεια.

Σχέση χωρίς σχέση

Οι περισσότερες από εμάς, κάποια στιγμή στη ζωή μας, την έχουμε δοκιμάσει. Ουσιαστικά, έχεις όλα τα θετικά μιας σχέσης (έξοδοι, ταξίδια, όμορφες στιγμές), αλλά δεν έχεις τα αρνητικά ή τις δυσκολίες μιας σχέσης, αφού ουσιαστικά δεν έχει μπει η «ταμπέλα» του συντρόφου. Αυτή θεωρείται και μια σχέση-φάντασμα, αφού δεν έχετε κοινές παρέες και δεν μοιράζεστε τα προβλήματά σας.
Προσοχή: Συνήθως αυτού του είδους οι σχέσεις δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, αφού ο ένας από τους δύο μπορεί να βαρεθεί ή να μην ικανοποιείται πλέον.

Σχέση rebound
Είναι το πιο διαδεδομένο είδος σχέσης, αν μόλις χώρισες και θέλεις να καλύψεις το συναισθηματικό κενό που σου άφησε ο πρώην σου. Συνήθως ο νέος σύντροφος δεν έχει καμία σχέση σε στυλ και γούστο με τον προηγούμενο, έτσι ώστε, όσο γίνεται, να αποφεύγεις τις συγκρίσεις. Το αρνητικό όμως σε αυτή την περίπτωση είναι ότι πολύ συχνά νιώθεις ότι τον κοροϊδεύεις, αφού δεν έχεις ξεπεράσει ακόμα την προηγούμενη σχέση σου.
Προσοχή: Προσπαθώντας να κλείσεις τις πληγές σου, μπορεί να ανοίξεις νέες.

Όχι πια φίλοι, μόνο σεξ
Αυτού του είδους η σχέση έγινε μόδα και σίγουρα την έχεις ακολουθήσει κι εσύ. Χωρίζεις με τον σύντροφό σου, περνάει ο καιρός, έχετε παραμείνει φίλοι και κάποια στιγμή αποφασίζετε να περνάτε καλά στο… κρεβάτι, αλλά χωρίς να υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο. Πόσο εφικτό είναι όμως αυτό; Δυστυχώς, μια τέτοια σχέση αφήνει πίσω της πολλές πληγωμένες καρδιές, αφού υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή που χωρίζει το ωμό σεξ από το συναισθηματικό δέσιμο.
Προσοχή: Για να πετύχει μια τέτοια σχέση και να μην πληγωθεί κανένας από τους δύο, πρέπει να επιλέξεις κάποιον που δεν ήταν πρώην σου ή φίλος σου.

Πηγή: youweekly.gr

Διαβάστε περισσότερα θέματα για σχέσεις και άλλα νέα απο την Ελλάδα και τον κόσμο στο Athensmagazine.gr

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share