Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Τον ήπιαμε...

13 Σεπτεμβρίου 2010
Τον ήπιαμε...

Ζήλεψες; Τι θα έλεγες να έρθεις μαζί μας σε μια... caldo (πάει πια το freddo) βόλτα στα πιο ενδεδειγμένα για καφέ spots της πόλης; Πάρε μια βαθιά ανάσα (πάει πια και η «συνοδεία» του τσιγάρου) και ξεκινάμε...

Cappuccino

Ιδιαίτερα στυλάτος, (ταιριάζει «γάντι» με το shopping του Κολωνακίου και «συμπαθεί» την κανέλα), οφείλει το όνομα του στους καθολικούς μοναχούς Καπουτσίνους του 16ου αι. εξαιτίας του ξυρισμένου κεφαλιού με τα μαλλιά που περισσεύουν γύρω-γύρω. Ένα unisex ρόφημα που απαιτεί τεχνική, ώστε το αφρόγαλα να έχει τη σωστή υφή, πυκνότητα, ποσότητα και να μην μοιάζει με... αφρό ξυρίσματος!

ΠΟΥ: Στο Da Capo (Τσακάλωφ 1, Πλ. Κολωνακίου, τηλ. 210 3602497).

ΓΙΑΤΙ : Το βελούδινο αφρόγαλα κάνει... τρομερό ντουέτο με τον φρεσκοκαβουρδισμένο espresso Portioli και σε συνδυασμό με την ταιριαστή πορσελάνινη κούπα (για να διατηρείται ζεστό) και την ταχύτητα-φωτός του barista, έχει γίνει θεσμός (εξού και τα κλειδιά-reserve στα «πρώτα τραπέζια»). Μην ξεχάσεις ότι είναι self service!

ΣΤΟ ΠΛΑΪ: Με ολόφρεσκα μπριοσάκια €1,90 που γίνονται ανάρπαστα (δοκίμασε με mozzarella di bufala ή σολομό).

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ: Πολιτικούς, καλλιτέχνες, τηλεπερσόνες, wannabe ντίβες και δικηγόρους που τον πίνουν στα όρθια.

TIMH: €3,30

Εναλλακτικές: Δεν υπάρχουν! Όλος ο κόσμος το ξέρει λέμε...

Irish coffee

Η ιστορία θέλει τον πρώτο καφέ αυτού του είδους να παρασκευάζεται από τον μπάρμαν του αεροδρομίου Σάνον στην Ιρλανδία, το 1942. Από τότε, με τη βοήθεια ενός Αμερικανού δημοσιογράφου που τον διέδωσε, έχει κατακτήσει τον κόσμο. Αγαπά το ουίσκι (αυστηρά ιρλανδέζικο), χρειάζεται μαύρη ζάχαρη, δυνατό καφέ φίλτρου και ολόπαχη κρέμα γάλακτος. Το ποτήρι επιβάλλεται να είναι γυάλινο και δεν πρέπει με καμία δύναμη να τον ανακατέψεις! Ρούφηξέ τον χαλαρά μέσα από τη ζεστή κρέμα.

ΠΟΥ: Στο Floral (Θεμιστοκλέους 80, Πλ. Εξαρχείων, τηλ. 210 3800070).

ΓΙΑΤΙ: Οι δοσολογίες εδώ τηρούνται αυστηρά, η ατμόσφαιρα είναι ζεστή και τώρα που φθινοπωριάζει είναι το καλύτερο meeting point της πλατείας.

ΣΤΟ ΠΛΑΪ: Τον αγαπημένο σου τίτλο από το ενημερωμένο βιβλιοπωλείο που βρίσκεται εντός και είναι η καλύτερη συντροφιά για ένα συννεφιασμένο απόγευμα. Aν πάλι επιμένεις για γλυκό, δοκίμασε το λαχταριστό σουφλέ σοκολάτας (€5,50).

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ: Νέοι, ψαγμένοι, 30something «πολίτες του κόσμου», που γύρισαν την Ευρώπη και δεν μπορούν να απαρνηθούν τις συνήθειες τους, βρίσκουν το στέκι τους στη Bauhaus «αγκαλιά» του Floral.

TIMH: €4,50

Εναλλακτικές: Ginger Ale με 50s φόντο (Θεμιστοκλέους 74, Πλ. Εξαρχείων, τηλ. 210 3301246).

Caramel macchiato

H συνήθεια που έγινε λατρεία κι ας έχει πάνω από 240 θερμίδες! Φτιάχνεται από άρωμα βανίλιας, βρασμένο γάλα στον ατμό, μια δόση φρέσκου espresso και σος καραμέλας (σε σούπερ σχεδιάκι που αλλάζει σύμφωνα με τη διάθεση του barista).

ΠΟΥ: Σε όλα τα Starbucks (Π. Ιωακείμ 38, Κολωνάκι, τηλ. 210 7255797).

ΓΙΑΤΙ: Αποτελεί την... πεμπτουσία της κυριακάτικης βόλτας, της μεσημεριανής κοπάνας και της συνάντησης με την παλιοπαρέα. Γιατί η καραμέλα που «λέκιασε» το βρασμένο γάλα στον ατμό είναι υπέροχη και η πορσελάνινη κούπα με το αγαπημένο λογότυπο σε βάζει σε φθινοπωρινό mood...

ΣΤΟ ΠΛΑΪ: Mε muffin μήλου (€1,95) ή ελαφρύ cheesecake βατόμουρο (€4,25).

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ: Με μέλη της «φυλής» Starbucks! Τους αναγνωρίζεις από τις γκρι φόρμες, τα millennium , το iPod και τη χαλαρή διάθεση που τους άφησαν οι σπουδές στο Λονδίνο.

TIMH: €4,20

Εναλλακτικές: Στα Costa Coffee για παρόμοιο concept (Όθωνος 10, Σύνταγμα, τηλ. 210 3225890).

Biscolato caldo

Αν και δεν είναι αυτό που σου 'ρχεται στο μυαλό όταν λες «πάμε για καφέ», πρόκειται για ένα ρόφημα-υπερπαραγωγή! Σοκολάτα, τριμμένο μπισκότο Μιράντα, σος καραμέλας και ζεστό αφρόγαλα συνθέτουν τη βόμβα γλυκόζης που θα καθιερώσεις τα βροχερά απογεύματα (μετά το γυμναστήριο...)

ΠΟΥ: Στα Flocafe (Σόλωνος 10, Κολωνάκι, τηλ. 210 3390756).

ΓΙΑΤΙ: Θέλει και ρώτημα; Είναι υπέροχο!

ΣΤΟ ΠΛΑΪ: Αν αντέχεις κάτι ακόμα, δοκίμασε φρεσκοψημένο cookie σοκολάτας (€0,70).

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ: Με αυτούς που ψάχνουν άλλοθι για να μην παραγγείλουν πάστα.

TIMH: €5,10

Εναλλακτικές: Να φτιάξεις ένα κέικ σπίτι σου!

Latte macchiato

Το ρόφημα αυτό που βασίζεται στο γάλα (ο καφές παίζει διακοσμητικό ρόλο), έχει ως σκοπό του να ικανοποιήσει τις ανάγκες αυτών που πίνουν έναν espresso και μένουν ξάγρυπνοι 2 μέρες, αλλά και όσων ντρέπονται να παραγγείλουν ζεστό γάλα! Κάπως έτσι δημιουργήθηκε αυτό το ρόφημα με άφθονη ζάχαρη και μια υποψία σοκολάτας. Το αποτέλεσμα... στο ποτήρι σου!

ΠΟΥ: Στο Zonar's (Πανεπιστημίου & Βουκουρεστίου, Σύνταγμα, τηλ. 210 3211182).

ΓΙΑΤΙ: Εκτός από την κοσμική πασαρέλα στη Βουκουρεστίου και την Πανεπιστημίου, θα απολαύσεις την όμορφη ατμόσφαιρα του ιστορικού cafe που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Αθήνας.

ΣΤΟ ΠΛΑΪ: Aν και θα δυσκολευτείς να διαλέξεις από τα υπέροχα γλυκά στις βιτρίνες του, σου προτείνω την πάστα με 3 σοκολάτες -γάλακτος , bitter και επικάλυψη λευκής (€10,20).

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ: Ηλικιωμένες κυρίες με γούνες που περιμένουν να ξεκινήσει το θέατρο και fashion γκόμενες μετά το shopping στο Attica.

TIMH: €6,00

Εναλλακτικές: Αν είσαι των «βορείων», μπορείς να το απολαύσεις στο Dome που στο φέρνουν με ένα μικρό ποτήρι νερό frizzante. Τι Rome, τι Dome δηλαδή! (Κων/νου Παλαιολόγου 1, Πολιτεία, τηλ. 210 8001111)

Καφές φίλτρου

Πολλοί διεκδικούν την «πατρότητά» του (βλ. γαλλικός, αμερικάνικος κ.λπ.) όμως αυτός ο καφές (qahwa στα αραβικά). σύμφωνα με το θρύλο. δόθηκε στον Μωάμεθ από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ για να του χαρίσει δύναμη και αντοχή. Πλέον υπάρχει σε άπειρες παραλλαγές (αρώματα, ποικιλίες, πυκνότητες) για να διαλέξεις. Πάντως το αχνιστό κουπάκι που μοσχοβολάει είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

ΠΟΥ: Στο Clemente (Βουκουρεστίου 3, τηλ.210 3219340). Info: Έχει το όνομα του Πάπα Clemente VIII που στα μέσα του 17ου αι. ευλόγησε τον καφέ, παύοντας έκτοτε ν' αποτελεί -παράνομο- ρόφημα των... βαρβάρων.

ΓΙΑΤΙ: Γιατί σου τον σερβίρουν με παραδοσιακή ναπολιτάνικη τεχνική, με νερό στους 90-950C και μια ανοξείδωτη κανάτα που σε 3 λεπτά έχει «φτιάξει» έναν υπέροχο μοσχομυριστό καφέ από τις καλύτερες ποικιλίες Arabica.

ΣΤΟ ΠΛΑΪ: Με το cookie σοκολάτας στο πιατάκι (κέρασμα).

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ: Επιχειρηματίες που μιλούν διαρκώς στο τηλέφωνο, κυρίες με τσάντες Hermes -που βρίσκεται δίπλα- και fit παρέες μετά την προπόνηση στο Holmes.

TIMH: €3

Εναλλακτικές: Στο Petit Fleur. Υπέροχη retro-chic ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει νοερά στο Παρίσι. (Ομήρου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210 3613169)

Εspresso

Όταν λέμε καφέ, εννοούμε αυτό τον καφέ και ποτέ decaffeine. Πίνεται σε μικρές δόσεις γιατί είναι δυνατός κι αν δεν έχει καϊμάκι (έχει κόψει δηλαδή), γύρισέ τον πίσω! Info: H πρώτη μηχανή παρασκευής του κατασκευάστηκε το 1901 στο Μιλάνο από τον Luigi Bezzera.

ΠΟΥ: Στο μοναδικό espresso bar της πόλης, το Taf Coffee (Eμμ. Μπενάκη 7-9, τηλ.210 3800014).

ΓΙΑΤΙ: Χρησιμοποιούν τις καλύτερες ποικιλίες καφέ (με ειδική επεξεργασία ειδικά για το Taf από μικροπαραγωγούς της Κόστα Ρίκα), ακολουθούν naked τεχνική (χωρίς βρυσάκι) και κατέκτησαν την 6η θέση παγκοσμίως (μοναδική διάκριση για την Ελλάδα) ανάμεσα σε 59 χώρες.

ΣΤΟ ΠΛΑΪ: Τίποτα! Είναι τόσο αρωματικός και γευστικός που όλα τα άλλα είναι... φλυαρίες.

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ: Ανθρώπους που ξέρουν από καλό καφέ (διοργανώνονται ημέρες cupping για γευσιγνωσία).

TIMH: €1,80

Εναλλακτικές: Το Da Capo το είπαμε;

Ελληνικός

Η παρασκευή του καφέ με αυτό τον τρόπο, χωρίς φιλτράρισμα, προέρχεται από τον αραβικό κόσμο. Στην Ελλάδα ήρθε μέσω των Τούρκων, κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής, γι' αυτό λέγεται και τούρκικος. Σύμφωνα με την παράδοση, οι πρώτοι που τον παρασκεύασαν ήταν οι Βεδουίνοι, οι οποίοι έβαζαν τη χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο. Από αυτή την παράδοση προέρχεται και η τεχνική της χόβολης.

ΠΟΥ: Στο καφέ Πλάκα (Τριπόδων 1, τηλ. 210 3220388).

ΓΙΑΤΙ: Το φέρνουν με το μπρίκι του σε ένα δισκάκι και τον απολαμβάνεις στη σκιά της Ακρόπολης...

ΣΤΟ ΠΛΑΪ: Mε χειροποίητο γλυκό κυδώνι (€2,50).

ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ: Διαβασμένοι τουρίστες που επιστρέφουν από Ακρόπολη και Πλακιώτες που το προτιμούν για το παραδοσιακό ύφος του.

TIMH: €1,80

Εναλλακτικές: Στο Style cafe γιατί έχουν αυθεντική χόβολη (Αγ. Αναργύρων 12, Ψυρρή, τηλ. 210 3250373).

Αγόρασε το...

Αν βρεθείς ποτέ στη Μ. Ανατολή με τα μυρωδάτα παζάρια και τους ντόπιους εμπόρους που διαθέτουν τα καλύτερα χαρμάνια για το φλιτζάνι σου, θα μυηθείς στη μαγεία του καφέ. Αν δεν σκοπεύεις να κάνεις αυτό το ταξίδι σύντομα, παραθέτουμε παρακάτω τα καφεκοπτεία που θα σε προμηθεύσουν με τους καλύτερους... κόκκους.

  • Μισεγιάννη Από το 1914 με ροφήματα, αφεψήματα και σοκολάτες (Λεβέντη 7 , Κολωνάκι, τηλ.210 7210036).
  • Coffeeway Μεγάλη ποικιλία, ψαγμένα αρώματα και επιλογές για δώρα (Σταδίου 3, Σύνταγμα, τηλ. 210 3222488).
  • Καφεκοπτεία Λουμίδη Από το 1915. Γιατί έκαστος στο είδος του (Αιόλου 106 & Πανεπιστημίου, Ομόνοια, τηλ. 210 3214608).
  • Καφεκοπτείο Α. Αρβανίτης Down town με... πολυπολιτισμικό φόντο (Σοφοκλέους 38, Αθήνα, τηλ. 210 522 7673).
 

Clubs & Bars

Ροή ειδήσεων

Share