Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο Σταύρος Ξαρχάκος στο Gazarte

2 Δεκεμβρίου 2010
Ο Σταύρος Ξαρχάκος στο Gazarte

Ποια είναι, άραγε, αυτά που μας ενώνουν με τους άλλους ανθρώπους; Τα κοινά βιώματα και εμπειρίες, τα συναισθήματα που κατά καιρούς μοιραστήκαμε; Αν και τα δύο ισχύουν -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- υπάρχει, λοιπόν, πιο ισχυρός συνδετικός κρίκος από το τραγούδι; Εκείνο, καταφέρνει και φέρνει κοντά ακόμα και ανθρώπους που ποτέ δεν συναντήθηκαν, που δεν αντάλλαξαν ούτε μια κουβέντα ούτε ένα βλέμμα. «Συγγενεύουμε» μέσα από τα τραγούδια που αγαπάμε. Οχι με όλα. Οχι μ' εκείνα που γίνονται απλή υπόκρουση σε συμβάντα χωρίς καμιά σημασία ούτε με όσα οδηγούν σε μια απελπισμένη εκτόνωση. Ομως, στο DNA μας εγγράφονται τα τραγούδια με τα οποία έχουμε «σημαδέψει» τους έρωτες, τους χωρισμούς, τις απογοητεύσεις, τις μικρές και τις μεγάλες νίκες - ακόμα και τις ανομολόγητες ήττες μας. Μοιάζουν, άλλωστε, η ζωή και η μουσική: από τη σιωπή ξεκινούν και στη σιωπή καταλήγουν...
Ο Σταύρος Ξαρχάκος
είναι από τους λίγους δημιουργούς που δικαιούνται να υπερηφανεύονται για δεκάδες τραγούδια με μια τέτοια δύναμη, από τις αρχές της δεκαετίας του '60, μέχρι σήμερα. Η μουσική του, «στέρεη» και εκφραστική, συνάντησε το λόγο σπουδαίων ποιητών και στιχουργών, κι έχει γίνει πια κομμάτι της συλλογικής μνήμης μας.
Εχοντας διατηρήσει τα τελευταία χρόνια, παρά τις μετρημένες και επιλεκτικές εμφανίσεις του, μια ιδιαίτερα θερμή σχέση με το κοινό, ο συνθέτης αποφάσισε αυτό το χειμώνα να συναντήσει σ' έναν διαφορετικό χώρο από εκείνους που μας έχει συνηθίσει τους «φορείς» μιας ισχυρής εκλεκτικής συγγένειας: τους παλιούς «συνοδοιπόρους» του, που τον ακολουθούν πιστά εδώ και δεκαετίες, αλλά και τη νέα γενιά που ανακαλύπτει στο έργο του κάτι που «μιλάει» στην καρδιά της.
Με διάθεση να πειραματιστεί και να δοκιμάσει καινούργια πράγματα, από τις 21 Νοεμβρίου, κάθε Κυριακή και Δευτέρα, θα βρίσκεται στο Gazarte, έναν χώρο υψηλής αισθητικής, με την ατμόσφαιρα και το ήθος των παλιών μπουάτ, που αν και μετράει λίγα χρόνια στη ζωή της πόλης, έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του ακόμα και στους πιο δύσπιστους. Αποτελεί, αναμφίβολα, μια νησίδα πολιτισμού...

Εκεί, ο Σταύρος Ξαρχάκος θα συναντήσει μια σπουδαία ορχήστρα, την 12μελή Κ.Ο.Ε.Μ., με την οποία συμπορεύεται εδώ και δεκαπέντε χρόνια, σε πέντε θεματικούς κύκλους παραστάσεων που θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο (τρία διήμερα για κάθε κύκλο):

- 3 Χ 3
- Η τέχνη της μουσικής στον κινηματογράφο
- Μπαλάντες (Μίκης Θεοδωράκης / Μανόλης Αναγνωστάκης)
- Μάνος Χατζιδάκις
- Επιτάφιος

GAZARTE
(Βουτάδων 32-34, Γκάζι (στάση Κεραμεικός), τηλ.: 210-34.60.347, www.gazarte.gr)

 

Best of

Ροή ειδήσεων

Share