Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023

Ανατροπή με τα δίπλωματα οδήγησης! Αφορά όλους τους οδηγούς

Οι αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

14 Φεβρουαρίου 2023 15:38
Ανατροπή με τα δίπλωματα οδήγησης! Αφορά όλους τους οδηγούς
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αλλαγές ετοιμάζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με στόχο την αναγνώριση του ψηφιακού δίπλώματος οδήγησης και στους δρόμους εκτός της ελληνικής επικρατείας.

Στα κινητά μας τηλεφωνα έχουν περάσει από το προηγούμενο καλοκαίρι τα διπλώματα οδήγησης και οι ταυτότητες, μετά τα εγκαίνια του ψηφιακού πορτοφολιού gov.gr Wallet.

Διαβάστε επίσης: Βαρύγδουπο πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση άδειας - Ακαριαίος «πέλεκυς» για κάτι που κάνει κάθε οδηγός!

Η επίδειξη της ψηφιακής άδειας οδήγησης ισοδυναμεί με επίδειξη του αντίστοιχου φυσικού ταυτοποιητικού εγγράφου (δίπλωμα σε υλική μορφή), κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση τροχονομικού ελέγχου, αντί για την άδεια κυκλοφορίας μπορούμε να επιδείξουμε το αντίστοιχο ψηφιακό έγγραφο.

Σε αντίθεση, ωστόσο, με το φυσικό έγγραφο (χάρτινο δίπλωμα και πλαστικοποιημένη κάρτα), το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης δεν έχει ισχύ στις χώρες του εξωτερικού.

Αυτό, ωστόσο, αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη, ο οποίος ανέφερε «ότι έχουμε έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και στόχος είναι να μπορέσουμε να κάνουμε αμοιβαία αναγνώριση των εκάστοτε ψηφιακών διπλωμάτων και ταυτοτήτων που έχει ο καθένας».

Πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες «το wallet θα μπορεί να αναγνωρίζεται σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα και να αναγνωρίζουμε και εμείς τα αντίστοιχα wallet των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Υπενθυμίζεται ότι το Gov.gr Wallet δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας, αποθήκευσης και ελέγχου των ψηφιακών εγγράφων των πολιτών, υποστηρίζοντας – πέρα από το δίπλωμα οδήγησης - τα δελτία ταυτότητας και τις Κάρτες Αναπηρίας. Όλα τα προαναφερθέντα ψηφιακά έγγραφα που εκδίδονται μέσω του gov.gr είναι πλήρως ισάξια με τα έγχαρτα έγγραφα, για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελληνικής επικράτειας.

Αλλαγές στα δίπλωματα οδήγησης

Για την αποθήκευση των ψηφιακών εγγράφων στο κινητό πρέπει να ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:

Αφού κατεβάσετε την εφαμορμογή στο κινητό σας τηλέφωνο, στη συνέχεια πρέπει να ταυτοποιηθείτε στην εφαρμογή μέσω των κωδικών TaxisNet ή των κωδικών web banking και επιβεβαιώσετε τον αριθμό κινητού τηλεφώνου σας με το σχετικό OTP SMS, μπορείτε να δημιουργήσετε και αποθηκεύσετε τα σχετικά έγγραφα απλά και γρήγορα: πατώντας σε κάθε έγγραφο, εισάγετε αμέσως μετά τον σχετικό κωδικό επιβεβαίωσης τον οποίο θα λάβετε μέσω OTP SMS.

Σε περίπτωση που ανακαλέσετε το ψηφιακό έγγραφο (δηλαδή το διαγράψετε), μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία δημιουργίας του ψηφιακού εγγράφου και πάλι.

Σε συσκευές iOS, μπορείτε να αποθηκεύσετε τα έγγραφα και στο Wallet της συσκευής / λειτουργικού συστήματος. Περισσότερες λεπτομέρειες προσφέρονται εδώ.

 

Αυτοκίνητο

Ροή ειδήσεων

Share