Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Μάικλ Τζάκσον: O «βασιλιάς» επιστρέφει με... νέα τραγούδια

28 Νοεμβρίου 2010
Μάικλ Τζάκσον: O «βασιλιάς» επιστρέφει με... νέα τραγούδια

Με φόντο τη χριστουγεννιάτικη αγορά τίποτε δεν δείχνει ικανό να επισκιάσει την επικείμενη (14 Δεκεμβρίου) κυκλοφορία του... νέου άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον. Το «Michael», όπως είναι ο ευφάνταστος τίτλος του, περιλαμβάνει, όπως είναι φυσικό, τραγούδια που ηχογράφησε ο «βασιλιάς της ποπ» πριν από τον θάνατό του στις 25 Ιουνίου 2009. Μια δουλειά που ηχογραφούσε με παραγωγό τον Will.i. am των Blackeyed Peas και στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από αυτόν, ο Akon, ο 50 Cent και ο Λένι Κράβιτς.

Ηδη στις 5 Νοεμβρίου «βγήκε» στο Ιντερνετ το τραγούδι «Breaking News» _ είχε ηχογραφηθεί στο Νιου Τζέρσι το 2007 _ και μάλιστα με ένα εντυπωσιακό βίντεο τίζερ το οποίο ξεκινά με ένα μοντάζ από διάφορα τηλεοπτικά σόου και πρωτοσέλιδα των ταμπλόιντ που αναφέρονται στον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον.

Εννοείται ότι η κυκλοφορία μιας τέτοιας δουλειάς _ όπως έχει συμβεί και με άλλους καλλιτέχνες στο παρελθόν, από τον Τζίμι Χέντριξ ως τον Τουπάκ Σακούρ _ δεν στοχεύει στην ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού προφίλ του τραγουδιστή, παρά μόνο στα ταμεία της εταιρείας του, αφού τα περισσότερα τραγούδια βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο παραγωγής. Αντιρρήσεις έχουν εκφράσει ήδη τόσο τα μέλη της οικογένειας του Τζάκσον, όπως η μητέρα του Κάθριν, τα δύο μεγαλύτερα παιδιά του και η αδελφή του Λατόγια, όσο και μεγάλο μέρος των φανατικών θαυμαστών του, που αμφισβητεί ακόμη και το γεγονός ότι τα φωνητικά των τραγουδιών ανήκουν στον Τζάκσον.

Σε ανακοίνωσή της η Sony Music Group δήλωσε ότι «έχουμε την απόλυτη βεβαιότητα στα αποτελέσματα της επιμελούς έρευνά μας όπως επίσης και στον λόγο όσων βρίσκονταν στο στούντιο μαζί του, ότι τα φωνητικά είναι δικά του». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του παραγωγού Τέντι Ρίλεϊ, του πρώην μάνατζέρ του Φρανκ Ντιλέο αλλά και των διαχειριστών της περιουσίας του, οι οποίοι υπερασπίζονται τη Sony υποστηρίζοντας ότι τα φωνητικά είναι αυθεντικά. Ο ανιψιός του Τζάκσον Τάριλ (γιος του αδελφού του Τίτο) έγραψε στο Twitter πως «εκείνα τα τραγούδια που όντως έχει ηχογραφήσει θα τα υποστηρίξω 100%, αλλά κάποια όπως το "Breaking News" όχι, γιατί πολύ απλά δεν είναι αυτός που τραγουδάει».

Από την άλλη, ένας δικηγόρος του πατέρα του, Τζο Τζάκσον, υποστηρίζει ότι ο Μάικλ Τζάκσον δεν θα έδινε ποτέ την άδεια να κυκλοφορήσει μια δουλειά με υλικό που δεν έχει ολοκληρωθεί. Ακόμη περισσότερο τραβάει το σχοινί ο Will.i.am, ο μουσικός που βρισκόταν δίπλα του κατά τις τελευταίες ηχογραφήσεις του: «Είναι ασέβεια να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ για το οποίο ο Μάικλ δεν θα έδινε τις ευλογίες του. Ηταν τελειομανής και αποκλείεται να τον ικανοποιούσε αυτό το αποτέλεσμα. Τι ακριβώς κάνουμε; Γιατί να κυκλοφορήσουμε ένα άλμπουμ σαν κι αυτό;».

Το πρώτο σινγκλ από το «Μichael», το ντουέτο με τον Akon «Hold My Hand», κυκλοφόρησε στις 15 Νοεμβρίου. Αλλωστε στην κατοχή των διαχειριστών της περιουσίας του Τζάκσον βρίσκεται ένα ιδιόχειρο σημείωμά του όπου αναφέρεται η επιθυμία του να είναι αυτό το πρώτο σινγκλ. Το άλμπουμ, για το οποίο οι προπαραγγελίες είναι ήδη πολύ μεγάλες, θα περιέχει δέκα τραγούδια.


Χερουβείμ, πεταλούδες και λοιποί συμβολισμοί

Το εξώφυλλο του «Jackson» έχει επιμεληθεί ο αφροαμερικανός καλλιτέχνης Καντίρ Νέλσον και εικονίζει δύο χερουβείμ να τοποθετούν ένα στέμμα στο κεφάλι του Τζάκσον, με ένα φόντο ένα κολλάζ από χαρακτηριστικές στιγμές της καριέρας του τραγουδιστή. Σύμφωνα με τον Νέλσον, ο Τζάκσον τον είχε πλησιάσει πριν από επτά χρόνια και του είχε ζητήσει να συνεργαστούν σε ένα πρότζεκτ σχετικό με τη ζωή και την καριέρα του. Τελικά το πρότζεκτ «πάγωσε», για να έρθει ξανά στην επιφάνεια από τον Τζον Μακ Κλέιν, έναν από τους διαχειριστές της περιουσίας του.

«Ο Μάικλ φορά μια χρυσή πανοπλία ενώ στέφεται από δύο αγγελάκια» λέει ο Νέλσον. «Ακουμπά το χέρι του στην καρδιά του και κοιτάζει απ' ευθείας τον θεατή, κάτι που συμβολίζει τη μεγάλη καρδιά και την ισχυρή σχέση του με τους θαυμαστές του. Μια πεταλούδα-μονάρχης κάθεται στον ώμο του, η οποία συμβολίζει τη μεταμόρφωσή του ως τραγουδιστή και διασκεδαστή, αλλά και το βασιλικό αξίωμά του». Αρχικά μάλιστα υπήρχε η άποψη να χρησιμοποιηθεί και το σύμβολο του Πρινς μέσα σε ένα συννεφάκι δίπλα του, γιατί είχε συζητηθεί η εμπλοκή του άλλοτε ανταγωνιστή του στο άλμπουμ.

Ολα τα βίντεο... και Τσίρκο του Ηλιου

Στις 22 Νοεμβρίου κυκλοφορεί μια πολυτελής έκδοση που περιλαμβάνει τρία DVD με τα 40 ταινιάκια του Μάικλ Τζάκσον, ανάμεσά τους και τα βιντεοκλίπ όλων των μεγάλων επιτυχιών του, όπως οι ολοκληρωμένες εκδοχές των «Thriller» και «Black Or White», που σκηνοθέτησε ο Τζον Λάντις, του «Bad», σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε, και άλλα σκηνοθετημένα από τον Τζον Σίνγκλετον, τον Σπάικ Λι και τον Ντέιβιντ Φίντσερ.

Τέλος, το «The Immortal World Tour», το σόου που έχει επιμεληθεί το περίφημο καναδικό ακροβατικό σχήμα Cirque du Soleil βασισμένο στη ζωή και στη μουσική του Τζάκσον, κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2011 στο Μόντρεαλ. Το αρχικό στάδιο της περιοδείας θα διαρκέσει οκτώ μήνες και περιλαμβάνει 26 πόλεις της Βόρειας Αμερικής. Τα έσοδα από τις παραστάσεις θα μοιραστούν ανάμεσα στους κληρονόμους του Τζάκσον και στο Cirque du Soleil. Οπως λέει ο σκηνοθέτης, το ράντσο Neverland αποτέλεσε πηγή έμπνευσης «γι' αυτό το μαγικό παραμύθι».

tovima.gr

 

Best of

Ροή ειδήσεων

Share