Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Ο άγνωστος διακόπτης σε όλες τις πόρτες των αυτοκινήτων - Σε τι πραγματικά χρησιμεύει

Εσείς το γνωρίζατε;

12 Δεκεμβρίου 2023 17:30
Ο άγνωστος διακόπτης σε όλες τις πόρτες των αυτοκινήτων - Σε τι πραγματικά χρησιμεύει
Από Κυριάκος Μελλίδης

Μολονότι θα τον συναντήσεις σε σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα, ελάχιστοι οδηγοί γνωρίζουν και χρησιμοποιούν τον διακόπτη που κρύβεται στις πόρτες.

Έναν άγνωστο στους περισσότερους οδηγούς διακόπτη φιλοξενούν οι πόρτες των σύγχρονων αυτοκινήτων, αναβαθμίζοντας την ασφάλεια που απολαμβάνουμε στο εσωτερικό των οχημάτων.

Πρόκειται επί της ουσίας για μια ασφάλεια, η οποία ενεργοποιείται στις περισσότερες των περιπτώσεων χειροκίνητα και δεν επιτρέπει το ακούσιο άνοιγμα των θυρών από την εσωτερική πλευρά τους. Προφανώς ένας ενήλικας δεν θα ανοίξει «κατά λάθος» την πόρτα ενός οχήματος όταν αυτό βρίσκεται σε κίνηση δεν ισχύει το ίδιο ωστόσο για ένα παιδί το οποίο βρίσκεται χωρίς επίβλεψη στην πίσω σειρά καθισμάτων.

αγνωστοσ-διακοπτησ-στισ-πορτεσ-του-αυτοκινητου
Ο άγνωστος διακόπτης στις πόρτες του αυτοκινήτου

Δείτε επίσης: Τέλος η οδήγηση τη νύχτα: Ποιοι δε θα μπορούν να κάθονται πίσω από το τιμόνι - Το πρόστιμο

Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, απαιτείται μια επιπλέον δικλίδα ασφαλείας, η οποία θα αποτρέπει το ακούσιο άνοιγμα της πόρτας και θα περιορίζει τον κίνδυνο ενός ατυχήματος. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο διακόπτης είναι τοποθετημένος σε σημείο μη προσβάσιμο από τους επιβάτες του οχήματος και ειδικότερο σε εκείνο το τμήμα που εφάπτεται κατά το κλείσιμό της με την επιφάνεια του αμαξώματος.

αγνωστοσ-διακοπτησ-στισ-πορτεσ-του-αυτοκινητου
Ο άγνωστος διακόπτης στις πόρτες του αυτοκινήτου

Όπως προαναφέραμε, ο συγκεκριμένος διακόπτης μετακινείται από τη μία θέση στην άλλη χειροκίνητας, ωστόσο, σε ορισμένα οχήματα απαιτείται η χρήση του κλειδιού ή έστω ενός μεταλλικού αντικειμένου. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε ορισμένα αυτοκίνητα η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται ηλεκτρομηχανικά, ωστόσο, η περίπτωση αυτή αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον παραπάνω κανόνα.

Πηγή: carandmotor.gr

Θα χρεώνεται πλέον: Τέλος ο δωρεάν αέρας για τα ελαστικά στα βενζινάδικα!

Η δυσμενής οικονομική κατάσταση των βενζινάδικων στη Γερμανία αναγκάζει τους πρατηριούχους να σταματήσουν τη δωρεάν παροχή του αέρα στους οδηγούς που θα θελήσουν να ελέγξουν την πίεση των ελαστικών τους.

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στη Γερμανία η πρόθεση των πρατηριούχων να διακόψουν την παροχή δωρεάν υπηρεσιών προς τους οδηγούς, χρεώνοντας ακόμη και τον... αέρα για τα ελαστικά αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Αυτή θα αποτελέσει μια παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς για ευνόητους λόγους οι οποίοι σχετίζονται με την ασφάλεια, η πρόσβαση στο σύστημα ελέγχου πίεσης και παροχής αέρα για τα ελαστικά των πρατηρίων είναι σε ολόκληρο τον δυτικό -και όχι μόνο- κόσμο ελεύθερη και δωρεάν.

Μοναδική εξαίρεση θα αποτελέσουν τα πρατήρια καυσίμων στη Γερμανία, τα οποία επικαλούνται τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες ώστε να δικαιολογήσουν την πρόθεσή τους να χρεώνουν κάθε όχημα που θα προσθέτει αέρα στα ελαστικά του.

Σύμφωνα με μέσα μαζικής ενημέρωσης της Γερμανίας, εκτός από την αύξηση στο κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών, οι πολίτες που διαθέτουν αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα θα επωμιστούν ένα ακόμα έξοδο, εκείνο της χρήσης του συμπιεστή αέρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από το 2013 μια πολυεθνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην εμπορία και τη διάθεση καυσίμων είχε πάρει την απόφαση να χρεώνει τον αέρα για τα ελαστικά των οχημάτων, ωστόσο, οι υπόλοιπες εταιρείες δεν θέλησαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

 

Αυτοκίνητο

Ροή ειδήσεων

Share