Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023

Ελάχιστοι ξέρουν: Το τέλος του καπνίσματος στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι είναι η λύση για τις φωτιές

Η Γερμανία φαίνεται να έχει ήδη στα σκαριά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα

23 Αυγούστου 2022 13:14
Ελάχιστοι ξέρουν: Το τέλος του καπνίσματος στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι είναι η λύση για τις φωτιές
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με τον ανθρώπινο παράγοντα να ευθύνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις, νέα μέτρα έρχονται να απαγορεύσουν το κάπνισμα κατά την οδήγηση.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος στην υγεία

Ένα αναμμένο τσιγάρο που πετιέται από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου είναι αρκετό για να επιφέρει την καταστροφή σε μια δασική έκταση.

Λόγω και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που είναι πλέον κάτι παραπάνω από ορατές σε όλο τον κόσμο και στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των πυρκαγιών που οφείλονται στον άνθρωπο, οι γαλλικές αρχές θέλουν να απαγορεύσουν το κάπνισμα στο αυτοκίνητο όλες τις ώρες, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.

Με τη Γερμανία να έχει ήδη στα σκαριά την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα, στη Γαλλία επιθυμούν, σε αυτό το χρονικό σημείο, να το περιορίσουν ακόμη και αν στο αυτοκίνητο δεν υπάρχει ανήλικο άτομο -όπως και στην Ελλάδα έτσι και στη Γαλλία, το κάπνισμα στο αυτοκίνητο απαγορεύεται παρουσία ανηλίκου.

Σύμφωνα και με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, δήμαρχοι στη Γαλλία έχουν ήδη πάρει επίσημα στάση επί του θέματος και επιθυμούν να δημιουργηθεί ένας νέος νόμος που να απαγορεύει εντελώς το κάπνισμα στο αυτοκίνητο τουλάχιστον τις περιόδους του χρόνου όπου παρουσιάζεται αυξημένη πιθανότητα πυρκαγιάς. Η σεζόν που βρίσκεται στο στόχαστρο είναι φυσικά το καλοκαίρι και ακόμη περισσότερο οι μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριος.

Με την αμέλεια να χαρακτηρίζει και τους καπνιστές οδηγούς στη χώρα μας ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν ευπρόσδεκτο και στην Ελλάδα. Βέβαια η επιτήρηση αυτού του μέτρου από τις αστυνομικές αρχές είναι ιδιαίτερα δύσκολη αφού επί της ουσίας δεν αφορά στους οδηγούς που κινούνται στα αστικά κέντρα αλλά εκείνους που ταξιδεύουν στον αυτοκινητόδρομο ή σε επαρχιακό δρόμο.

Ελάχιστοι ξέρουν: Το τέλος του καπνίσματος στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι είναι η λύση για τις φωτιές

Για την επιτυχία του μέτρου της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος, έστω σε τοπικό επίπεδο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, απαιτείται η… αυτόβουλη συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών καπνιστών ενός αυτοκινήτου, κάτι που μάλλον φαντάζει ως ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο σενάριο.

Στη Γαλλία μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 25% των καπνιστών οδηγών πετούν τα τσιγάρα τους στο δρόμο όταν οδηγούν παρά το γεγονός ότι και εκεί, όπως στην Ελλάδα, υπάρχει πρόστιμο ρίψη απορριμμάτων στο οδόστρωμα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα η ρίψη του αποτσίγαρου στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και για αυτό τον λόγο απαγορεύεται. Η Βάση Προστίμου για αυτό το αδίκημα είναι 200 ευρώ, με την Πυροσβεστική Διάταξη να προβλέπει κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου -ανάλογα την περιοχή που πετάξατε την “γόπα” και την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης, σε περίπτωση που επιβαίνει στο όχημα παιδί ηλικίας κάτω των 12 ετών και ο οδηγός ή κάποιος από τους επιβαίνοντες καπνίζουν το πρόστιμο φτάνει στα 1.500 ευρώ, ενώ αφαιρείται και η άδεια οδήγησης του οδηγού για διάστημα ενός μηνός.

 

Αυτοκίνητο

Ροή ειδήσεων

Share