Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αόρατο τσίρκο στη Στέγη Γραμμάτων

22 Δεκεμβρίου 2010
Αόρατο τσίρκο στη Στέγη Γραμμάτων

Μια παράσταση έρχεται να ανατρέψει την εικόνα του τσίρκου, αφαιρώντας τους ζογκλέρ, τα άγρια ζώα και τις πολύχρωμες ριγωτές τέντες από την κλασική δομή του. Η Βικτόρια Τσάπλιν και ο Ζαν-Μπατίστ Τιερρέ συστήνουν στο αθηναϊκό κοινό το «αόρατο τσίρκο» τους, στις 28 εώς 30 Δεκεμβρίου 2010 και 1 με 2 Ιανουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση.
Η μεταμόρφωση και η ψευδαίσθηση βρίσκονται στον κεντρικό άξονα της παράστασης και πραγματώνονται με άφθονη φαντασία, οπτικά τρυκ, την αιθέρια κίνηση της Βικτόρια Τσάπλιν, την ευρηματική εκμετάλλευση χρηστικών καθημερινών αντικειμένων. Εξελίσσοντας την πανάρχαια τέχνη των θαυματοποιών, το καλλιτεχνικό ζευγάρι έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο έργο με προσωπική σφραγίδα.
Οι Τσάπλιν και Τιερρέ, ζευγάρι στη ζωή και την τέχνη, δημιούργησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το Cirque Bonjour [Τσίρκο Καλημέρα], για να ακολουθήσουν πρώτα το Cirque Imaginaire [Φανταστικό Τσίρκο] και από το 1990 το Cirque Invisible [Αόρατο Τσίρκο]. Ο τίτλος της τελευταίας τους δημιουργίας, που παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, προέκυψε από μια «παρανόηση». Οι Τσάπλιν και Τιερρέ, φθάνοντας για μια παράσταση στη Βόρεια Ιταλία, αντίκρισαν ένα άδειο θέατρο λόγω κακής συνεννόησης κατά την οργάνωση των παραστάσεων. Τότε ο Τιερρέ ανάρτησε την ανακοίνωση «Το Αόρατο Τσίρκο θα παίξει για το Αόρατο Κοινό». Με την ιδιαίτερη αυτή καλλιτεχνική τους δημιουργία, αλλά και το ιδιότυπο καστ (ζώα που όμως δεν είναι εκπαιδευμένα, παίζουν το ρόλο τους «φυσικά», όπως σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον), έχουν περιοδεύσει σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, το Αόρατο Τσίρκο άσκησε επιρροή στη δημιουργία του εμβληματικού Cirque du Soleil.
Πρόκειται για μία παράσταση που δεν εντάχθηκε τυχαία στον κύκλο «Για όλες τις ηλικίες», καθώς είναι ένα θέαμα για όλους, παιδιά και ενήλικες, ή τουλάχιστον για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με όχημα τη φαντασία.

Συντελεστές της παράστασης

Σύλληψη και ερμηνεία: Victoria Chaplin, Jean-Baptiste Thiérrée, Φωτισμοί: Nasser Hammadi, Ήχος: Christian Leemans, Κοστούμια: Judith Coloni Seither, Roxane Grallien
Σκηνικά: Georges Garcia

Τιμές εισιτηρίων
10, 15, 20€
Φοιτητικό: 5 & 7 €

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση

Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα, Τηλ: +302130178000

 

Best of

Ροή ειδήσεων

Share