Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Είδηση σεισμός για ελληνική τράπεζα: Mega Deal!

Χαμός στην αγορά!

19 Φεβρουαρίου 2019 12:44
Είδηση σεισμός για ελληνική τράπεζα: Mega Deal!

Στο ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμάται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι θα αλλάξει χέρια το χαρτοφυλάκιο πέντε ακινήτων που πουλάει η Alpha Bank. Η διαδικασία είναι σε προχωρημένο στάδιο και αποτελεί ζήτημα χρόνου να ολοκληρώσει η τράπεζα την επιλογή του υπερθεματιστή, με την Orilina ΑΕΕΑΠ, το Dromeus Capital Fund, το Brook Lane Capital και το Oaktree να βρίσκονται στην short list. Οι μεγάλες ΑΕΕΑΠ απουσίασαν από τον πλειοδοτικό διαγωνισμό της Alpha Bank για λόγους που δεν είναι αμιγώς στρατηγικού χαρακτήρα, τουλάχιστον για ορισμένες από αυτές.

Το χαρτοφυλάκιο

Για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Bank, που αποτελείται από τρία ακίνητα της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική και δύο του ομίλου Μανιατόπουλου, υπήρξε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ισχυρή μάχη μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών. Ως αποτέλεσμα, ο πήχης ανέβηκε σε περίπου 90 εκατ., όταν αρχικά τοποθετούνταν σε περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο αποτελείται από:

- το μισθωμένο στην Samsung κτήριo στην Λεωφόρο Κηφισίας 24 στο Μαρούσι που έχει εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 3.000 τ.μ. και 227 θέσεις στάθμευσης.

- κτήριο 7.680 τ.μ., με 567 θέσεις στάθμευσης στην Λεωφόρο Κηφισίας 95-97 στο Μαρούσι, δίπλα στον κόμβο με την Αττική Οδό, που μίσθωνε η ΜΒΔΤ στην Cosmote.

- το συγκρότημα γραφείων 17.200 τ.μ. με 700 θέσεις στάθμευσης, όπου διατηρεί την έδρα της η Vodafone στις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως και Τζαβέλλα στο Χαλάνδρι. Πρόκειται για ένα από τα δύο κτήρια που ανέπτυξε η ΜΒΔΤ, πριν από το 2004, σε οικόπεδο 27,3 στρεμμάτων που ανήκει στη Ρωσική Ομοσπονδία. Βάσει της τότε σύμβασης, η Ρωσική Ομοσπονδία διακράτησε την ιδιοκτησία ενός από τα κτηριακά συγκροτήματα και υπενοικίασε το δεύτερο στην "Μπάμπης Βωβός Διεθνή Τεχνική" για περίοδο 48 ετών. Το τελευταίο είναι αυτό που έχει υπενοικιαστεί στη Vodafone μέχρι το 2022.

Τα υπόλοιπα δύο ακίνητα, που ανήκουν στον όμιλο Μανιατόπουλο, αφορούν το κτήριο στην οδό Μιχαλακοπούλου 48 με μισθωτή την Axa Ασφαλιστική και το κτήριο στην Μεταμόρφωση, όπου βρίσκεται η αντιπροσωπεία της Porsche.

Σε ορισμένες από τις ιδιοκτησίες, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, θα απαιτηθεί η υλοποίηση μερικών εργασιών ανακαίνισης, ενώ η τράπεζα θα προχωρήσει σε vendor financing (χρηματοδότηση του αγοραστή), γεγονός που θα επιτρέψει την μείωση των ιδίων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν.

Το deal, που θα ενισχύσει κεφαλαιακά την Alpha Bank, αναμένεται να συμπιέσει τις αποδόσεις (yields) των πέντε ακινήτων, κάτι που μένει να φανεί εάν θα έχει επίδραση, συνολικά, στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

Πηγή: capital.gr

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share