Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μονοήμερη στην Ελευσίνα: Όλα όσα μπορείς να κάνεις, για να περάσεις υπέροχα!

Αξίζει να την επισκεπτείς!

23 Νοεμβρίου 2022 11:51
Μονοήμερη στην Ελευσίνα: Όλα όσα μπορείς να κάνεις, για να περάσεις υπέροχα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το τελευταίο διάστημα η Ελευσίνα, βρίσκεται στα καλύτερα της, μιας και αναδείχτηκε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, μια διάκριση πολύ σημαντική. Εάν λοιπόν, δεν έχετε επισκεφτεί την Ελευσίνα, ίσως ήρθε η στιγμή να το κάνετε, να ανακαλύψετε τις ομορφιές της και να περάσετε μια υπέροχη μέρα.

Το Athensmagazine.gr, σας παρουσιάζει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μια ημέρα στην Ελευσίνα. Και το «ταξίδι» ξεκινάει...

Αρχαιολογικός χώρος

Η Ελευσίνα, ήταν μια πολύ σημαντική πόλη για τον αρχαίο κόσμο, κάτι που τεκμηριώνεται από τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή. Μερικά από τα πιο σημαντικά που αξίζει να δείτε:

Ρωμαϊκή Αυλή (Πλατεία)

Η μεγάλη αυλή (πλατεία) μπροστά από την κύρια είσοδο του ιερού έχει μήκος 65μ., πλάτος 40μ. και είναι στρωμένη με μεγάλες μαρμάρινες ορθογώνιες πλάκες. Η αυλή πλαισιώνεται από μεγαλόπρεπα κτήρια που ορίζουν περιμετρικά την έκτασή της. Στο βόρειο άκρο της κατέληγε η Ιερά Οδός, η σημαντικότερη οδική αρτηρία που συνέδεε την Ελευσίνα με την Αθήνα, και την οποία ακολουθούσε η πομπή των μυστών κατά τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Στο σημείο αυτό σώζονται τα θεμέλια ενός ημικυκλικού κτίσματος που αποτελούσε την Εξέδρα από την οποία αξιωματούχοι του ιερού παρακολουθούσαν την άφιξη των προσκυνητών.

Μεγάλα Προπύλαια

Τα Μεγάλα Προπύλαια ήταν η επιβλητική είσοδος στο Ιερό κατά τους ρωμαϊκούς αυτοκρατορικούς χρόνους. Οικοδομήθηκαν πάνω στον παλαιό Βόρειο Πυλώνα, τη λιτή φρουριακή είσοδο της εποχής του Κίμωνα (α΄ μισό του 5ου αι. π.Χ.).

Πομπική Οδός

Η Πομπική Οδός αποτελεί τη συνέχεια της Ιεράς Οδού εντός του Ιερού, που οδηγούσε από τα Μικρά Προπύλαια στον κυρίως ναό της Δήμητρας, το Τελεστήριο, ακολουθώντας την καμπή της βραχώδους πλαγιάς. Στους ρωμαϊκούς χρόνους ο δρόμος αυτός επιστρώθηκε με μαρμάρινες πλάκες, από τις οποίες ελάχιστες σώζονται σήμερα. Δεξιά και αριστερά της Πομπικής Οδού υπήρχαν βάθρα που έφεραν αγάλματα και άλλα αφιερώματα. Μερικά από αυτά διατηρούνται ακόμη στον χώρο.

Ιερά Αυλή

Σε όλες τις περιόδους της λειτουργίας του Τελεστηρίου, οι πιστοί συγκεντρώνονταν στην Ιερά Αυλή που εκτεινόταν στην ανατολική, τη βόρεια και τη νότια πλευρά του.

Εκεί ήταν ανιδρυμένοι βωμοί και πολυάριθμα αναθήματα, και πραγματοποιούνταν οι ιερές τελετές.

Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Συλλόγου Μικρασιατών

Πρόκειται για µια προσφυγική κατοικία η οποία επισκευάστηκε και παραμένει όπως ακριβώς ήταν στο τέλος της δεκαετίας του '20.

Αποτελεί δε η ίδια μουσειακό έκθεμα και στεγάζει τα κειμήλια από τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων µας.
Ο επισκέπτης (ιδιαίτερα οι μαθητές και οι νέοι) έχει τη δυνατότητα να μάθει που και πως έζησαν οι Έλληνες της Μ. Ασίας όταν ήρθαν πρόσφυγες στην Ελευσίνα το 1922, να γνωρίσει τον πολιτισμό που έφεραν μαζί τους και να σχηματίσει µια πλήρη εικόνα των ιστορικών γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Βόλτα στο Λιμάνι

Περπατήστε το λιμάνι και απολαύστε τη θέα. Εκεί θα δείτε και το γλυπτό με την ονομασία "Αέναος Πλους", αφιερωμένο στον Άνθρωπο της Θάλασσας, την Ελευσίνα και τον Πολιτισμό της, κοσμεί το χώρο της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Ελευσίνας, στη θέση Λιμανάκι Αλιέων, παραπλεύρως του κεντρικού εμπορικού λιμανιού.

Αέναος Πλους

Για brunch στο Odemisio

Από την Μικρά Ασία στην Ελευσίνα, το Οδεμήσιο ταξιδεύει στον χρόνο. Πρόκειται για ένα μαγαζί που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 59, από το 1924. Τότε ήταν που ο Μικρασιάτης κύριος Συμεών από το Οδεμήσιο, άνοιξε το καφενείο που έμελλε να αποτελέσει σταθμό σε ολόκληρη την Ελευσίνα.

Μόλις είχε γίνει η μικρασιατική καταστροφή και με την ανταλλαγή πληθυσμών, εκείνος και η οικογένειά του ήρθαν στην Αθήνα από το τουρκόφωνο – πλην ελληνοκατοικημένο - Οδεμήσιο. Εξ’ ου και το όνομα του καφενείου. Στην αρχή λειτούργησε ως παντοπωλείο. Ο Συμεών έφτιαχνε τον περιβόητο μπακλαβά από την πατρίδα, άνοιγε τα φύλλα με την λεπτεπίλεπτη τεχνική που τον διακατείχε και ο κόσμος του μαγαζιού αδημονούσε να δοκιμάσει.

Λειτούργησε για τρεις ολόκληρες γενιές μέχρι που έκλεισε. Από τον Συμεών πέρασε στον γιο του Χρήστο και τη γυναίκα του Ελένη. Εκείνοι συνέχισαν την παράδοση των γλυκών εδεσμάτων, με τον Μπακλαβά και το Κανταΐφι να έχουν εξέχουσα θέση.

Odemisio: Η νέα άφιξη στη Δυτική Αττική που σε ταξιδεύει γευστικά με το νόστιμο brunch και τον γευστικό καφέ

Το Odemisio, αναδιαμορφώνεται, κρατώντας αλώβητη τη φύση του, εκείνη που θέλει να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, όπως έκαναν κάποτε τα καφενεία και παντρεύοντας με τρόπο ανεπιτήδευτο το παλιό με το νέο.

Το Odemisio, προσφέρει πεντανόστιμο brunch και έναν από τους πιο ποιοτικούς καφέδες, Area 51.

Στο μενού του συμπεριλαμβάνονται ποικιλίες καφέ από όλο τον κόσμο με χαρμάνια που αφήνουν ιδιαίτερα αρώματα και απολαυστική επίγευση.

Το brunch θα σε ταξιδεύει με τους μοναδικούς συνδυασμούς, των ποιοτικών υλικών του, ενώ το δικό τους ψωμί, που φτιάχνεται στον δικό τους φούρνο, αναμένεται να απογειώσει την γευστική εμπειρία.

Το κτήριο είχε προσανατολισμό προς την Αθήνα και ήταν πιστό σχεδόν αντίγραφο του κεντρικού τμήματος των Προπυλαίων της Ακρόπολης.

Για φαγητό στην Ταβέρνα Κληματαριά

Πλ. Θεάτρου 2, Αθήνα

Τηλέφωνο: 21 0321 6629

Μία από τις πιο ιστορικές ταβέρνες της Ελευσίνας, με παραδοσιακή διακόσμηση και ζεστή ατμόσφαιρα, στην οποία θα βρεις φαγητά, όπως σαλιγκάρια στιφάδο , καρνίγερι (μουσακάς με τυρί), χουνκιάρ μπεγεντί, γίγαντες, λαχανοντολμάδες....

 

Διασκέδαση

Ροή ειδήσεων

Share