Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

«Χρυσή» ανακάλυψη: Αλλάζουν όλα με το νέο κοίτασμα λιθίου που βρέθηκε κάτω από ηφαίστειο που εξερράγη πριν 16 εκατομμύρια χρόνια (photos)

Προσεχώς η εξόρυξή του, μετά τις προειδοποιήσεις για έλλειψη

14 Σεπτεμβρίου 2023 08:28
«Χρυσή» ανακάλυψη: Αλλάζουν όλα με το νέο κοίτασμα λιθίου που βρέθηκε κάτω από ηφαίστειο που εξερράγη πριν 16 εκατομμύρια χρόνια (photos)
Flickr
Από Εύη Κουρίδου

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στο εξής για την ηλεκτροκίνηση, για τη λειτουργία της οποίας είναι απαραίτητες οι σπάνιες γαίες.

Οι σχετικές έρευνες γεωλόγων και ηφαιστειολόγων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δείχνουν ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα λιθίου στο δυτικό μέρος της χώρας. Και αυτό, εκτός των άλλων, μπορεί να αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα για την ηλεκτροκίνηση σε όλον τον κόσμο και όχι μόνο στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Σοκάρει το Copernicus: Οι τρεις τελευταίοι μήνες είναι οι θερμότεροι εδώ και 120.000 χρόνια (photos)

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2023 σε επικαιροποιημένη έρευνα του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ, τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου υπάρχουν στη Χιλή.

«Αν πιστέψουμε την εκτίμησή τους, πρόκειται για ένα πολύ, πολύ σημαντικό κοίτασμα λιθίου», δήλωσε η Ανούκ Μπορστ, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο KU Leuven και στο Βασιλικό Μουσείο Κεντρικής Αφρικής στο Tervuren του Βελγίου.

«Θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική του λιθίου παγκοσμίως, όσον αφορά την τιμή, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη γεωπολιτική», τόνισε.

κοίτασμα λιθίου

Στη δεύτερη θέση είναι η Αυστραλία, στην τρίτη η Αργεντινή, στην τέταρτη η Κίνα και στην πέμπτη οι ΗΠΑ. Όμως, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι πιθανότατα στο έδαφος της τελευταίας έχει εντοπιστεί ένα νέο κοίτασμα, το οποίο είναι πολύ μεγάλο.

κοίτασμα λιθίου

Όπως γνωστοποιήθηκε, αυτό εντοπίστηκε στα σύνορα των πολιτειών Όρεγκον και Νεβάδας, στα δυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Πρόκειται για την περιοχή McDermitt, στην οποία έχει σχηματιστεί καλντέρα και όπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις, η ποσότητά του υπολογίζεται στα 120 εκατομμύρια τόνους.

Σύμφωνα με τους ηφαιστειολόγους, εκεί εξερράγη το ηφαίστειο που υπήρχε εκεί πριν από 16 εκατομμύρια χρόνια δημιουργώντας το κοίτασμα. Βάσει των πρώτων εκτιμήσεων, αυτό θα επιτρέψει να καλύψει τη ζήτηση σε λίθιο στην αμερικανική βιομηχανία (και όχι μόνο) για τις επόμενες δεκαετίες.

κοίτασμα λιθίου

Μετά την έκρηξη, σχηματίστηκε μια λίμνη στον κρατήρα, η οποία παρέμεινε για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, με τα αποσαθρωμένα ηφαιστειακά και τα γύρω υλικά να σχηματίζουν στον πυθμένα της ένα πλούσιο σε άργιλο ίζημα. Η λίμνη τελικά ξεράθηκε και μια άλλη ηφαιστειακή έκρηξη εξέθεσε τα ιζήματα σε μια καυτή, αλκαλική άλμη, πλούσια σε λίθιο και κάλιο. Η νέα in situ ανάλυση αποκάλυψε ότι ένα ασυνήθιστο φυλλοπυριτικό ορυκτό που ονομάζεται ιλλίτης, έχει διπλάσια συγκέντρωση λιθίου από τον σμηκτίτη που βρίσκεται πιο συχνά σε όλη την καλντέρα.

Αυτό είναι καλό νέο για τους ανθρακωρύχους, καθώς ο ιλλίτης δεν είναι μόνο πιο πλούσιος σε λίθιο, αλλά είναι και πιο εύκολο να διαχωριστεί. Επιπλέον, τα κοιτάσματα είναι κυρίως συγκεντρωμένα σε ένα σημείο στο νότιο χείλος της καλντέρας, στο Thacker Pass, που σημαίνει ότι η εξόρυξη θα γίνει σε ένα μικρό κομμάτι της περιοχής. Τουλάχιστον θεωρητικά. Η εξόρυξη λιθίου μπορεί, ανάλογα με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται, να εκπέμψει τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, να μολύνει τα υπόγεια ύδατα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και να σπαταλήσει τόνους ορυκτών καυσίμων.

Για τους λόγους αυτούς, το έργο αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι οικολόγοι έχουν προσπαθήσει να εμποδίσουν την εξόρυξη στην περιοχή, θεωρώντας ότι θα παραβιάσει την περιβαλλοντική νομοθεσία. Εναντίον της εξόρυξης είναι και ακτιβιστές ιθαγενείς Αμερικανοί, καθώς θεωρούν ιερό τόπο το Thacker Pass. Ωστόσο, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές τους τον Ιούλιο.

Προς το παρόν, συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί πόση είναι ακριβώς η ποσότητα του λιθίου και από πότε θα μπορεί να αρχίσει η εξόρυξή του. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργασίες στο μεταλλείο θα μπορούν να αρχίσουν εντός του 2026, εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι συμφέρουσα σε αυτό το στάδιο η διαδικασία και από τη στιγμή που δοθούν έγκαιρα οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές.

 

Αυτοκίνητο

Ροή ειδήσεων

Share