Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

10+1 εύκολα tips για υπέροχα βαμμένα κατακόκκινα αυγά!

Πώς θα πετύχεις το τέλειο χρώμα!

25 Απριλίου 2019 12:15
10+1 εύκολα tips για υπέροχα βαμμένα κατακόκκινα αυγά!

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και το έθιμο προστάζει να βάψουμε, συνήθως κόκκινα τα αυγά μας! Εμείς λοιπόν σου βρήκαμε 10 + 1 tips για να πετύχεις το τέλειο χρώμα!

Κόκκινα είναι η κλασική παραδοσιακή εκδοχή τους (καθώς το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Ιησού, αλλά και την Ανάσταση, τη χαρά και την ελπίδα) αλλά σε άλλους αρέσουν ιδιαίτερα τα χρωματιστά, κίτρινα, πράσινα, μπλε και για αυτό τολμούν.

Το βάψιμο των αυγών, ωστόσο, δεν είναι μια εύκολη δουλειά... Οπως όλες, δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο.

Παρακάτω παρουσιάζουμε μερικά τιπς για το βάψιμο των αυγών το φετινό Πάσχα που είναι σίγουρο ότι θα σας διευκολύνουν:Επιλέγουμε φρέσκα, μεγάλα και γερά αυγά.

Αν επιλέξετε λευκά αυγά το χρώμα θα βγει πιο φωτεινό ενώ αν επιλέξετε καφέ τα χρώματα θα βγουν πιο βαθιά.

Τα πλένουμε καλά με κρύο νερό και τα σκουπίζουμε με ένα μαλακό πανάκι ραντισμένο με ξίδι.

Τα αφήνουμε εκτός ψυγείου τουλάχιστον 24 ώρες πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία.

Σε μια κατσαρόλα στρώνουμε μια πάνινη πετσέτα και τη γεμίζουμε κρύο νερό.

Βάζουμε τα αυγά σε μονή στρώση και τα βάζουμε στη φωτιά για να βράσουν για 10-15 λεπτά.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για όσες δόσεις χρειάζεται για να βράσετε τα αβγά που θέλετε.

Προτιμήστε βαφές κρύου νερού.

Οι βαφές του εμπορίου δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση τους την οποία θα πρέπει να ακολουθούμε.

Συνήθως χρειάζεται να τα αφήσουμε στη βαφή για 3-4 λεπτά.
Ακολούθως βγάζουμε τα αυγά από τη βαφή και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Για να γυαλίσουν ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μαλακό, βαμβακερό πανί και περνάμε με αυτό τα αβγά.

Γιατί φτιάχνουμε τσουρέκια την Μεγάλη Πέμπτη;

Το έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης, την τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι να φτιάχνουμε τσουρέκια και να βάφουμε κόκκινα αυγά! Λαμπροκουλούρας ή Λαμπρόψωμο λέγεται αλλιώς το τσουρέκι που φτιάχνουμε σήμερα!

Το τσουρέκι είναι μόνο ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της ελληνικής παράδοσης, όμως ίσως είναι το πιο γνωστό. Εκτός από το τσουρέκι, υπάρχουν και άλλες ποικιλίες Πασχαλινού ψωμιού γνωστές ως “λαμπροκούλουρα” ή “λαμπρόψωμο” ή με άλλες ονομασίες ανάλογα με την τοπική παράδοση.

Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό, γιατί αντιπροσωπεύει την ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.Το ψωμί συμβόλιζε τη “ζωή” και στην ειδωλολατρική παράδοση και μπορούμε να βρούμε απομεινάρια της ακόμη και σήμερα, σε παραδόσεις όπως της προσφοράς Πασχαλινού ψωμιού και κόκκινων αβγών στους τάφους αγαπημένων προσώπων κατά το Πάσχα.

Το σχήμα των Πασχαλινών ψωμιών ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές παραδόσεις. Το πιο γνωστό είναι φυσικά η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αβγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων .

Πρωί-πρωί τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, οι γυναίκες καταπιάνονται με το ζύμωμα. Ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. “Κοφίνια”, “καλαθάκια”, “δοξάρια”, “αυγούλες”, “κουτσούνες”, “κουζουνάκια”.

Παρόμοιες κουλούρες έφτιαχναν και στα βυζαντινά χρόνια, τις “κολλυρίδες” και ήταν ειδικά ψωμιά για το Πάσχα, σε διάφορα σχήματα, που είχαν στο κέντρο ένα κόκκινο αυγό.

Το όνομα “τσουρέκι” προέρχεται από την Τουρκική λέξη “corek” που αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένομε ζύμη που περιέχει μαγιά, ενώ υπάρχουν πολλά είδη corek, τόσο αλμυρά όσο και γλυκά, που εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη ανάλογα με την περιοχή.

Οι Αρμένιοι, καθώς και οι άνθρωποι στο Αζερμπαϊτζάν, φτιάχνουν ένα “churek” που είναι ένα στρογγυλό επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με σουσάμι. Το όνομα “τσουρέκι” μάλλον υιοθετήθηκε από τους Έλληνες κατά την περίοδο της τουρκικής κατοχής, και έκτοτε ξεκίνησαν να φτιάχνουν τη δική τους εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share