Κυριακή, 14 Απριλίου 2024

Καύσωνας και οδήγηση: Tips για να έχετε μια δροσερή καμπίνα αυτοκινήτου

Δώστε βάση!

12 Ιουλίου 2023 14:00
Καύσωνας και οδήγηση: Tips για να έχετε μια δροσερή καμπίνα αυτοκινήτου
Από Ελεωνόρα - Βασιλική Πατρικαλάκη

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να βιώσουμε έναν ακόμη καύσωνα στη χώρα στη διάρκεια του οποίου οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν κατά τόπους και τους 43 βαθμούς.

Σε αυτές τις θερμοκρασίες το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε φούρνο κυριολεκτικά και εμείς πρέπει να είμαστε ειδικά προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες.

Πρώτα από όλα πρέπει να έχουμε φροντίσει να ελέγξουμε το ααυτοκίνητό μας: Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουμε τσεκάρει πως όλα το σύστημα κλιμαστιμού λειτουργεί κανονικά, δεν λείπει φρέον και πως τα φίλτρα είναι καθαρά. Επιπλέον πρέπει να έχουμε τσεκάρει λάδια, ψυκτικό υγρό κινητήρα και πίεση ελαστικών. Με την ευκαιρία, δείτε εδώ ποια είναι η θερμοκρασία στο κλιματιστικό που «νικάει» τον καύσωνα

  • Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε προτιμούμε να ξεκινήσουμε πολύ πρωί, ή βράδυ όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.
  • Φροντίζουμε να πίνουμε συχνά νερό και να κρατάμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας.
  • Αν σταθμεύουσουμε κάπου ψάχνουμε για σκιά.
  • Παιδιά και κατοικίδα που μεταφέρονται με το αυτοκίνητο ανήκουν στις πολύ ευπαθείς ομάδες και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η θερμοπληξία μέσα στο αυτοκίνητο είναι πολύ συχνό φαινόμενο.
  • Οι αντηλιακές μεμβράνες προσφέρουν ιδιαίτερη προστασία στους επιβάτες, τόσο από τη θερμοκρασία όσο και από την ακτινοβολία του ήλιου αλλά πρέπει πάντα να τοποθετούνται σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος.
  • Αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο για ώρα στον ήλιο (ή ακόμη και στη σκιά) πριν ξεκινήσουμε ανοίγουμε για λίγο τις πόρτες για να απεγκλωβιστεί ο ζεστός αέρας.
  • Στη συνέχεια ανάβουμε τον κλιματισμό αλλά όχι στο low. Προτιμούμε μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 23 βαθμούς. Κινούμαστε για λίγο με ανοικτά παράθυρα και στη συνέχεια τα κλείνουμε για να έρθει η θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο.
  • Δεν αφήνουμε ποτέ εκτεθειμένες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου συσκεύες όπως smartphones ή tablets. Ο ήλιος μπορεί να τους κάνει μεγάλη ζημιά.

Καύσωνας και οδήγηση: Tips για να έχετε μια δροσερή καμπίνα αυτοκινήτου

Γενικά, αν δεν είναι απαραίτητο, δεν μετακινούμαστε τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας. Καλό θα είναι να οργανώσουμε έτσι τις δουλειές μας ώστε να βρισκόμαστε πάντα σε ένα χώρο κλιματιζόμενο.

 

Αυτοκίνητο

Ροή ειδήσεων

Share