Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

21 πράγματα που σίγουρα δεν γνώριζες για του Ψυρρή! (Photos)

5 Ιουλίου 2017 16:28
21 πράγματα που σίγουρα δεν γνώριζες για του Ψυρρή! (Photos)

Μάθε για πρώτη φορά πράγματα που δεν γνώριζες για το Ψυρρή!

Ήξερες ότι...

  • H περιοχή του Ψυρρή, σύμφωνα με τις φήμες, πήρε το όνομά της από την οικογένεια Ψυρρή (Ψαριανού), στην οποία ανήκε η μεσαιωνική εκκλησία του αγίου Αθανασίου ή από το νησί Ψαρά, απ' όπου κατάγονταν και πολλοί από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής;

- Η οδός Μίκωνος ονομάστηκε έτσι από τον αρχαίο Έλληνα γλύπτη και χαλκουργό Μίκωνα, ο οποίος, όπως διαδιδόταν, διατηρούσε κρυφό δεσμό με την Ασπασία του Περικλή και τη συναντούσε σ' αυτό το στενάκι;

- Από του Ψυρρή περνούσε ο δρόμος προς το νεκροταφείο της αρχαίας πόλης των Αθηνών; Πρόσφατα, σε οικόπεδο στη Λεωκορείου, η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε τις Ηρίες Πύλες (τις πύλες των τάφων).

  • Ο ναός της Γεννήσεως του Χριστού, που βρίσκεται στη Χριστοκοπίδου, είναι από τους πιο παλιούς της χώρας (χρονολογείται στα μέσα του 17ου αι.) και ο δεύτερος στον κόσμο αφιερωμένος στη Γέννηση του Χριστού;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι εμφανίσεις των γυναικών του Survivor στον ημιτελικό! Ποιες έκλεψαν την παράσταση και ποιες κρίνονται κακοντυμένες;

- Επειδή ο ναός της Γέννησης του Χριστού ήταν συνδεδεμένος με την οικογένεια Κοπίδη, ο δρόμος και η πλατεΐτσα του ονομάστηκε Χριστοκοπίδη; Όποιος μιλούσε για την εκκλησία, την ανέφερε ως τον «Χριστό του Κοπίδη».

- Υπάρχει φήμη που θέλει την εκκλησία να είναι κτισμένη πάνω από το ναό της Παλλάδας Αθηνάς;

- Κατά τη βυζαντινή περίοδο κτίστηκαν πάνω 72 χριστιανικοί ναοί στην περιοχή, οι οποίες κατεδαφίστηκαν μετά την Απελευθέρωση, γιατί ο δήμος από τη μια χρειαζόταν τα οικόπεδα και η Εκκλησία απ' την άλλη τα υλικά για την κατασκευή του μητροπολιτικού ναού; Την ίδια κατάληξη λίγο έλειψε να έχει και η Καπνικαρέα.

- Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οι ήρωες της επανάστασης συγκεντρώνονταν στη σημερινή Πλατεία Ηρώων, όπου αντήλλασσαν πληροφορίες και ανεφοδιάζονταν; Εξού και τα ονόματα Μιαούλη και Καραϊσκάκη των δρόμων που καταλήγουν εκεί.

  • Μετά την Επανάσταση, η δόμηση της περιοχής δεν έγινε βάσει κάποιου ρυμοτομικού σχεδίου, αλλά με προχειρότητα και βιασύνη; Αυτό, σε συνδυασμό με την απόφαση του 1835 να κτιστούν τα Ανάκτορα στο Σύνταγμα κι όχι στην Πλατεία Ελευθερίας (τη σημερινή Κουμουνδούρου) στέρησε από την περιοχή τη δυνατότητα κατοίκησης από ανώτερες κοινωνικά τάξεις.

- Πολλοί από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής ήταν νησιώτες από τη Νάξο, την Κάρπαθο και τα Ψαρά; Συγκεκριμένα οι Ναξιώτες φορούσαν τη χαρακτηριστική ενδυμασία του τόπου τους και τριγυρνούσαν, σουρώνοντας με τσικουδιά.

- Λόγω της φθηνής στέγης, η περιοχή έγινε πόλος έλξης περιθωριακών ατόμων και μικροαπατεώνων; Συγκεκριμένα, οι «κουτσαβάκηδες» και οι «τραμπούκοι» ήταν δύο εξαιρετικά επικίνδυνες ομάδες που τρομοκρατούσαν, εκβίαζαν και στις ηπιότερες καταστάσεις αναστάτωναν τη ζωή των κατοίκων.

- Η λέξη «τραμπούκος» προκύπτει από τη μάρκα τσιγάρων «Trabukos», που ελάμβαναν ως φιλοδώρημα οι πληρωμένοι οπαδοί για τη συμμετοχή τους στις προεκλογικές εκδηλώσεις;

  • Η κυριαρχία των «κουτσαβάκηδων» έλαβε τέλος με το διορισμό του συνταγματάρχη Δ. Μπαϊραχτάρη ως αστυνομικού διευθυντή Αθηνών από τον Χ. Τρικούπη; Η συγκεκριμένη ομάδα είχε πολύ χαρακτηριστική εμφάνιση: μακριά μαλλιά, ριχτό σακάκι (φορώντας μόνο τον έναν ώμο) και πιστόλες. Ο Μπαϊραχτάρης κυκλοφορούσε με βούρδουλα και τους υπέβαλε σε δημόσιο εξευτελισμό, κουρεύοντας τα μαλλιά και κόβοντάς τους το δεξί μανίκι που κρεμόταν.

- Η «κόρη των Αθηνών» Θηρεσία Μακρή έμενε με την περιώνυμη οικογένειά της στη συμβολή των οδών Παπανικολή και αγίας Θέκλας; Ερωτευμένος μαζί της ήταν ο λόρδος Βύρωνας, ο οποίος νοίκιαζε και τρία δωμάτια στο σπίτι της.

- Η περιοχή ενέπνευσε τον μεγάλο Έλληνα πεζογράφο Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος σύχναζε στην μπακαλοταβέρνα του Καχριμάνη, στη Σαρρή;

  • Η περιοχή αποτέλεσε μια από τις πιο αγαπημένες περιοχές του ελληνικού κινηματογράφου; Στις γειτονιές της έχουν γυριστεί οι ταινίες: «Το αμαξάκι», «Οι Απάχηδες των Αθηνών», ο «Δράκος», η θρυλική «Στέλλα» κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Βόμβες" από τον Τόνυ Μαυρίδη και απίστευτες αποκαλύψεις για την Έλενα Παπαρίζου! Η εξάρτησή της από το αλκοόλ και οι άγνωστες πτυχές!

- Ο Δημήτριος Βρούτσης διατηρεί κουρείο στην Πλατεία Ηρώων από το 1950; (Πλατεία Ηρώων 5, τηλ. 210 32 18 302)

- Το παραδοσιακό καφενείο Νάξος είναι το πρώτο μαγαζί της νεότερης εποχής στου Ψυρρή και ότι το έχουν τιμήσει όλοι οι δήμαρχοι Αθηναίων από το '71 και μετά; -εκτός από έναν, αλλά δεν θα τον αναφέρουμε.

  • Το 1979 ο Ψυρρής εντάσσεται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας;

- Το περίπτερο στην κεντρική Πλατεία δεν είναι 24ωρο;

-Στου Ψυρρή μπορείς να βρεις από χύμα ελληνικά όσπρια στον Γεωργάτσο, που βρίσκεται εδώ και 70 χρόνια στην Αριστοφάνους και είναι ένας από τους τέσσερις εναπομείναντες χοντρέμπορους, μέχρι ενεργειακά αντικείμενα στο Μυστικό παζάρι στην Αγίων Αναργύρων και βαφτιστικά ρουχαλάκια του 1850 στο παλαιοπωλείο του Σκιαδόπουλου στη Ναυάρχου Αποστόλη;

Θέλετε να μαθαίνετε τα πάντα για την Αθήνα; Τότε κάντε like στην νέα μας σελίδα στο Facebook αποκλειστικά για θέματα πόλης, City Guide by AthensMagazine.gr

 

Best of

Ροή ειδήσεων

Share