Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Myrtillo: Ένα café για ξεχωριστές ψυχές! Διαβάστε τί υπέροχο συμβαίνει στο Νέο Ηράκλειο!

31 Οκτωβρίου 2015
Myrtillo: Ένα café για ξεχωριστές ψυχές! Διαβάστε τί υπέροχο συμβαίνει στο Νέο Ηράκλειο!

Το Myrtillo δεν είναι απλώς ένα ατμοσφαιρικό café, αλλά πολυχώρος που εκπαιδεύει και απασχολεί άτομα από ευπαθείς ομάδες.

Από την Γωγώ Καρκάνη

Εδώ και μερικούς μήνες, απέναντι από τον σταθμό «Νέο Ηράκλειο» του ΗΣΑΠ λειτουργεί ένα πολύχρωμο στέκι διαφορετικό από τα άλλα: ο λόγος για το Myrtillo café, του οποίου το προσωπικό προέρχεται αποκλειστικά από ευπαθείς ομάδες.

Η δημιουργός του, Γεωργία Βαμβουνάκη, εκπαιδευτικός και μητέρα ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες, έζησε και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Σκοτία. Εκεί εμπνεύστηκε την ιδέα, και πιο συγκεκριμένα από το αντίστοιχης φιλοσοφίας Engine Shed café στο Εδιμβούργο, όπου εκπαιδεύτηκε και ο γιος της. «Στο Myrtillo επίσης εκπαιδεύονται όσοι δεν είναι έτοιμοι να εργαστούν, οι περισσότεροι παιδιά με μέτριες μαθησιακές δυσκολίες και σύνδρομο Άσπεργκερ. Πρωτ' απ' όλα εκπαιδεύονται να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να ζουν αυτόνομα και να αναλαμβάνουν ευθύνες».

Οι εργαζόμενοι του Myrtillo café εξυπηρετούν τον κόσμο αλλά παρασκευάζουν και τα εδέσματα που σερβίρονται. Όλες οι προτάσεις του μενού, το οποίο αλλάζει καθημερινά -όπως ο χαλβάς, ο κορμός, η σπανακόπιτα και οι σφακιανές πίτες- προέρχονται από το εργαστήριό του.

Επόμενος στόχος της Γ. Βαμβουνάκη, να αξιοποιήσει τον κήπο του café ώστε να παράγει τις πρώτες ύλες για το εργαστήριο. Προφανώς το Myrtillo είναι κάτι παραπάνω από καφετέρια: «Είναι ένας πολιτιστικός και εκπαιδευτικός πολυχώρος. Κύριο έργο μας, να ενισχύσουμε ανθρώπους από ευπαθείς ομάδες ώστε να βγαίνουν στη ζωή με τους ίδιους όρους που βγαίνουμε όλοι μας».

Πλ. 28ης Οκτωβρίου 6, Ν. Ηράκλειο, τηλ. 211 0123176, myrtillocafe.gr

 

Ροή ειδήσεων

Share