Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

«Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία»: Η σχέση και η κοινή πορεία του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης, στο COSMOTE HISTORY HD

27 Φεβρουαρίου 2020 14:59
«Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία»: Η σχέση και η κοινή πορεία του βασιλιά Παύλου και της Φρειδερίκης, στο COSMOTE HISTORY HD

Τα Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία, η νέα σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV για τον βίο και πολιτεία αλησμόνητων ζευγαριών της Ελλάδας, παρουσιάζει το βασιλικό ζεύγος του Παύλου και της Φρειδερίκης, που πρωτοστάτησε στην πολιτική ζωή της χώρας από το 1947, όταν ο Παύλος ανέβηκε στον θρόνο, έως τον θάνατό του το 1964.

Στο επεισόδιο προβάλλονται οι αντικρουόμενες προσωπικότητες των δύο συζύγων, με την Φρειδερίκη να έχει μεγάλες φιλοδοξίες και συχνά να βρίσκεται «πρωταγωνίστρια» σε διάφορα πολιτικά ζητήματα. Το επεισόδιο θα προβληθεί την Παρασκευή 28/2 στις 22.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Το έθιμο Φουστανελάδες και Κορδελάτοι που γιορτάζεται την περίοδο των Αποκριών στη Νάξο παρουσιάζεται μέσα από το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ, σε παραγωγή COSMOTE TV, «Ο τόπος μου γιορτάζει». Οι άντρες των χωριών του νησιού, ντυμένοι με ειδικές στολές και οργανωμένοι σε «μπαϊράκια», ανταλλάσσουν επισκέψεις «εισβάλοντας» ο ένας στο χωριό του άλλου, όπου τους περιμένουν οι γυναίκες για να χορέψουν μαζί τους και να τους κεράσουν εδέσματα από τον γαστρονομικό πλούτο του νησιού. Η παρουσίαση του εθίμου συνοδεύεται από αναφορές στις πολιτιστικές πηγές της Νάξου στο πέρασμα του χρόνου και στην παραδοσιακή μουσική (Κυριακή 1/3, 16.00, COSMOTE HISTORY HD).

Στα επόμενα «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα», ο καθηγητής γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Μπαμπινιώτης θα παρουσιάσει ελληνικές και ξένες λέξεις που ανάγονται στην ίδια ρίζα, θα υποδείξει παρερμηνείες και δυσκολίες διάφορων εκφράσεων (π.χ. «ασθενής και οδοιπόρος, εκ των ων ουκ άνευ»), ελληνογενείς λέξεις (π.χ. ανορεξία, αντιβίωση, ασπιρίνη) και αντιδάνεια (π.χ. γκάζι, γκλάμουρ, ζαμπόν), συνήθη γλωσσικά λάθη (π.χ. υποδυέστερος αντί υποδεέστερος), καθώς και τη σωστή χρήση φθόγγων.

Η εκπομπή προβάλλεται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.50 στο COSMOTE HISTORY HD. Μέσα από το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ελληνική Επιστήμη» με τίτλο «Περί βιολογίας» θα κάνουμε ακόμα ένα ταξίδι στον χωροχρόνο, για να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία της βιολογίας, τις βάσεις της οποίας έθεσε τον 4ο αιώνα π.Χ. ο Αριστοτέλης μελετώντας μεταξύ άλλων ειδών και τη μεσογειακή φώκια (Κυριακή 1/3, 20.00, COSMOTE HISTORY HD).

Τέλος, την Κυριακή 1/3 στις 21.00, ξεκινά το μηνιαίο αφιέρωμα του COSMOTE HISTORY HD «Στα μονοπάτια του Ολύμπου». Το αφιέρωμα «εγκαινιάζει» η νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Τέσσερα μονοπάτια ως τους θεούς» με πρωταγωνιστές τέσσερις ομάδες ορειβατών που ακολουθούν τέσσερις διαφορετικές διαδρομές, με κοινό στόχο την κατάκτηση του Μύτικα, της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου. Στο πρώτο επεισόδιο, η ανάβαση της ομάδας ξεκινά από τη θέση Γκορτσιά, στη μεριά του Λιτόχωρου.

COSMOTE HISTORY HD: Οι πόλεις - κράτη της αρχαιότητας, στη «Μηχανή του Χρόνου»

Η πορεία και ο αποικισμός των ελληνικών φύλων στον ελλαδικό χώρο, αλλά και οι πρώτες πόλεις ή φυλετικές κοινωνίες που δημιούργησαν μετά από την κατάρρευση των μυκηναϊκών ανακτόρων, παρουσιάζεται στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο. Το επεισόδιο θα προβληθεί στο COSMOTE HISTORY HD, τη Δευτέρα 2 Μαρτίου στις 21.00.

H αναδρομή της εκπομπής ξεκινά από τις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ., όταν στην αρχαία Ελλάδα διαμορφώθηκε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης στις πόλεις. Καθηγητές, ιστορικοί και αρχαιολόγοι μιλούν στη «Μηχανή του Χρόνου» για την ένωση και τη μετατροπή διάσπαρτων χωριών και δήμων σε κράτη με σύνορα, οικονομία, πολιτική οργάνωση, στρατό και αμυντική θωράκιση για τους μελλοντικούς εχθρούς. Τόσο στη μητροπολιτική Ελλάδα όσο και στις αποικίες, οι Έλληνες οργανώθηκαν με βάση την οικογένεια και τη φυλετική ενότητα.

Επίσης, η εκπομπή αφηγείται την εμφάνιση της στρατιωτικής φάλαγγας, η οποία όχι μόνο άλλαξε τον τρόπο πολέμου, αλλά και σηματοδότησε την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά της πόλης τους. Παράλληλα, ο Χρίστος Βασιλόπουλος καταγράφει τη ζωή, την οικονομία, τους νόμους και τους στρατούς των αρχαίων Ελλήνων στις πόλεις-κράτη.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00. Όλα τα επεισόδια της εκπομπής, μετά την προβολή τους στο COSMOTE HISTORY HD, είναι διαθέσιμα για δωρεάν, on demand θέαση στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

TAGS
 

Σινεμά

Ροή ειδήσεων

Share