Τρίτη, 05 Μαρτίου 2024

Πρόστιμο 100 ευρώ για λόγο που δεν πάει ο νους - Τι πρέπει να προσέχουν στο εξής οι οδηγοί

Θα εκπλαγείτε

10 Ιουλίου 2023 12:28
Πρόστιμο 100 ευρώ για λόγο που δεν πάει ο νους - Τι πρέπει να προσέχουν στο εξής οι οδηγοί
Από Εύη Κουρίδου

Με το πρώτο κύμα καύσωνα να κρούει την πόρτα στη χώρα, η κατανάλωση νερού φαντάζει πιο αναγκαία από ποτέ για τον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς, οι οποίοι ωστόσο μπορεί να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, είναι σκόπιμο να αποφεύγονται διάφορα ποτά την ώρα της οδήγησης. Εννοείται πως τα αλκοολούχα ποτά απαγορεύονται δια ροπάλου. Όμως τι γίνεται με την κατανάλωση νερού;

Η απάντηση είναι ότι ακόμη και η κατανάλωση νερού, που υψώνει ασπίδα προστασίας απέναντι στην αφυδάτωση, μπορεί να γίνει αιτία να λάβουμε ένα υψηλό πρόστιμο σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου.

Νερό

Όπως αναφέρει το carandmotor.gr, υπάρχει πιθανότητα να επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ για κατανάλωση νερού κατά την οδήγηση, αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Αυτό, διότι το άρθρο 13 του Κ.Ο.Κ. αναφέρει ότι ο οδηγός ενός αυτοκινήτου είναι υποχρεωμένος να φροντίζει ώστε να έχει πλήρη ελευθερία αναφορικά με τις κινήσεις των άκρων του, για να μπορεί να εκτελεί ελεύθερα τους όποιους χειρισμούς είναι αναγκαίοι ώστε να κινείται με ασφάλεια σε δημόσιο δρόμο.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο για χρήση νερού από τον οδηγό στη χώρα μας, αλλά εάν ένας αξιωματικός της τροχαίας εκτιμήσει ότι η χειρονομία του ανοίγματος ενός μπουκαλιού νερού ή η απουσία ενός χεριού από το τιμόνι μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή, τότε θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο.

Σε αυτήν την περίπτωση, το πρόστιμο είναι 100 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας του οδηγού για 30 ημέρες.

Μεγάλη προσοχή: Αυτοί οι οδηγοί κινδυνεύουν να χάσουν το δίπλωμά τους για πέντε χρόνια

Την απώλεια του διπλώματος οδήγησης για πέντε χρόνια θα υποστούν οι οδηγοί που παραβαίνουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε ετών. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, προκειμένου να μην βρεθείτε σε δύσκολη θέση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για πέντε σοβαρές παραβάσεις που σχετίζονται με την πιθανότητα πρόκλησης θανατηφόρου τροχαίου. Με την ευκαιρία, δείτε τι συμβαίνει με τα νέα διπλώματα οδήγησης.

Για να αποκτήσουν πίσω το δίπλωμα οδήγησης μετά τη λήξη της πενταετίας, οι παραβάτες θα πρέπει να υποβληθούν σε εκπαίδευση και εξέταση.

Αυτό το μέτρο προβλέπεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με το News Auto.

πρόστιμο σε οδηγό

Οι σοβαρές παραβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην απώλεια του διπλώματος οδήγησης περιλαμβάνουν:

  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Παραβίαση πινακίδας STOP
  • Παραβίαση κόκκινου σηματοδότη
  • Επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες
  • Αντικανονική προσπέραση οχημάτων

Παλαιότερα, ο νόμος του 2018 ορίζει ότι οι οδηγοί θα έχαναν το δίπλωμά τους για πάντα στις παραπάνω περιπτώσεις. Ωστόσο, η νέα ρύθμιση αναφέρει ότι η πενταετής αφαίρεση της άδειας και η επαναχορήγησή της μέσω της διαδικασίας εκπαίδευσης και εξέτασης από το Σ.Ε.Σ. αποτελεί μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για την επιβολή ποινών σε περιπτώσεις υποτροπής σε ορισμένες παραβάσεις του ΚΟΚ, σε σύγκριση με τη διά βίου αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει αναδρομική ισχύ για τη συγκεκριμένη διάταξη, καλύπτοντας τους παραβάτες οδηγούς που έχουν διαπράξει τρεις από τις προαναφερθείσες παραβάσεις μετά την έναρξη ισχύος του άρθρου 28 του ν. 4530/2018. Με το καινούριο νομοσχέδιο, καταργείται η πρόβλεψη περί προσαύξησης των διοικητικών προστίμων του Κ.Ο.Κ. ανάλογα με το φορολογητέο εισόδημα του παραβάτη οδηγού, η οποία υπήρχε στον νόμο του 2018 αλλά δεν είχε εφαρμοστεί λόγω έλλειψης Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Με αυτή την αλλαγή… ανακουφίζονται οι επιφυλάξεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης διάταξης και τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετώπιζε στην υλοποίησή της.

 

Αυτοκίνητο

Ροή ειδήσεων

Share