ΑΡΧΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΦΑΓΗΤΟ

Τύπου Ταβέρνα: Το μυστικό του Παγκρατίου με γεύσεις από το χθες και αέρα από το σήμερα

Τύπου Ταβέρνα
Τύπου Ταβέρνα

Το νεοταβερνάκι με την ωραία μουσική και τη φιλική ατμόσφαιρα

Η αλήθεια είναι ότι, ως λάτρης της αυθεντικής αθηναϊκής γοητείας, έχω έναν ιδιαίτερο δεσμό με τις γειτονιές που αντιστέκονται στον χρόνο. Έτσι, όταν έμαθα για τη νέα άφιξη της «Τύπου Ταβέρνας» στον πεζόδρομο της Ηρώνδα στο Παγκράτι, το επισκέφτηκα με μεγάλη προσμονή. Και μπορώ να πω με σιγουριά, ότι αυτό το μαγαζί δεν είναι απλώς ένα ακόμα στέκι· είναι μια εμπειρία που αναβιώνει την παλιά Αθήνα με μια σύγχρονη, γαστρονομική ματιά.

Ένα νεοκλασικό που ζει και αναπνέει

Η «Τύπου Ταβέρνα» στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο, που κάποτε ήταν η οικία του αρχαιολόγου Κυριάκου Πιττάκη. Το κτήριο, που έχει φιλοξενήσει κατά το παρελθόν διάφορα μαγαζιά, φαίνεται πως τώρα βρήκε τον πραγματικό του χαρακτήρα. Η εξωτερική όψη, αγκαλιασμένη από έναν ζεστό γκριζογάλαζο σοβά, αναδεικνύει τις κομψές γραμμές του κτηρίου και σε προετοιμάζει για το τι θα ακολουθήσει.

Μπαίνοντας μέσα, ο χώρος σε αγκαλιάζει με μια αίσθηση οικειότητας. Η διαρρύθμιση με τις δύο σάλες έχει διατηρηθεί, με το περίτεχνο πλακάκι του 1905 σε μία από αυτές να σου τραβάει το βλέμμα. Το design, υπογεγραμμένο από το Studemateriallity, συνδυάζει το ξύλο με το λευκό πλακάκι και ιδιαίτερες λεπτομέρειες, δημιουργώντας έναν χώρο που έχει ψυχή. Απείραχτο έχει μείνει και το φυσικό κελάρι κάτω από τη σκάλα, όπου η ομάδα φυλάει μια οινική συλλογή αφιερωμένη στον ελληνικό αμπελώνα, με outsider του κρασιού και τιμές τόσο φιλικές όσο και των πιάτων.

Μια ωδή στην παράδοση με μοντέρνες πινελιές

Πίσω στα τραπεζάκια του πεζόδρομου, ο κατάλογος είναι μικρός και μαζεμένος, συγκεντρώνοντας classics της ταβέρνας. Όλα σερβίρονται με ελάχιστα «πειράγματα», ίσα για να τα φέρουν σε μια πιο σημερινή εκδοχή του χθες. Μια ωραία πρώτη γνωριμία με τη φιλοσοφία της κουζίνας είναι η τυροκαυτερή, που ήταν καυτερή όσο έπρεπε και με ωραία βουτυρένια υφή. Ακολούθησαν τα αμπελοφάσουλα, που περνάνε από τη σχάρα κι έρχονται στο τραπέζι παρέα με καψαλισμένα ροδάκινα και κρέμα φέτας, γεμίζοντας το στόμα με τη χλωροφυλλένια φρεσκάδα τους.

Το φαβορί της επίσκεψής μου αποδείχτηκε η τσουχτή, αλλιώς γνωστή και ως καρμπονάρα της Μάνης. Ήταν σε πολύ καλή εκτέλεση, με ολόσωστο al dente στη μακαρούνα, ωραίο δέσιμο στη σάλτσα και εκφραστικό το αφράτο τηγανητό αυγουλάκι που ξαπλώνει μελωμένο από πάνω.

Κρεατικά: Από κόκορα σε παϊδάκια προβατίνας

Στα κρεατικά, το σουβλάκι από κόκορα με κέρδισε με το τρυφερό κι αφράτο δάγκωμά του. Παρότι το κρέας του χρειάζεται μια κάποια μπαχαρένια περιποίηση για να ανεβάσει γευστική ένταση, έδειξε καλό χέρι στη σχάρα. Αίσθηση που επιβεβαιώθηκε με τα παϊδάκια προβατίνας, με ωραία τηγανισμένες πατάτες στο πλάι: το χοντροκομμένο κρέας είχε πλούσιο δάγκωμα, χυμώδες και γεμάτο γευστική αβρότητα. Τα αρνίσια, όμως, δεν είχαν την ίδια τύχη, αφού ήρθαν σκληρά στο ψαχνό κι ακαραμέλωτα στο λιπάκι τους. Πολύ ωραία περιποίηση είχε και το μοσχαρίσιο συκωτάκι, ολόσωστο στο ψήσιμό του, με ωραίο θωράκισμα απ’ έξω και ροδαλή τη σάρκα του εντός.

Στα επιδόρπια, ούτε το έντονα σοκολατένιο γλυκό, ούτε το ρυζόγαλο με ενθουσίασαν, αλλά είναι εμφανές πως η «αγαπησιάρικη» αύρα που επικρατεί εδώ και η πρόθεση της ομάδας να καθιερώσει το μαγαζί ως στέκι σταθερών θαμώνων, αντί για προορισμό των foodienomads της πόλης, θα φέρει μόνο βελτιώσεις στο μέλλον του. Η «Τύπου Ταβέρνα» έχει ψυχή, και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Τηλέφωνο: 21 0723 3508

Διεύθυνση: Ηρώνδα 8, Αθήνα 116 35