Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Η επιστήμη μελέτησε εκείνους που μένουν φίλοι με πρώην και τα νέα δεν είναι κολακευτικά!

10 Φεβρουαρίου 2018 16:24
Η επιστήμη μελέτησε εκείνους που μένουν φίλοι με πρώην και τα νέα δεν είναι κολακευτικά!

Όταν χωρίζεις με έναν άνθρωπο που τον ήθελες και τον γούσταρες πολύ, το μόνο σίγουρο είναι πως μόνο φιλικές σχέσεις δεν μπορείς να κρατήσεις μαζί του. Κι όμως, είναι πολλοί εκείνοι που το κάνουν και επειδή δεν φαίνεται μονο σε εμάς αδιανότητο, αποφάσισε να ασχοληθεί η επιστήμη μαζί τους.

Στην έρευνα λοιπόν "Μένοντας φίλοι με έναν πρώην: σεξ και χαρακτηριστικά σκοτεινής προσωπικότητας προβλέπουν κίνητρα για τη φιλία μετά από τη σχέση", οι επικεφαλής ερευνητές Justin Mogilski και Lisa Welling του Πανεπιστημίου Όκλαντ, ζήτησαν από 860 συμμετέχοντες να καταγράψουν τα κίνητρά που τους ωθούν να παραμείνουν φιλαράκια με τους πρώην.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ στον ποδοσφαιρικό κόσμο: Έφυγε γνωστός ποδοσφαιριστής στα 36 του χρόνια!

Επιπλέον, μιας και όλο και κάτι θα πηγαίνει στραβά μαζί τους, οι ερευνητές μελέτησαν και τους ίδιους τους συμμετέχοντες προκειμένου να καθορίσουν τα "σκοτεινά" χαρακτηριστικά τους. «Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν υψηλή βαθμολογία, ό,τι αφορά σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέγουν φίλους για στρατηγικούς λόγους και προτιμούν τις βραχυπρόθεσμες σχέσεις», ανέφερε η Daily Mail.

Με την συγκεκριμένη μελέτη, οι ερευνητές στην ουσία ήθελαν να επιβεβαιώσουν ή να αποδείξουν ότι το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους πρώην. Έτσι λοιπόν αποσαφηνίστηκαν οι λόγοι που συμβαίνει αυτό και πάνω κάτω είναι αυτά που γνωρίζαμε ήδη.

Ότι δηλαδή κάποιος μένει φίλος με τον πρώην λόγω αξιοπιστίας και συναισθηματικής αξίας, αλλά κυρίως λόγω σεξουαλικής ανάγκης. Κοινώς, καβάτζα.

Με λίγα λόγια υπάρχουν στοιχεία ναρκισσισμού σε εκείνους που κρατάνε φιλικές σχέσεις με πρώην. «Οι ναρκισσιστές μισούν να αποτυγχάνουν ή να χάνουν, οπότε θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διατηρήσουν κάποια σχέση, ειδικά αν δεν ήταν δική τους η επιλογή για να την τελειώσουν. Μπορεί να βιώσουν ναρκισσιστικό τραύμα όταν απορριφθούν από έναν σύντροφο και έχουν δυσκολίες να τον αφήσουν να φύγει ή να αυτοθεραπευτούν από τη διάλυση της σχέσης», εξηγεί ο ειδικός στον ναρκισσισμό, Tony Ferretti.

«Οι ναρκισσιστές έχουν τεράστιο όγκο υπερηφάνειας και δεν μπορούν να δεχθούν ότι άλλοι είναι με τους πρώην τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αδιανόητο! Ματέο Παντζόπουλος: Πώς ήταν ο σύντροφος της Ελένης Μενεγάκη πριν την γνωρίσει; Σπάνιες φωτογραφίες!

Ο Ferretti συμφωνεί με τα ευρήματα της έρευνας, υπενθυμίζοντας ότι οι τύποι σκοτεινής προσωπικότητας ενδιαφέρονται περισσότερο για το πώς οι σχέσεις μπορεί να τους είναι χρήσιμες και πως τέτοιοι άνθρωποι «μπορεί να μείνουν σε επαφή με τους πρώην για να έχουν πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους. Επίσης, έχουν από μέσα πληροφορίες για τα τρωτά σημεία και τις αδυναμίες των πρώην τους και, άρα, μπορούν να τα εκμεταλλευτούν και να τους χειραγωγήσουν – κάτι που τους δίνει την αίσθηση της δύναμης και του ελέγχου».

Τα βλέπετε; Μη κρατάτε φιλικές σχέσεις με πρώην λοιπόν. Οι επαφές και οι συναναστροφές επιτρέπονται μόνο αν έχετε σκοπό να προσπαθήσετε για επανασύνδεση.

Πηγή: neopolis.gr

 

Σχέσεις

Ροή ειδήσεων

Share