Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ένα γκράφιτι στα Εξάρχεια, ο μπαρμπα- Γιάννης και μια νοσταλγική ιστορία

3 Απριλίου 2017 11:17
Ένα γκράφιτι στα Εξάρχεια, ο μπαρμπα- Γιάννης και μια νοσταλγική ιστορία

Την ιστορία του θρυλικού μπαρμπα-Γιάννη του κανατά «αφηγείται» ένα γκράφιτι αγνώστου καλλιτέχνη στην περιοχή των Εξαρχείων. Τη φωτογραφία τράβηξε η Τατιάνα Μπόλαρη (Eurokinissi) η οποία περιγράφοντας την εικόνα αναφέρει ότι «το γκράφιτι απεικονίζει την κατασκευή κανατιού (στάμνας) και έναν λαϊκό τραγουδιστή που κρατά ένα ντέφι. Ψάχνοντας να βρώ κάτι σχετικά με την ερμηνεία του,πιθανολογώ πως πρόκειται για την ιστορία του Μπάρμπα Γιάννη του κανατά».

Η ιστορία του άλλωστε λέει πως τις καθημερινές κυκλοφορούσε ξυπόλητος και πουλούσε με το γαϊδουράκι του τις στάμνες του. Μπορεί να ήταν ντυμένος με κουρέλια και ξυπόλητος,αλλά δεν περνούσε απαρατήρητος γιατί ήταν ψηλός και όμορφος,με ξανθά μαλλιά και μουστάκι,φορούσε ψάθινο καπέλο.


Μπορεί τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας να κυκλοφορούσε ξυπόλητος με το γαϊδουράκι του στους δρόμους της Αθήνας, αλλά τις Κυριακές μεταμορφωνόταν σε έναν καλοντυμένο αστό που πήγαινε βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μαζί με τους αριστοκράτες.

Φορούσε ακριβό κοστούμι, καπέλο, είχε γυαλισμένα παπούτσια, κρατούσε μπαστούνι, είχε χρυσό ρολόι τσέπης και έκανε τον περίπατό του στην πόλη. Είχε τεράστια επιτυχία στο αριστοκρατικό γυναικείο φύλλο της εποχής. Ποιός να ξέρει,τελικά αν αυτό περιέγραψε ο καλλιτέχνης του δρόμου,η εικόνα πάντως είναι πανέμορφη.

 

Best of

Ροή ειδήσεων

Share