Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μετά τον Ξενοφών έρχεται και ο... Ζορμπάς! - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία;

Έρχονται πλημμύρες και θυελλώδεις άνεμοι!

28 Σεπτεμβρίου 2018 07:09
Μετά τον Ξενοφών έρχεται και ο... Ζορμπάς! - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία;

Oλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για τον μεσογειακό κυκλώνα «Ζορμπά» που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρας μας τις επόμενες ώρες.

Από σήμερα Παρασκευή το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, «καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής φαίνεται ότι ο Μεσογειακός κυκλώνας θα παραμείνει ακίνητος στα ανοιχτά του νοτίου ιονίου, ενώ θα... αποφασίσει" να κινηθεί ανατολικότερα προς την υπόλοιπη νότια Ελλάδα από το Σάββατο το πρωί (εικόνα 1). Σε τοπικό επίπεδο, οι ριπές του ανέμου θα αγγίζουν τα 10-11 μποφόρ, δεν θα είναι όμως μεγάλη η θαλάσσια ή η χερσαία έκταση που θα αντιμετωπίσει προβλήματα από τους ανέμους, αυτό θα πρέπει να τονιστεί διότι θα επηρεαστούν μόνο οι συγκεκριμένες περιοχές που σας προανέφερα».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά, μαζί με τον γ.γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, τόνισε πως «ασφαλής πρόγνωση υπάρχει μόνο για το επόμενο 48ωρο, όπου θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, με ανέμους εντάσεως 9-10 μποφόρ, βροχές και καταιγίδες, κυρίως στην νότια Πελοπόννησο, Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες, ενώ το Σάββατο θα επηρεάσουν και την νότια και ανατολική Αττική».

Ο μεσογειακός κυκλώνας είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο νότιο Ιόνιο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα για σήμερα, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου;

Η κίνηση του κυκλώνα αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου.

Στη συνέχεια, εκτιμάται ότι θα πλήξει την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και, μέχρι το πρωί της Κυριακής, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανώς τα Δωδεκάνησα.

Σαρώνει ο Ξενοφών

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η κακοκαιρία «Ξενοφών», με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Μπλακ άουτ σε δεκάδες περιοχές της Αττικής

Χθες Πέμπτη σημειώθηκαν δεκάδες διακοπές ρεύματος εξαιτίας της κακοκαιρίας κυρίως στα βόρεια προάστια της Αττικής, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, από πτώσεις δέντρων σε καλώδια ηλεκτροδότησης εξαιτίας των δυνατών ανέμων που επικρατούν.

Στις περιοχές που παρουσιάστηκαν προβλήματα περιλαμβάνονται η Παλλήνη, ο Άγιος Στέφανος, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποκατάσταση των βλαβών. Λόγω της κακοκαιρίας, στο σκοτάδι βυθίστηκαν και τέσσερα χωριά των Κυθήρων.

Στο σκοτάδι βρέθηκαν και περιοχές των Χανίων από το Σταλό μέχρι και πέρα Πλατανιά καθώς και περιοχές του κάμπου των Χανίων, στη Σούδα αλλά και στο κέντρο της πόλης, όπως η Χαλέπα.

Χάος στο Μαρούσι -Ο θυελλώδης άνεμος έριξε δέντρα και κολόνα της ΔΕΗ

Οι θυελλώδεις άνεμοι που έφερε η κακοκαιρία «Ξενοφών» προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην Αθήνα, καθώς σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, οι οποίες προκάλεσαν ζημιές.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί λόγω των ισχυρών ανέμων είναι η εικόνα από δρόμο του Αμαρουσίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο

Το βράδυ της Τετάρτης στο συγκεκριμένο σημείο ο δυνατός αέρας έριξε δέντρα, τα όποια κατά την πτώση τους παρέσυραν μία κολόνα της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να πέσει και αυτή στον δρόμο.

Δέντρα και κολόνα έπεσαν πάνω σε σταθμευμένο ΙΧ, προκαλώντας του σημαντικές ζημιές.

Τις 720 είχαν φτάσει μέχρι χθες οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, οι 520 εξ αυτών αφορούσαν περιστατικά απεγκλωβισμών, κοπής δέντρων, απομάκρυνσης επικίνδυνων αντικειμένων αλλά και την καταπολέμηση μικρών εστιών φωτιάς στον νομό Αττικής. Αντίστοιχα, στην υπόλοιπη χώρα τα κατά τόπους πυροσβεστικά κλιμάκια κλήθηκαν να επέμβουν σε περίπου 200 περιστατικά

Ιωάννινα: Κατέρρευσε λόγω των θυελλωδών ανέμων ο μιναρές στο Ασλάν Τζαμί

Η... μανία των μποφόρ ωστόσο δεν σταμάτησε στα δέντρα αφού στην Πάτρα αποκολλήθηκε στέγη κτιρίου από τον αέρα και... έφτασε στο παλιό λιμάνι.

Στέγη κτιρίου εκτοξεύτηκε από τον αέρα στο παλιό λιμάνι στην Πάτρα

Εξωπραγματικές εικόνες για την εποχή

Την ίδια στιγμή, οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν από τη νύχτα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, είχαν σαν αποτέλεσμα να καταρρεύσει η κορυφή του μιναρέ στο Ασλάν Τζαμί, όπου στεγάζεται το δημοτικό μουσείο Ιωαννίνων.

Ό,τι δεν κατάφερε ο χρόνος τους τελευταίους αιώνες, το κατάφερε η φύση μέσα σε μια νύχτα

Τα κύματα στη Ραφήνα «τσάκισαν» ιστιοπλοϊκά και βάρκες

Τρομακτικές και συνάμα απόκοσμες ήταν οι εικόνες από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, η θάλασσα «κατάπιε» κυριολεκτικά τις βάρκες.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή, κλειστά θα είναι τα σχολεία στην Αττική λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Παράλληλα, κλειστές θα μείνουν πολλές παιδικές χαρές, βρεφονηπιακοί σταθμοί αλλά και σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Τι να κάνουν οι πολίτες

Ο κ. Ταφύλλης τέλος έκανε έκκληση στους πολίτες να τηρούν με πολύ προσοχή τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές των κτιρίων δεν είναι φραγμένες και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με οχήματα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των φαινομένων

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια πιθανής χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

 

Οικονομία

Ροή ειδήσεων

Share