Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Athens Jazz Stages: Σας αρέσει η jazz;

3 Ιουνίου 2010
Athens Jazz Stages: Σας αρέσει η jazz;

«Η jazz είναι ελευθερία» (Thelonious Monk, σημαντικός συνθέτης και πιανίστας της jazz, 1917-1982). Όχι, όχι! Είναι ιστορία: Duke Ellington, Dizzy Gillespie, Charlie Parker, John Coltrane, Ella Fitzgerald, Luis Armstrong, Miles Davis... Jazz standards. Η jazz είναι cool! Είναι groove. Είναι η εποχή του swing. Είναι bebop, funky, acid, fusion. Τρελά σαξόφωνα, τρομπέτες και τρομπόνια που σε ξεσηκώνουν για χορό. πολυδαίδαλοι αυτοσχεδιασμοί που σε προστατεύουν από τον έξω κόσμο και σε καλούν στο εσωτερικό ταξίδι τους! Κάτι σαν να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου. Όλα και τίποτα. Δημιουργική ηρεμία! Η jazz έχει ένα σταθερό, πιστό -θα 'λεγε κανείς- κοινό που την προτιμά και την αναζητά. Βέβαια μπορεί να μην συγκρίνεται σε μέγεθος με άλλα είδη μουσικής, ωστόσο, αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης. Αν πιστεύετε ότι είναι απίθανη η αίσθηση να την ακούτε από CD στο σπίτι ή σε ένα bar ή cafe όπου ο dj την προτιμά, είναι στ' αλήθεια όνειρο να βρίσκεστε εκεί την ώρα που «γεννιέται» παρακολουθώντας τη live εμφάνιση μιας μπάντας. Αν, λοιπόν, σας αρέσει η jazz ή αν θέλετε να την «δοκιμάσετε», ακολούθηστε μας σε μια συναρπαστική βόλτα στους χώρους -από μουσικές σκηνές μέχρι εστιατόρια και βιβλιοπωλεία- όπου βρίσκει στέγη.

Half Note Jazz Club

Η περιήγησή μας ξεκινάει από το πιο γνώριμο στέκι της Αθήνας, το Half Note Jazz Club. Εκεί, από Οκτώβριο μέχρι Μάιο φέρνει καθημερινά το αθηναϊκό κοινό σε επαφή με τους διασημότερους εκπροσώπους των jazz, funk, soul, latin και world music σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο με καλή ηχητική. Η πορεία του ξεκίνησε το 1979, όταν ο Νίκος Σαχπασίδης άνοιξε ένα στέκι σε ένα ημιυπόγειο της Μιχαλακοπούλου. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 τα ηνία ανέλαβε ο Δημήτρης Δεικτάκης, ενώ το 1995 η συνεργασία του με τους αδερφούς Παναγιώτη και Γιώργου Γεώργα σηματοδοτεί και τη μεταστέγασή του στο Μετς.

Είσοδος με ποτό: Α Ζώνη €40, Β Ζώνη €35, Γ Ζώνη & bar €30. Φοιτητικό εισιτήριο με ποτό: Α & Β Ζώνη €30, Γ Ζώνη & bar €20. Κάθε Δευτέρα: Είσοδος με ποτό: €25 (σε τραπέζι), €20 (στο bar), €15 (φοιτητικό).

Τριβωνιανού 17, Μετς, τηλ. 210 9213 360, www.halfnote.gr

Παράφωνο

Κατεβαίνουμε στο κέντρο και ανηφορίζουμε την Ασκληπιού έως ότου συναντήσουμε το υπέροχο νεοκλασικό που φιλοξενεί το Παράφωνο, μια ζεστή μικρή μουσική σκηνή -σαν καμπαρέ- με γλυκό φωτισμό, κόκκινες κουρτίνες και φωτογραφίες από lives. Παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο από το '81, όταν η ιδιοκτήτριά του, η νεαρή τότε Βηθλεέμ, το έστησε μόνη της από την αρχή, απλώς γιατί ήθελε να ακούγεται κάπου η αγαπημένη της μουσική. Από εδώ έχει περάσει -και εξακολουθεί να περνάει- όλη η ελληνική jazz σκηνή. Κάθε μέρα, από Σεπτέμβριο μέχρι αρχές Ιουνίου, σας επιφυλάσσει κι ένα διαφορετικό live.

Είσοδος σε τραπέζι και στο bar της κεντρικής αίθουσας: €10. Ποτό: €3-10. Ελεύθερη είσοδος σε τραπέζια και στο bar της διπλανής αίθουσας. Ποτό: €5-12. Φιάλη κρασιού: €20. Φιάλη ποτού: €50-80.

Ασκληπιού 130Α & Σ. Κυρήνης 1, Αθήνα, τηλ. 210 6446512, www.parafono.gr

Bacaro

Ο δρόμος μάς φέρνει στην αγορά της Αθήνας, όπου βρίσκεται το cafe-bar restaurant Bacaro, παλιό meeting point όσων περνούσαν το μεγαλύτερο κομμάτι της μέρας τους στο χρηματιστήριο. Από τον Σεπτέμβριο του 2009 πέρασε στα χέρια του γνωστού σαξοφωνίστα Θωμά Αλβέρτη, που έτσι εκπλήρωσε το όνειρό του για τη δημιουργία μιας jazz σκηνής με καθημερινά lives σε ένα χώρο που ξαναγίνεται στέκι. Μια δημοφιλής καινοτομία του είναι τα μεσημεριανά lives κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Η μεσογειακή κουζίνα του προσφέρεται σε προσιτές τιμές, ενώ παρέχει δυνατότητα για office menu με €12,50. Απολαύστε καφεδάκι, ποτά ή κρύα πιάτα σε ένα χαλαρό αίθριο, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει η σκηνή. Φεύγοντας, αρπάξαμε κι ένα αντίτυπο του Jazzin', του καινούριου μηνιαίου free press του Bacaro, με ενδιαφέροντα άρθρα και μια ατζέντα με τα jazz events του μήνα. Κάθε Τετάρτη αγαπημένα ονόματα της αθηναϊκής σκηνής ενώνουν τις δυνάμεις τους στους Cubana Bop με σήμα κατατεθέν την Κούβα.

Είσοδος: ελεύθερη. Φιάλη ουίσκι: €80.

Σοφοκλέους 1, Αθήνα, τηλ. 210 3211882, www.bacaro.gr

Cafe Αλάβαστρον

Η βόλτα μας συνεχίζεται με μια... μικρή παράκαμψη. Πάμε Παγκράτι για να βρούμε το Cafe Αλάβαστρον -το παλιό Cafe Asante- που έχει διατηρήσει απαράλλακτο το ύφος του από το 1992. Δεν απέχει πολύ από το κέντρο και σίγουρα πρόκειται για ένα café-bar όπου κοινό και μουσικοί γίνονται μια παρέα, οι νότες ξεπηδούν από τους τοίχους και στη σκηνή του «συμβαίνουν νέες μπάντες και συνεργασίες». Η jazz καταλαμβάνει περίπου τα 2/3 του μηνιαίου προγράμματός του. Διοργανώνει lives καθημερινά, εκτός Κυριακής, που το cafe παίρνει το ρεπό του (!) όπως μας είπε γελώντας ο Δημήτρης Κυριακάκης, που μαζί με την Άννα Τσόλια είναι οι ιδιοκτήτες του τα τρία τελευταία χρόνια.

Είσοδος: €5-10 ή ελεύθερη με το πρώτο ποτό €10. Φιάλη κρασιού: €35-40. Φιάλη ουίσκι: €70.

Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210 7560102, www.cafealavastron.gr

Casa de la Trova

Στροφή προς Μοναστηράκι. Προορισμός μας η «νεαρή» Casa de la Trova, («Το σπίτι των Τροβαδούρων» ελληνιστί), την οποία έστησε σε ένα όμορφο τριώροφο κτήριο ο κος Αναστάσιος Μελίτας, το 2007, ως εναλλακτική επιλογή της μαζικής και χωρίς ύφος διασκέδαση. Η εσωτερική της διακόσμηση θυμίζει μεσοπολεμικό καμπαρέ του '30 και μας ταξιδεύει σε εποχές όπου η πρόζα, το κόκκινο βελούδο και η ποτοαπαγόρευση γίνονταν ένα με τις μελαγχολικές νότες των bolero και της πρώιμης jazz. Παρ' ότι μετρά μόλις τρία χρόνια ζωής, έχει κατορθώσει να φιλοξενήσει όλη την γκάμα της jazz -και όχι μόνο.

Είσοδος: ελεύθερη. Ποτό: €6. Φιάλη ουίσκι: €70.

Αθηνάς & Βλαχάβα 9, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3224896, www.trova.gr

Santa Botella Upstairs

Μπαίνουμε στο μετρό και κατευθυνόμαστε προς Αμπελόκηπους. Εκεί, στα παλιά προσφυγικά για τους νοσταλγούς, στο νησί της διασκέδασης για τους νεότερους, βρίσκεται το Santa Botella Upstairs. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη οι ιδιοκτήτες του, Κώστας Κάκαβας και Νεοκλής Οικονομόπουλος, επιμένουν για δεύτερη χρονιά ότι, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη έτσι κι εδώ, μπορούμε να απολαμβάνουμε live jazz στιγμές σε ένα καλόγουστο bar με καλή παροχή υπηρεσιών και σταθερούς θαμώνες που γνωρίζονται μεταξύ τους. Τις Δευτέρες εμφανίζονται οι Swing Shoes σε ρυθμούς swing, μια gipsy jazz παρέα με γυναικεία φωνητικά ή η funk μπάντα Groove Busters. Τις Τρίτες παίζει αποκλειστικά jazz με τους Crazy People Music (Αντώνης Ανδρέου τρομπόνι, Τάκης Πατερέλης σαξόφωνο, Αλέξανδρος Κτιστάκης ντραμς, Γιώργος Γεωργιάδης κοντραμπάσο και Δημήτρης Σεβδαλής keyboards). Καλό θα είναι να κάνετε κράτηση.

Είσοδος: ελεύθερη. Ποτό: €7. Φιάλη κρασιού: €20. Φιάλη ουίσκι: €70.

Πανόρμου 115Α, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6981032, http://santabotella.com

Baraonda

Στους Αμπελόκηπους βρίσκεται και το Baraonda, ένας αυθεντικός εκπρόσωπος του fine dining & clubbing στο κέντρο της πόλης. Κάθε Κυριακή και Δευτέρα φιλοξενεί τις All That Jazz βραδιές, μια νέα πρόταση για ποιοτικά lives συνοδεία ενός cocktail, από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα λίστα του, ή και δείπνου, από τις gourmet προτάσεις του βραβευμένου σεφ Μιχάλη Ντουνέτα. Εδώ εμφανίζεται και ο Βασίλης Γούζιος με την μπάντα του, ένας καλλιτέχνης με πλούσιο βιογραφικό και παρουσία σε γνωστά jazz clubs του εξωτερικού. Φυσικά, δεν λείπουν και οι special guests, όπως ο Graig Bailey (8 Μαρτίου), ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπήρξε για 15 χρόνια σαξοφωνίστας του Ray Charles. Στο Baraonda, πέρα από τους πιστούς της jazz και τους σταθερούς πελάτες, θα δείτε και σημαντικές προσωπικότητες της καλλιτεχνικής ζωής.

Είσοδος: ελεύθερη. Ποτό: €10-12. Φιάλη ουίσκι: €110-120. Ενδ. τιμή: €70-80 με κρασί.

Τσόχα 43, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6444308, 210 6441778, www.baraonda.gr

Penthouse Lounge Bar

Παραμένουμε στους Αμπελόκηπους και θέτουμε ως ορόσημο το πανύψηλο ξενοδοχείο President. Στον 21ο του όροφο λειτουργεί το Penthouse Lounge Bar, μια ζωντανή jazz σκηνή στο ψηλότερο bar της Αθήνας, με πανοραμική θέα στην πόλη που φτάνει μέχρι τον Αργοσαρωνικό. To Jazz on Top, ένα πρωτότυπο εγχείρημα στα πρότυπα των ξενοδοχείων του Las Vegas, ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζει την επιτυχημένη του πορεία και φέτος. Διεθνώς διάσημοι καλλιτέχνες φιλοξενούνται εδώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο και συναντούν τον κορυφαίο Έλληνα τζαζίστα, Δημήτρη Βασιλάκη, με την μπάντα του, για να μας ταξιδέψουν σε μελωδικά μουσικά μονοπάτια. Άνθρωποι διάφορων ηλικιών έχουν γίνει μόνιμοι θαμώνες του, ενώ πολλοί celebrities το επιλέγουν για να περάσουν μια ήρεμη και ευχάριστη βραδιά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Είσοδος: €15.

Λ. Κηφισίας 43, Αμπελόκηποι, τηλ. 210 6989000, www.president.gr

Αθηνά Live

Βάζουμε πλώρη για νότια, στη συναυλιακή εκδοχή της jazz. Ο λόγος για το Αθηνά Live, το οποίο στεγάζεται στο Ωδείο Τέχνης από το 2003, όταν ο καταξιωμένος μπασίστας και δάσκαλος της jazz Γιώργος Φακανάς έχτισε «από την πρώτη πέτρα» στο Νέο Φάληρο. Τα lives διεξάγονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο, πολλές φορές και Πέμπτη. Φέτος μόνο θα γίνουν 24 μετακλήσεις μεγάλων ονομάτων της διεθνούς jazz και fusion σκηνής από το εξωτερικό. «Μπορεί κάποιος να σερβιριστεί ένα ποτό αν θέλει, αλλά είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου ο κόσμος παρακολουθεί τη συναυλία δίχως να μιλάει. Γιατί δικαίωμα στο pianissimo δεν έχει μόνο ο ηθοποιός, αλλά και ο μουσικός», τονίζει ο Γιώργος Φακανάς.

Είσοδος: ελεύθερη έως και €45, ανάλογα με τον καλλιτέχνη που φιλοξενείται.

Λ. Ποσειδώνος 3, Νέο Φάληρο, τηλ. 210 4813605, www.fakanas.gr

Ιανός

Jazz live δεν φιλοξενούν μόνο μουσικές σκηνές, bar, εστιατόρια, ξενοδοχεία και συναυλιακοί χώροι, αλλά και... βιβλιοπωλεία! Στη σκηνή του Ιανού, από τη στιγμή που αποφάσισε να κατέβει από τη Θεσσαλονίκη στο κλεινόν άστυ, «εδώ και τέσσερα χρόνια, έχουν ανέβει οι πιο σημαντικοί της ελληνικής jazz σκηνής», λέει χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου, κος Χατζηιακώβου, «ξεκινώντας από τον πατριάρχη, Μίμη Πλέσσα, και φτάνοντας στους Κοντραφούρη, Τρανταλίδη, Αμπλιανίτη, Σιώμη, Ψυχογιό κ.ά.» Τα events δεν έχουν σταθερό χαρακτήρα αλλά, μέσα στο μήνα, θα έχετε αρκετές ευκαιρίες να συνδυάσετε το ταξίδι στον μαγικό κόσμο των βιβλίων με τη live εμφάνιση γνωστών ονομάτων της ελληνικής jazz σκηνής.

Είσοδος: €10. Πρώτο ποτό: €10. Φιάλη ουίσκι: €70.

Σταδίου 24, Αθήνα, τηλ. 210 3217917, www.ianos.gr

Η jazz είναι παντού, λοιπόν; Μήπως δεν την αναζητούμε αρκετά; Μήπως οι πιστοί της πρέπει να απαλλαγούμε από τα κλισέ και να αφεθούμε στα καλέσματα της πόλης; Θέλετε να μάθετε τι άλλο ενδιαφέρον ανακαλύψαμε παίρνοντας τους δρόμους της Αθήνας; Ότι την καρδιά της φιλοδοξούν να κλέψουν και οι πολυχώροι τέχνης.

Art Gallery Cafe

Κάθε Πέμπτη, στο χώρο τέχνης Art Gallery Cafe, ακριβώς στη γωνία του Ασκληπιείου Βούλας, μπορείτε να απολαύσετε ζωντανά γνωστούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, από τον Γιώργο Κοντραφούρη μέχρι τον Παριζιάνο ντράμερ Gp Gallis και τη Sibel Kose. Το ζεστό cafe με τα belle epoque σαλονάκια και τις ξύλινες μπάρες από κομμένα τραπέζια-αντίκες, διοργανώνει από το 2006 εικαστικά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, καθώς ο ιδιοκτήτης του, ο χειρουργός Μιχάλης Γύρας, είχε από μικρός την ανάγκη να καταπιάνεται με όλες τις μορφές τέχνης.

Είσοδος: €10. Πιάτο ημέρας με σπιτική σπανακόπιτα και γλυκό: €16. Φιάλη με βιολογικό κρασί: €20-25.

Ιπποκράτους 1 & Γαληνού, Βούλα, τηλ. 210 www.artgallerycafe.gr

Black Duck

Ένα cafe restaurant σαν το σπίτι σας, ένα bar για τα lives και μια φωτεινή κάτω αίθουσα-γκαλερί, αποτελούν το μόλις 14 μηνών Black Duck. Παρά το νεαρό της ηλικίας του ήδη αποτελεί σημείο συνάντησης παλιών και νέων δημιουργών. Ιδιοκτήτες του η ζωγράφος και πρώην διευθύντρια παραγωγής στη Lyra, Ντόρα Ρίζου, και ο πρώην ιθύνων νους της δισκογραφικής, Πάνος Μαραβέλιας. Οι εμπνευστές της «Μαύρης Πάπιας» θεωρούν ότι η jazz -αν και δεν έχει την αποκλειστικότητα- τους πάει. Το πιο πετυχημένο τους live jazz ήταν το αφιέρωμα στον Miles Davis με τον Γιώργο Κοντραφούρη και το Bay Trio. Τι πρέπει να θυμάστε; Ότι μπορεί να πάτε απλώς για έναν καφέ και αναπάντεχα να πετύχετε από έκθεση φωτογραφίας, κοσμήματος, alternative μόδας, προβολή ντοκιμαντέρ μέχρι live jazz!

Είσοδος: ελεύθερη. Ποτό: €5,50.

Χρήστου Λαδά 9Α, Αθήνα, τηλ. 210 3234760, www.blackduck.gr

Cabaret Voltaire

Εδώ και τρία χρόνια η Έλενα Αυγερινού και οι συνεργάτες της αναβιώνουν με πολύ μεράκι στο Μεταξουργείο, το Cabaret Voltaire της Ζυρίχης με καθημερινά ζωντανά δρώμενα: ethnic και ινδική παραδοσιακή μουσική, θεατρικά, εκθέσεις και βραδιές dada, σε ένα χώρο που έχει έντονο το άρωμα του θεάτρου. Μέσα σ' όλα αυτά, σίγουρα έχει θέση και η live jazz, η οποία εκπροσωπείται επάξια από δημοφιλείς καλλιτέχνες, όπως οι Μάκης Αμπλιανίτης, Μάκης Σιάτρας, Νίκος Τουλιάτος, Ανδρέας Γεωργίου και Γιάννης Φλώρος.

Είσοδος: €15 με ποτό, ενίοτε ελεύθερη. Σπιτική σανγκρία: €5. Ποτό: €7.

Μαραθώνος 30 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5227046, www.cabaretvoltaire.gr

Caminito

Παραμένουμε στο Μεταξουργείο όπου συναντήσαμε τον Γιώργο Λαβράνο, ντράμερ με ιστορία, συνεργάτη όλων των σημαντικών Ελλήνων συνθετών από το '60 και μετά και, φυσικά, μέλος του διάσημου κουαρτέτου του Μίμη Πλέσσα, του δημιουργού της ελληνικής jazz σκηνής. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι το διώροφο live music bar-restaurant Caminito φλερτάρει συστηματικά με την jazz, ενώ πρόσφατα φιλοξένησε για είκοσι παραστάσεις τη Σία Κοσκινά στο Funky Jazz Show «ReD». Πληροφορηθήκαμε ότι ο κος Λαβράνος ετοιμάζεται να του δώσει μια νέα διάσταση με βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά και άλλα δρώμενα τέχνης.

Είσοδος με ή χωρίς ποτό: €15, ανάλογα με τον καλλιτέχνη. Φιάλη κρασιού: €30-40.

Μεγ. Αλεξάνδρου 28 & Περδίκκα 2, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5244661, www.caminito.gr

Κάπου εδώ τελειώνει η βόλτα μας στην αθηναϊκή live jazz σκηνή. Τώρα πια που έχετε μια πλήρη εικόνα, δεν μένει παρά να αυτοσχεδιάσετε, επιλέγοντας κάποιο ή και όλα τα stages που σας συστήσαμε. Καλή... ακρόαση!

 

Clubs & Bars

Ροή ειδήσεων

Share