Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κινηματογράφος Λ. Κωνσταντάρας - Ρ. Βλαχοπούλου: Αυτές είναι οι ταινίες της εβδομάδας (12/03-19/03)

Μην τις χάσετε!

10 Μαρτίου 2020 15:37
Κινηματογράφος Λ. Κωνσταντάρας - Ρ. Βλαχοπούλου: Αυτές είναι οι ταινίες της εβδομάδας (12/03-19/03)

Το Athensmagazine.gr σας παρουσιάζει τις ταινίες που προβάλλονται στον Κινηματογράφο Λ. Κωνσταντάρας - Ρ. Βλαχοπούλου αυτή την εβδομάδα. Μην τις χάσετε!

Φυσικά, μην ξεχνάμε και τις παλαιότερες ταινίες που συγκλόνισα, όπως τα εγκλήματα που έγιναν ταινίες.

Αίθουσα 1

Dolby Digital

Παράσιτα
Πεμ-Τετ 19:45
Εξαφανισμένος
Πεμ-Τετ 22:10
Το κάλεσμα της άγριας φύσης
Πεμ-Τετ 17:45
Sonic Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Σαβ 16:00

Αίθουσα 2

Dolby Digital

Ο αόρατος άνθρωπος
Πεμ-Τετ 22:00
Μάντεψε ποιος ήρθε για τα γενέθλιά σου
Πεμ-Τετ 18:00, 20:00
Φύγαμε (μεταγλωττισμένη)
Σαβ-Κυρ 16:00
Sonic Η ταινία (μεταγλωττισμένη)
Κυρ 12:00

Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (THE INVISIBLE MAN )

Περίληψη

Αυτό που δε βλέπεις, μπορεί να σε πληγώσει. Η βραβευμένη με ΕΜΜΥ ηθοποιός Ελίζαμπεθ Μος πρωταγωνιστεί σε μια τρομακτική και σύγχρονη ιστορία εμμονής, η οποία αντλεί έμπνευση από το κλασικό, αρχετυπικό τέρας της Universal, τον Αόρατο Άνθρωπο. Παγιδευμένη σε μια βίαιη, κακοποιητική σχέση με έναν πλούσιο και ευφυή επιστήμονα, η Σεσίλια Κας (Μος) καταφέρνει να αποδράσει μέσα στη νύχτα και να εξαφανιστεί, με τη βοήθεια της αδερφής της ενός παιδικού της φίλου και της μικρής του κόρης. Όταν όμως ο βάναυσος πρώην σύντροφος της Σεσίλια αυτοκτονεί και της αφήνει ως κληρονομιά ένα μεγάλο μέρος της τεράστιας περιουσίας του, η Σεσίλια υποψιάζεται ότι πρόκειται για παγίδα.

Μια σειρά από παράξενες συμπτώσεις θα αποβούν σχεδόν θανατηφόρες και θα απειλήσουν τις ζωές εκείνων για τους οποίους η Σεσίλια νοιάζεται. Η λογική της θα αρχίσει να κλονίζονται και θα προσπαθεί απελπισμένα να αποδείξει στον περίγυρό της ότι καταδιώκεται από μια αόρατη παρουσία που την στοιχειώνει.

Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Λι Γουάνελ
Ηθοποιοί: Ελίζαμπεθ Μος, Άλντις Χοτζ, Στορμ Ρέιντ, Χάριετ Ντάιερ, Όλιβερ Τζάκσον - Κόεν
Διάρκεια: 109 λεπτά
Είδος ταινίας: Θρίλερ
Καταλληλότητα ταινίας: ΑΝΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ.

ΠΑΡΑΣΙΤΑ (PARASITES)

Gisaengchung / Parasite

Σινεφίλ 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 132'

Νοτιοκορεάτικη ταινία, σκηνοθεσία Μπονγκ Τζουν - χο με τους: Σονγκ Κανγκ - Χο, Γιανγκ Χίε - τζιν, Τζο Γέο - τζεόνγκ, Παρκ Σο - νταμ.

Κέρδισε το βραβείο όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Περίληψη:

Ο μεγαλύτερος γιος μιας οικογένειας ανέργων γνωρίζεται με τους ευκατάστατους Παρκ και εισβάλλει στη ζωή τους με έναν απρόοπτο για όλους τρόπο.

Ο φετινός Χρυσός Φοίνικας των Κανών ξεκινάει από εκεί που τέλειωσε ο προηγούμενος («Κλέφτες Καταστημάτων»). Είμαστε ακόμη στην Άπω Ανατολή, συγκεκριμένα στη Σεούλ, και πάντα στη σκιά του ασιατικού οικονομικού θαύματος. Η τετραμελής οικογένεια Κιμ ζει σε ένα μικρό υπόγειο που πλημμυρίζει με την πρώτη ευκαιρία κι επιβιώνει με εφήμερες μικροδουλειές, σχεδιάζοντας φτηνο-κομπίνες κι ελπίζοντας, γενικά κι αόριστα, σε ένα καλύτερο αύριο.

Αυτό μοιάζει να γλυκοχαράζει όταν ο μικρός γιος Κι-γου προσλαμβάνεται ως καθηγητής αγγλικών της μικρής κόρης του κ. Παρκ. Πρόκειται για έναν εύπορο πατριάρχη μιας –επίσης τετραμελούς– οικογένειας, η οποία γρήγορα θα χρειαστεί κι έναν «art therapy» καθηγητή για τον γιο της. Εξπέρ στις πλαστογραφίες, η αδερφή του Κι-γου θα παρουσιαστεί στο μοντέρνο κι ευρύχωρο σπίτι των Παρκ ως γνωστή του από το κολέγιο, θα πιάσει δουλειά και θα οργανώσει με τους υπόλοιπους Κιμ την πλήρη «εισβολή» της φτωχής τετράδας στη ζωή της πλούσιας.

Ποια είναι τα παράσιτα της υπόθεσης; Με έναν μεθοδικό, φαινομενικά χαλαρό κι ευχάριστο μα στην πραγματικότητα ύπουλο αφηγηματικό τρόπο, ο δοκιμασμένος σε κάθε κινηματογραφικό είδος Μπονγκ Τζουν-χο («Memories of Murder», «Ο Επισκέπτης», «Mother», «Snowpiercer») εναλλάσσει δεξιοτεχνικά την απόσταση που κρατά ο φακός από την κάθε οικογένεια. Τη μία στιγμή οι Κιμ παρουσιάζονται ως άξεστοι οπορτουνιστές και την άλλη γίνονται συμπαθείς ως απόκληροι ενός κόσμου πλαστών ευκαιριών.

Οι ατσαλάκωτοι Παρκ μοιάζουν ψυχροί και άσπλαχνοι μέσα στην αποστειρωμένη ευδαιμονία τους, δεν μπορείς όμως να μη σταθείς στο πλευρό τους όταν εξαπατώνται από τους ανθρώπους στους οποίους έχουν δείξει εμπιστοσύνη. Αλλά και πάλι, οι αμφίσημες διαθέσεις θα αλλάξουν άρδην όταν η παράδοξη συμβίωση βγάλει στην επιφάνεια (κυριολεκτικά!) μερικά καλά κρυμμένα μυστικά, ανατρέποντας τα δεδομένα ενός προβλέψιμου κοινωνικού δράματος.

Από τη γλώσσα και τη συμπεριφορά των ηρώων μέχρι την εμπνευσμένη σκηνογραφία (το άθλιο υπόγειο απέναντι στην πολυτελή μεζονέτα), η ταινία τονίζει, ακόμη και πλανοθετικά, το διαφορετικό modus vivendi των δύο οικογενειών, υπογραμμίζοντας έντονα την αδυναμία συνύπαρξής τους. Η κοινωνική κριτική του Μπονγκ Τζουν-χο, όμως, δεν είναι μετωπική κι ετοιμοφόρετη. Αντίθετα, φωτίζει από κάθε πιθανή οπτική μια πραγματικότητα χτισμένη πάνω στις ταξικές αντιθέσεις κι εξερευνά με αξιοθαύμαστη κινηματογραφική πρωτοτυπία τις αντιδράσεις που αυτή γεννά: απελπισμένες, βίαιες, λυτρωτικές όσο και αυτοκαταστροφικές.

Ευθυγραμμισμένη στην ίδια απρόβλεπτη λογική είναι και η σκηνοθετική ματιά του πάνω σε όσα –σχεδόν σουρεαλιστικά όταν φτάσουμε στο φινάλε– συμβαίνουν. Έτσι εκστατικοί απολαμβάνουμε το συναρπαστικό σλάλομ της ανάμεσα σε στιλ, διαθέσεις και είδη: κλειστοφοβικό θρίλερ, ψυχαναλυτική αλληγορία (ευφυέστατη η χρήση της επιφάνειας και του υπογείου), πικρή κωμωδία, πολιτική σάτιρα και γκροτέσκα φάρσα. Αναμφίβολα η τολμηρότερη κινηματογραφική πρόταση της χρονιάς.

Ν. Κορέα. 2019. Διάρκεια: 132΄.

ΦΥΓΑΜΕ (ONWARD) ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΗ

Περίληψη

Τοποθετημένο στα προάστια ενός φανταστικού κόσμου, το «Φτάσαμε», η νέα ταινία της Disney και Pixar συστήνει στο κοινό δυο αδέλφια-ξωτικά που μπλέκονται σε μια απίθανη περιπέτεια για να ανακαλύψουν αν υπάρχει ακόμα μαγεία εκεί έξω. Πίσω από την ολοκαίνουργια ταινία της Pixar Animation Studios βρίσκουμε τον σκηνοθέτη Dan Scanlon και τον παραγωγό Kori Rae, που έφεραν τους «Μπαμπούλες Πανεπιστήμιου».

Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Νταν Σκάνλον
Ηθοποιοί:
Διάρκεια: 90 λεπτά
Είδος ταινίας: ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ
Καταλληλότητα ταινίας: ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ

ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΟΣ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΣΟΥ (FETE DE FAMILLE)

Είδος: Δραματική / Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Cédric KAHN

Πρωταγωνιστούν: Catherine DENEUVE, Emmanuelle BERCOT, Vincent MACAIGNE, Cédric KAHN, Luana BAJRAMI, Laetitia COLOMBANI, Isabel Aimι GONZΑLEZ-SOLA, Alain ARTUR, Joshua ROSINET, Milan HATALA, Solal FERREIRA DAYAN.

Παραγωγή: Les films du Worso

Έτος: 2019

Χώρα: Γαλλία

Γλώσσα: Γαλλικά

Διάρκεια: 101'

ΣΥΝΟΨΗ

Σύνοψη: Μια μεγάλη οικογένεια συγκεντρώνεται στο σπίτι της στην νότια Γαλλία για να γιορτάσει τα γενέθλια της μητέρας που γίνεται 70 χρονών. Είναι όλοι εκεί: η μητέρα, ο πατέρας καθώς και οι δυο γιοι τους -ο ένας με την γυναίκα του και τα δύο του παιδιά και ο άλλος με την καινούργια του φίλη από την Αργεντινή – οι οποίοι έχουν φέρει μαζί και μια κάμερα για να καταγράψουν τις όμορφες οικογενειακές στιγμές. Όλα μοιάζουν να πηγαίνουν μια χαρά, μέχρι που χτυπάει το τηλέφωνο και εμφανίζεται η μικρότερη κόρη της οικογένειας, που όλοι έχουν πάρα πολύ καιρό να δουν…

Καταπληκτικές ερμηνείες σε μια ταινία σκηνοθετημένη από τον ηθοποιό Cédric Kahn, με παρουσία εξαιρετικών ηθοποιών, όπως η Catherine Deneuve, η Emmanuelle Bercot, καθως και του ίδιου του Cédric Kahn και του ξεκαρδιστικού Vincent Macaigne.

Ο ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ (MADRE)

Δραματική 2019 | Έγχρ. | Διάρκεια: 128'

Ισπανογαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ροδρίχο Σορογκογιέν με τους: Άλεξ Μπρεντεμίλ, Μάρτα Νιέτο, Ζιλ Ποριέ

Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την εξαφάνιση του εξάχρονου γιου της Έλενα σε μια ακτή της Γαλλίας. Εκείνη, έχοντας εγκαταλείψει τη Μαδρίτη, δουλεύει πλέον σε ένα εστιατόριο στην ίδια παραλία κι έχει αρχίσει να αφήνει πίσω της το τραγικό συμβάν. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν γνωρίσει έναν έφηβο που της θυμίζει έντονα τον χαμένο της γιο.

Ανάμεσα στα «Κανείς δεν Μπορεί να μας Σώσει» (2016) και «Ο Έκπτωτος» (2018), τα οποία τον ανέδειξαν διεθνώς ως το πιο ελπιδοφόρο νέο όνομα του ισπανικού σινεμά, ο Ροδρίγο Σορογκογέν γύρισε την υποψήφια για Όσκαρ μικρού μήκους «Madre». Μια άσκηση ύφους που κόβει την ανάσα με τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία της, καθώς παρακολουθούμε σε μονοπλάνο και πραγματικό χρόνο την απέλπιδα προσπάθεια της Έλενα να συνομιλήσει στο τηλέφωνο με τον εξάχρονο γιο της. Αυτή βρίσκεται στο διαμέρισμά της στη Μαδρίτη, ενώ εκείνος σε διακοπές με τον πατέρα του στη Δυτική Γαλλία. Μόνο που στο τηλέφωνο ο μικρός Ιβάν της λέει πως βρίσκεται εντελώς μόνος του σε μια παραλία, ένας άγνωστος άντρας πλησιάζει και η μπαταρία του κινητού τελειώνει, με την ένταση να ανεβαίνει ιλιγγιωδώς και όλα να καταλήγουν σε μια δυσοίωνη εκκρεμότητα.

Ο Σορογκογέν ξεκινά τον «Εξαφανισμένο» με ολόκληρη τη 17λεπτη μικρού μήκους, στο τέλος της οποίας μεταφερόμαστε δέκα χρόνια μετά. Με αξιοθαύμαστη σεναριακή οικονομία πληροφορούμαστε πως η Έλενα έχει πλέον μετακομίσει στη γαλλική ακτή όπου χάθηκε ο Ιβάν και δουλεύει σε ένα εστιατόριο. Συζεί με κάποιον και μοιάζει να έχει αφήσει πίσω της το παρελθόν, μέχρι που πιάνει φιλίες με έναν 16χρονο Γάλλο ο οποίος καταλαβαίνουμε πως της θυμίζει τον γιο της.

Συντηρώντας την πιθανότητα να είναι αυτός, η ταινία παραμένει στα αβέβαια νερά του ψυχολογικού θρίλερ και κάνει δειλά μα στέρεα βήματα προς κάτι βαθύτερο και σαφώς δραματικότερο. Έτσι, ενώ η ευέλικτη κάμερα, οι υποβλητικές σιωπές, η παρουσία του ωκεανού ως ρέον ντεκόρ και τα γεμάτο νόημα βλέμματα υποδαυλίζουν μια υπόγεια ένταση, η σχέση της Έλενα με τον νεαρό Ζαν αρχίζει να αποκτά εμμονικές, ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να ανησυχεί τον περίγυρο. Το τι ακριβώς ζητά ο ένας από τον άλλο μένει διαρκώς εκκρεμές και ο Σoρογκογέν παραδίδει σεναριακά μαθήματα στο πώς αντιπαραβάλει τους ήρωες μεταξύ τους και τον καθέναν τους απέναντι σε γονείς, συντρόφους και φίλους που προσπαθούν μα αδυνατούν να καταλάβουν.

Ερωτήματα πάνω στη διαχείριση της θλίψης, στην απεγνωσμένη ανάγκη για επικοινωνία αλλά και στα ισχυρά κοινωνικά ταμπού (με σαφή ταξική διάθεση) εγείρονται, καθώς μια «παράταιρη» σχέση, η οποία δίνει νόημα στη ζωή δύο μοναχικών χαρακτήρων, καλείται να υπερβεί μια καθολική (και δικαιολογημένη;) προκατάληψη. Όπως και στον «Έκπτωτο», στον οποίο οι ηθικές επιλογές ενός απελπισμένου ανθρώπου τον βύθιζαν όλο και βαθύτερα σε υπαρξιακό αδιέξοδο, έτσι κι εδώ ο Σορογκογέν αποφασίζει να κορυφώσει το δράμα του με μια σειρά συμβιβαστικών και μάλλον εύκολων απαντήσεων. Οι ερωτήσεις του όμως ευτυχώς τις ξεπερνούν σε ανησυχητική οξύτητα, χαρίζοντας στην ταινία του μια κομψή, σκοτεινή και «διεστραμμένη» γοητεία.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ (THE CALL OF THE WILD)

Περίληψη

Η ταινία βασισμένη στην πολυαγαπημένη κλασική ιστορία «Το Κάλεσμα της Άγριας Φύσης» φέρνει στη μεγάλη οθόνη την ιστορία του Μπακ, ένα σκύλο με μεγάλη καρδιά. Η ευτυχισμένη ζωή του ανατρέπεται όταν ξαφνικά μεταφέρεται από το σπίτι του στην Καλιφόρνια, στην εξωτική και άγρια Αλάσκα κατά τη διάρκεια της μεγάλης εξόρυξης χρυσού το 1890. Ως το νεότερο μέλος μιας ομάδας σκύλων για αποστολές αλληλογραφίας –αργότερα γίνεται ο αρχηγός τους – ο Μπακ θα βιώσει την εμπειρία της ζωής του, βρίσκοντας τελικά την αληθινή του θέση σε αυτό τον κόσμο και φροντίζοντας πια ο ίδιος τον εαυτό του.

Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Κρις Σάντερς
Ηθοποιοί: Χάρισον Φορντ, Νταν Στίβενς, Ομάρ Σι, Κάρεν Γκίλαν, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ, Κόλιν Γούντελ
Διάρκεια: 99 λεπτά
Είδος ταινίας: Οικογενειακή, Περιπέτεια
Καταλληλότητα ταινίας: ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ

SONIC: Η ΤΑΙΝΙΑ(SONIC THE HEDGEHOG) ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΗ

Περίληψη

Βασισμένη στην παγκόσμια υπέρ-επιτυχημένη videogame σειρά της Sega, η ταινία «Sonic» διηγείται την ιστορία του γρηγορότερου σκαντζόχοιρου του κόσμου, καθώς απολαμβάνει το νέο του σπίτι στη Γη. Σε αυτή τη live-action περιπετειώδη κωμωδία, ο Σόνικ και ο νέος καλύτερος φίλος του Τομ (Τζέιμς Μάρσντεν) συνεργάζονται από κοινού για να υπερασπιστούν τον πλανήτη από τον διαβολικό Δρ. Ρομπότνικ (Τζιμ Κάρεϊ) και τα σχέδια του για παγκόσμια κυριαρχία. Στο έργο αυτό, κατάλληλο για όλη την οικογένεια πρωταγωνιστεί και η Τίκα Σούμφτερ.

Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: Τζεφ Φάουλερ
Ηθοποιοί: Τζέιμς Μάρσντεν, Τίκα Σούμφτερ, Τζιμ Κάρεϊ
Διάρκεια: 95 λεπτά
Είδος ταινίας: Οικογενειακή
Καταλληλότητα ταινίας: ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ

Κουντουριώτη 40 & Μυριοφύτου 55, Αιγάλεω, Tηλ: 2105911390-370, 6932982051, [email protected], www.lamproskonstantaras.gr / www.renavlahopoulou.gr

 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share