Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

50 λόγοι για Χριστούγεννα στο κέντρο!

13 Δεκεμβρίου 2010
50 λόγοι για Χριστούγεννα στο κέντρο!

Πού θα πας, τι θα κάνεις, γιατί να το κάνεις και πόσο θα σου κοστίσει. Πού παίζει το πιο δυνατό πάρτι, ποιός θα στολίσει καλύτερα, τι να αποφεύγεις! Έχεις κι άλλες απορίες; Ο Santa κατεβαίνει κέντρο! Ακολούθησέ τον!

Ερμού... του ιδίου!
Ο ανέκαθεν γνωστός ως ο εμπορικότερος πεζόδρομος της πόλης, το σημείο εκείνο όπου ειδικά κάθε τέτοια εποχή όλοι διασχίζουμε έστω και για να χαζέψουμε, θα αποτελέσει και τώρα ένα κίνητρο για να σηκωθείς από τον καναπέ σου και να κάνεις μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας. Ανάμεσα στα εμπορικότερα brands του κόσμου αλλά και τις στάσεις για ελαφρά σνακ ή καφέ, την προσοχή σου εννοείται πως και πάλι θα τραβήξουν οι γραφικές φιγούρες των καστανάδων και των λαχειοπωλών αλλά και οι μεταμφιεσμένοι ανιματέρ που βρίσκονται καθ' όλο της το μήκος. Φυσικά, τα ηχεία θα «τραγουδούν» και πάλι χριστουγεννιάτικους σκοπούς, ενώ η πλουμιστή της «φορεσιά» θα συγκεντρώσει και πάλι μιλιούνια Αθηναίων κι όχι μόνο.

@ The gold street
Καλωσήλθες στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου! Η γνωστή και ως «χρυσή οδός» της Ελλάδας, με τα δεκάδες λαμπερά κοσμηματοπωλεία, τις πανάκριβες boutiques και τα labels που έχουν ξεπηδήσει από τα πιο αριστοτεχνικά editorial μόδας, αξίζει όχι μόνο την προσοχή σου αλλά -σε ορισμένες περιπτώσεις- και την υπογραφή στην απόδειξη της πιστωτικής σου. Έχει τύχει ακόμη και εν μέσω γιορτών να γίνονται τρομερά καλές προσφορές, κάτι που εν μέσω κρίσης, οφείλεις φυσικά να εκμεταλλευτείς επιπλέον! Αν πάλι, δεν τα καταφέρεις, δεν έχεις παρά να τη διασχίσεις και να μεταφερθείς έστω και για λίγο σε έναν δρόμο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχους των μεγαλύτερων μητροπόλεων του κόσμου.

Love, Luck, Life & Christmas!
Tο cafe-snack-bar Sonsie, το ξεχωριστό μέρος που τα συνδυάζει όλα, φυσικά δεν θα μπορούσε να μην σου επιφυλάσσει κάποια έκπληξη και φέτος τις γιορτές. Καθ' όλη τη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών μοναδικά events και πάρτι θα λαμβάνουν χώρα. Μην χάσεις κανένα!
Καθημερινά από τις 08:00. Ερμού 18 και Διομείας, τηλ. 210 3315477

La Place... to be!
Φιλοδοξεί να δώσει νέα πνοή στην Καρύτση και συ δεν έχεις παρά να... εισπνεύσεις βαθιά! Για τις γιορτινές μέρες, το La Place επιφυλάσσει -εκτός από πανικό- και πολλές μουσικές, χριστουγεννιάτικες κάλτσες γεμάτες indie, funky, soul, jazz ήχους από τους residents αλλά και τους καλεσμένους DJs. Kαι επειδή το... σηκώνει και το κλίμα, βάλε στο κρυστάλλινο ποτήρι σου «Sex and the City», (δυνατό cocktail με σαμπάνια και martini rosso) και καλωσόρισε τη νέα χρονιά με glam αέρα. Καθημερινά από τις 07:30, σε ένα all day party. (Πραξιτέλους 5, Καρύτση, τηλ. 211 24070773)

The Society
Δημοφιλές στέκι που εδώ και 5 χρόνια, φροντίζει να σου γεμίζει το στομάχι με "πειραγμένες" συνταγές μεσογειακής κουζίνας, να σου προσφέρει τα πρώτα ποτά αλλά και τον πρωινό καφέ. Μεγάλη ποικιλία σε risotti, αλλά και 3 διαφορετικά value for money μενού (από 15 ευρώ) από τις 12:00 μέχρι τις 17:00. Ανοιχτά Δευτέρα-Σάββατο 10:00-02:00, Κυριακή 17:00-02:00. Ενδεικτική τιμή: 20 ευρώ (Κολοκοτρώνη 6, τηλ. 210 3230445)

Live ατμόσφαιρα!
Tο Nikis Place είναι το καταλληλότερο... place για πραγματικές στιγμές διασκέδασης στην πιο χριστουγεννιάτικη περιοχή της πόλης. Τέτοιες μέρες μάλιστα δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα μοναδικά music lives του. Μπες λοιπόν κι εσύ στην υπέροχη παρέα του, που θα συναντήσεις στην καρδιά της Αθήνας! Καθημερινά 07:00-02:00. Νίκης 3 (Ερμού και Νίκης), Σύνταγμα, τηλ. 210 3234971

Read it
Μπορεί όλο το χρόνο -με εξαίρεση το καλοκαίρι- να γκρινιάζεις πως δεν έχεις χρόνο για να διαβάσεις τα βιβλία που θέλεις, αυτές τις μέρες όμως όχι μόνο προλαβαίνεις, αλλά μπορείς και να το κάνεις στο ομορφότερο και πιο επιβλητικό σημείο. Ο λόγος φυσικά για τη Βαλλιάνειο Βιβλιοθήκη, όραμα του Ι. Καποδίστρια, που λειτουργεί από το 1888 και που στα ράφια της φυλάσσει «διαμάντια» της ελληνικής γραμματείας σε περισσότερα από 50.000 βιβλία. Ζήτησε μια άδεια προσωρινής εισόδου ή ακόμη κι ένα μόνιμο δελτίο αναγνώστη και ζήσε μια εμπειρία πραγματικά ξεχωριστή. (Ώρες λειτουργίας αναγνωστηρίου: Δευτ.-Πέμ. 09:00-20:00, Παρ., Σάβ. 09:00-14:00. Πανεπιστημίου 32, τηλ. 210 3382568)

Πάμε πλατεία; (Καρύτση, ντε)
Θες περαιτέρω συστάσεις; Ώρα για barhopping στο μέρος όπου κάποτε σύχναζαν μόνο δημοσιογράφοι, που αργότερα το επέλεγαν οι πιο «ψαγμένοι» και που τελικά κατέληξε να κερδίζει την αγάπη όλων όσοι θέλουν να περάσουν καλά: προσεγμένα μπαράκια, καλές μουσικές, καθαρά ποτά, όμορφες φάτσες κι ενημερωμένο στα πράγματα κοινό. Αν πεινάσεις, μην ανησυχείς. Κάπου ανάμεσα σε Κολοκοτρώνη, Πραξιτέλους και Καρ. Σερβίας τη μύτη σου θα «γαργαλήσουν» νόστιμοι μεζέδες όλες τις ώρες.

Φασο(ύ)λι το φασο(ύ)λι...
Τρία "αδερφάκια" αποτελούν τρεις ξεχωριστούς λόγους για να "ψηφίσεις" κέντρο. Φημίζονται για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα με μεσογειακές πινελιές. Σε αυτό της Μπενάκη θα προτιμήσεις το χοιρινό παγιάρ με κρέμα, βασιλικό και καβουρντισμένο σουσάμι, ενώ σε εκείνο της Ιπποκράτους τη τραγανή φωλίτσα (πράσινη σαλάτα με prosciutto, ξινόμηλο, ντομάτα, καρύδι σε καλαθάκι παρμεζάνας και dressing από γιαούρτι με pesto). Στο νεότερο μέλος, επί της Περικλέους, το κρητικό cheesecake (ντάκος με κριθαροκουλούρα, μους φέτας, ντομάτα, κάπαρη και ελαιόλαδο) και το μιλφέιγ με χοιρινά μπριζολάκια και ψητή ντομάτα, κατίκι και φύλλα ρόκας κάνουν πάταγο! Tip: Το Φασόλι στην Ιπποκράτους λειτουργεί από τις 07:00 και ως cafe. Τιμή: από 12-15 ευρώ/άτομο με ποτήρι κρασί (Ιπποκράτους 22, Εξάρχεια, τηλ. 210 3603626, καθημερινά εκτός Κυρ. 07:00-00:00/Εμμ. Μπενάκη & Κωλέττη, Εξάρχειαμ τηλ. 210 3300010, καθημερινά εκτός Κυρ. 12:30-00:30/Περικλέους 30-32, Σύνταγμα, τηλ. 3237361, καθημερινά εκτός Κυρ. 12:30-00:30).

Where the city, links!
Elegant εστιατόρια και εξίσου κομψά cafes, exclusive shopping προορισμοί και... ολόκληρο Attica πάνω απ' το κεφάλι σου κι όλα όσα συνθέτουν μια chic απόδραση στο κέντρο (πιο κέντρο δεν γίνεται) της πόλης, θα τα συναντήσεις στη στοά Σπυρομήλιου, στο City Link! Στα plus η πάντα άψογη διακόσμηση της στοάς, ειδικά τις μέρες των γιορτών.

Window shopping
Σου κόπηκε το δώρο; Το έχεις ξοδέψει ήδη; Μήπως στην καλύτερη απλώς ανήκεις στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που πρώτα θέλει να κάνει έρευνα αγοράς; Όπως και να έχει, το κέντρο και πάλι θα είναι εδώ για να σε δελεάσει με τις ευφάνταστα στολισμένες βιτρίνες του, με τους πειρασμούς που σε κάνουν να θες να σηκώσεις και το τελευταίο ευρώ από το λογαριασμό σου, και με τα φανταχτερά brands που θέλεις, πρέπει και απαιτείς να μπουν στην γκαρνταρόμπα σου. (Υπομονή... οι εκπτώσεις είναι κοντά!)

Θα «χτυπήσεις» κ-entro!
Επειδή αυτά τα Χριστούγεννα το shopping στο κέντρο σίγουρα θα είναι στις προτεραιότητές σου, κάνε ένα ευχάριστο διάλειμμα για έναν espresso -τον καλύτερο της πόλης- στο espresso bar Entro. Κι αν από μόνος του αυτός ο λόγος δεν είναι αρκετός για να σε δελεάσει, μάθε πως θα υπάρχει και χριστουγεννιάτικο μενού με χειροποίητα γλυκά (μελομακάρονα, κουραμπιέδες κ.λπ.) Τιμή espresso: €2,20. Καθημερινά 07:00-23:00. Ερμού και Φωκίωνος 16, Σύνταγμα, τηλ. 210 3229700

Επιτέλους, η πρώτη yogurteria!
Δεν είναι αυτό λόγος για να βρεθείς άμεσα στο κέντρο της πόλης; Το Froyo σε συστήνει στο πιο δροσερό, εναλλακτικό και υγιεινό επιδόρπιο, το παγωμένο γιαούρτι, το οποίο θα αποτελέσει απαραίτητη... θρεπτική στάση όλες τις ώρες της ημέρας! Ελληνικό, παγωμένο, σκέτο ή με τη συνοδεία της γεύσης που προτιμάς! Ανοιχτά Δευτ.-Σάβ. 08:00-23:00, Κυρ. 11:00-23:00. (Ερμού 55 & Καπνικαρέας 2, τηλ. 212 1006147)

Μπες στο... Beat
Αν έχεις συνδυάσει την Πλ. Καρύτση μόνο με χύμα, εναλλακτικά μπαράκια (όχι ότι δεν σου αρέσουν κι αυτά), πέφτεις έξω! Η εκλεπτυσμένη -χωρίς να είναι στημένη- γωνιά της περιοχής βρίσκεται στο Beat και δίνει τον δικό της ρυθμό! Κι επειδή τη θες την πολυτέλειά σου -ιδίως τις γιορτές-, όλοι οι δρόμοι θα σε οδηγήσουν στα σκαλιά του. Από το πρωί για cafe-snack ως το άλλο πρωί για ατέλειωτα cocktails, συνοδευόμενα από τους καλύτερους DJs της πόλης. Α! Τα μεσημέρια (14:00-17:00) απολαμβάνεις εδώ μόλις με €15 business lunches (σαλάτα, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο), ενώ τις νύχτες ο κάτω χώρος του σε καλεί για prive... ξενύχτια ή -γιατί όχι- τα δικά σου events & πάρτι. Aν προσθέσεις και το ότι οι εορταστικές εκπλήξεις δεν έχουν τελειωμό, τότε απλώς θα σε βρούμε εκεί! Τιμή: €20. Καθημερινά από τις 10:00. (Πλ. Καρύτση 7, Αθήνα, τηλ. 210 3222253)

Φεγγίτες
Σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα το "Φεγγίτες" Οινογένεσις του Μπάκη Τσάλκου, από τη wine list του. Αν σε όλα προσθέσεις και το ότι οι εορταστικές εκπλήξεις δεν έχουν τελειωμό, τόετ απλώς θα σε βρούμε εκεί! Τιμή: 20 ευρώ. Καθημερινά από τις 10:00 (Πλ. Καρύτση 7, Αθήνα, τηλ. 210 3222253)

Το κέντρο!
Λαμπιόνια, παιδάκια, φωνές, χαμόγελα, ένα χαρούμενο Carousel, εκατοντάδες σακούλες με ό,τι περιεχόμενο μπορείς να φανταστείς και φυσικά ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο να δεσπόζει στη μέση! Καλώς ήρθες στο Σύνταγμα! Το... κέντρο του κέντρου, ή αλλιώς το σημείο εκείνο που όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες γιορτές και αν ζήσεις, θα θέλεις, θα σου αρέσει, θα πρέπει να επισκεφθείς!

Στο εμπορικό «τρίγωνο»
Σε αντίθεση με εκείνο των Βερμούδων, από εδώ όχι μόνο θα βγεις (είτε στο Θησείο, είτε στον Κεραμεικό, είτε ακόμα και στη Ρωμαϊκή Αγορά), αλλά θα καταφέρεις να ανακαλύψεις και εκατοντάδες shopping πειρασμούς, στην πλειονότητά τους σε τρομερές τιμές. Όσο για το ιστορικό του θέματος, η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί την καρδιά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, προσφέρει θέα προς τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία μας σε ορισμένα σημεία του, διακρίνεται για την εμπορικότητα των δρόμων του και φυσικά αδιαφιλονίκητα χαρακτηριστικά του είναι το νέφος, η κίνηση και η έλλειψη πρασίνου.

Δεν βλέπω την ώρα...
Με σήμα κατατεθέν το μεγάλο ρολόι που του χάρισε και το όνομα του, φωλιάζει στην εμπορική καρδιά της Ερμού και φέρνει στο ποτήρι σου τις πιο καυτές σοκολάτες και τους πιο τονωτικούς καφέδες. Αποχαιρέτα γλυκά τη δίαιτά σου με τις σπεσιαλιτέ του Λευτέρη, που θα κάνουν τα... μελομακάρονα της μαμάς σου να κάτσουν «πάγκο»! Σπιτικό cheesecake και lemon pie, για να πάρεις δυνάμεις και να συνεχίσεις το εορταστικό shopping μέχρι την εκπνοή του χρόνου στο νεανικό espresso-bar Ρολόι! Καθημερινά από τις 09:00. (Κορνάρου 4, Σύνταγμα, τηλ. 210 3222032)

Άναψαν ... Vega-λικά!
Το mega club της περιοχής δε χρειάζεται συστάσεις. Πάντα καταλήγεις εδώ, μετά το καθιερωμένο ζέσταμα στα μπαράκια του Ψυρρή. Έτσι και φέτος, δε θα μπορούσε να απουσιάζει από το χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα της αθηναϊκής σου...μεταμεσονύχτιας ατζέντας. Με πολλά upcoming events για τις μέρες των εορτών -που, ούτως ή άλλως, όλοι κατακλύζουμε το Μοναστηράκι- σε συνδυασμό με τις ωραίες φάτσες και τα δυνατά cocktails που σίγουρα θα... εμπλουτιστούν με σαμπάνια, το Vega είναι place to be! Ανοιχτά Πεμ.Παρ.Σαββ. Είσοδος €15, φιάλη 110/5 άτομα ( Αγ. Ελεούσης 3, Ψυρρή, τηλ.210 3317801).

Ο επιμένων... ιταλικά!
Tι καλύτερο από ένα όμορφο μπαράκι στο κέντρο της Αθήνας, με ιταλικές επιρροές, lounge ατμόσφαιρα και περιποιημένο finger food; Στις 09/12 το Sandra Baretto καλωσορίζει το αθηναϊκό κοινό με ένα super opening party και καλεί όλους μας να μυηθούμε στη φιλοσοφία του. Τα ροφήματα είναι φτιαγμένα με ιταλική μαεστρία (ο latte art πρωταγωνιστεί) και τα μεσογειακά πιάτα φτιάχνονται επιτόπου. Το παρεΐστικο κλίμα είναι πηγαίο και αυτό «βγαίνει» προς τα έξω, εντάσσοντας το μέρος στο καθημερινό σου πέρασμα. Καθημερινά από τις 08:00. (Kαπνικαρέας 3, Αθήνα)

Έναστρον
Όλοι οι... χριστουγεννιάτικοι δρόμοι σε οδηγούν στο Έναστρον. Εκεί όπου και τα ποιοτικά μαγειρευτά σου θα φας και το χύμα κρασάκι σου θα πιεις και θα ακούσεις όλα τα έντεχνα και παλιά λαϊκά κομμάτια που αγαπάς. Ραντεβού, λοιπόν, σε ένα από τα πιο κλασικά μαγαζιά της Αθήνας, με προσεγμένη κουζίνα που αλλάζει συχνά, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα από την ελληνική γαστρονομική παλέτα. Ζωντανή μουσική Πέμ.-Σάβ. Καθημερινά, εκτός Δευτ., από τις 12:00. Τιμή: €17-20. (Μυκόνου 4 & Καραϊσκάκη, Ψυρρή, τηλ. 210 3216796)

Easy, busy και γιορτινά!
Πού; Στον υπέροχο ζεστό πολυχώρο του Easy Busy. Γιατί; Γιατί όχι; Τι θα πιεις; Καφεδάκι το πρωί, ποτάκι το βράδυ. Τι θα φας; Σαλάτες, ζυμαρικά, πιάτα ημέρας και -φυσικά- τα σπιτικά γλυκά. Τι θα δεις; Απλά φρόντισε να ενημερωθείς για τα ξεχωριστά events και τα music lives που γίνονται και τις ημέρες των εορτών. Κάθε φορά λίγο καλύτερα... Για όλα τα υπόλοιπα απλά... αφέσου. Καθημερινά: 09:00-02:00. Τιμή cappuccino: 3 ευρώ. (Ηρακλειδών 30, Θησείο, τηλ. 210 3454249)

Γεύση Ελλάδας στου... Μακρυγιάννη
Φυσικά δεν αναφέρομαι στον αγωνιστή, αλλά στο ομώνυμο all day cafe στον αριθμό 3 επί της οδού Μακρυγιάννη. Εκεί θα αράζεις καθημερινά για ποιοτικό καφέ και λιχουδιές από 100% ελληνικά προϊόντα, με gros plan στον φωταγωγημένο Ιερό Βράχο. Χαλβαδόπιτα Σύρου, συκομαΐδα Κέρκυρας, παστέλι Φολέγανδρου, σπιτικές λεμονόπιτες και βυσσινάδες, φρέσκες και απαστερίωτες μπύρες (Πειραϊκή & Ρεθυμνιακή) και ό,τι άλλο βάλει ο νους σε σνακ -με πρωτοστάτη το open sandwich- σε «τραβούν» στην περιοχή της Ακρόπολης, για να σου υπενθυμίζουν συνεχώς πόσο όμορφα γευστική είναι η Αθήνα. Καθημερινά 07:00-00:00. (Μακρυγιάννη 3, Ακρόπολη, τηλ. 210 9230187)

Ευχάρις-το break!
Το cafe-μεζεδοπωλείο Εύχαρις, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, σε περιμένει και τη γιορτινή περίοδο, για να σου χαρίσει στιγμές γαστριμαργικής απόλαυσης -ειδικά αν δοκιμάσεις το αγριογούρουνο, θα το διαπιστώσεις κι ο ίδιος. Εμποτισμένο με το πνεύμα των ημερών, προσαρμόζει το μενού του αναλόγως. Για να το ανακαλύψεις, απλώς πέρνα μια βόλτα! Τιμή: €12 με κρασί. Καθημερινά 07:30-02:00. Αδριανού 49, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3226330

Γεια σου, ρε Τάκη!
Αυτός είναι δρόμος! Να σου ανοίγει η όρεξη με τις μυρωδιές, να νιώθεις πως είσαι σε παλιά γειτονιά, να τσιμπάς μεζέδες σε ιστορικά μεζεδοπωλεία, να πίνεις καφέ και να ξανανιώνεις μαζί με τους φοιτητές, να ακούς μπουζούκι από ακούραστες ορχήστρες το βραδάκι, και γενικά να ζεις αυθεντικές «ελληνικές» στιγμές, κάτι που σίγουρα σου έχει λείψει. Και για όποιον δεν κατάλαβε, όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στην οδό Τάκη, στου Ψυρρή.

Eκεί όπου η Αθήνα ζωντανεύει...
Το Παλιό Γραμμόφωνο ταξιδεύει γευστικά τους «συνεπιβάτες» του στα μονοπάτια της ελληνικής κουζίνας. Καθημερινά έχει live μουσική με έντεχνα, λαϊκά και ελαφρολαϊκά κομμάτια και το φανατικό του κοινό το επιβραβεύει τα τελευταία 12 χρόνια, δίνοντας το παρών. Αλλά μιας και αυτά τα ξέρεις ήδη, αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι πως επιφυλάσσει στους εορτάζοντες... πεινασμένους υπέροχες, γαστρονομικές εκπλήξεις, προφανώς... πασπαλισμένες από gourmet πινελιές (γιορτές γαρ). Καθημερινά από τις 18:00, Κυρ. και μεσημέρι. (Ναυάρχου Αποστόλη 8, Ψυρρή, τηλ. 210 3231409)

Νέκταρ & Αμβροσία
Όχι δε θα δοκιμάσεις την τροφή των θεών, αλλά θα γευματίσεις στο Οινομαγειρείο τους! Στο οινομαγειρείο των Θεών, λοιπόν, ένας μεγάλος κατάλογος από σαλάτες, ζυμαρικά, μαγειρευτά και πιάτα ημέρας -που τα Χριστούγεννα προσαρμόζονται στο πνεύμα των εορτών- σε κρατά δέσμιο στον αριθμό 23 επί της Μακρυγιάννη. Στα plus η ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα, σε προσιτές τιμές. Τιμή: Από 20 ευρώ/άτομο με ποτήρι κρασί. Καθημερινά 09:00-00:00 (Μακρυγιάννη 23-27, τηλ. 210 9233721)

Οι γιορτές του ρεμπέτη!
Οι ρεμπέτικες και λαϊκές μελωδίες της ορχήστρας του cafe-μεζεδοπωλείου «Δίπυλο» συνεχίζονται και τις ημέρες των εορτών, αυτή την περίοδο όμως πλαισιώνονται από τις μοναδικές σπεσιαλιτέ του εορταστικού μενού. Ακόμη σκέφτεσαι πού θα (καλο)περάσεις αυτές τις γιορτές; Τιμή: Από €12-15 με κρασί. Καθημερινά 08:00-02:00. Ερμού 121, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3222469

Δίοδος και στις γιορτές...
Το cafe-μεζεδοπωλείο Δίοδος... φοράει τα γιορτινά του και σε βάζει στο κλίμα και την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων. Απόλαυσε τους θεσπέσιους μεζέδες στον όμορφα στολισμένο χώρο, κάτω από τη σκιά του φωταγωγημένου Παρθενώνα. Τιμή: Aπό €12 με κρασί. Καθημερινά 08:30-02:00. Αδριανού 19, Μοναστηράκι, τηλ. 210 3212256

Επόμενος σταθμός: Μοναστηράκι
Αποβιβάσου από το Μετρό, βγες στην Αθηνάς, στρίψε στην Ερμού ή περπάτα στην πλατεία και τα γύρω της στενά! Καθώς μια ακόμη terra touristica μέσα στην ίδια την πόλη αποκαλύπτεται, εσύ δεν έχεις παρά να αναζητήσεις τα δεκάδες πανέμορφα cafes και καλλιτεχνικά στέκια που κρύβονται καλά σε όλους τους δρόμους, να γευματίσεις στα ταβερνάκια με κεμπάπ ή σουβλάκι σαν σωστός Έλληνας και φυσικά να περπατήσεις ανάμεσα στα παλιατζίδικα και να ανακαλύψεις αντίκες που θα ζήλευε και το πιο «βασιλικό» σπίτι. Όσο για το ολοζώντανο flea market στην πλατεία, άλλοτε θα σε εντυπωσιάσει, άλλοτε θα σε συστήσει σε θησαυρούς που έψαχνες καιρό, άλλοτε θα σε απογοητεύσει, όπως και να' χει όμως, πρόκειται για μια υπαίθρια αγορά που αξίζει να εξερευνήσεις, χαλαρά αυτή τη φορά.

Στης Ακρόπολης τα μέρη
Στην Αίθουσα του Παρθενώνα; Σε εκείνη των Αρχαϊκών; Μήπως απλώς για γεύμα με θέα στον Βράχο ή για καφέ σε ένα πράγματι μοναδικό σημείο; Για όποιον λόγο κι αν αποφασίσεις να επισκεφθείς αυτή την περίοδο το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (Γενική είσοδος: €5. Ανοιχτά Τρ.-Κυρ. 08:00-20:00, Δευτ. κλειστά), να ξέρεις πως σίγουρα δεν θα το μετανιώσεις. Όσο για το ίδιο το «θέμα» (και φυσικά αναφέρομαι στον Παρθενώνα), εννοείται πως άπαξ και φτάσεις μέχρι εδώ, οφείλεις να υποβάλεις τα σέβη σου, γιατί ποιος ξέρει πότε θα προλάβεις ξανά να το κάνεις... Νote: Το Μουσείο θα παραμείνει κλειστό στις 25, 26/12 αλλά και την 01/01.

Cosa... Μόστρα!
Θέλεις να κάνεις κάτι διαφορετικό από το... τυπικό πάρτι με τους DJs; Μήπως ήρθε η ώρα να ζήσεις αυθεντικές -και άκρως ελληνικές- στιγμές διασκέδασης; Υπάρχει κάτι καλύτερο για όλα αυτά από τη ρεμπέτισσα Μαριώ και τον απολαυστικό Παύλο Κοντογιαννίδη; Σίγουρα όχι, και το Μοστρού καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν φροντίζει να μας το υπενθυμίζει! Νιώσε και εσύ από κοντά τι θα πει κέφι και δη τις ημέρες του ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, συντροφιά με ειδικά διαμορφωμένα μενού με φιξ τιμή στα €55! Σημείωσε πως ειδικά για τις ημέρες των γιορτών θα υπάρχει +10% στις τιμές. Είσοδος: €15, από τις 22:30. Φιάλη: €100. Κράτηση απαραίτητη. (Μνησικλέους 22, Πλάκα, τηλ. 210 3225337)

Ισ-πανικός στο Salero!
Με επιρροές που αντικατοπτρίζονται στον μαξιμαλισμό του Μιρό, στα ολοζώντανα tapas και στις «σφήνες» από ethnic πιάτα, κυρίως ζυμαρικά και σαλάτες, το Salero δε σημαίνει μόνο αλμυρός αλλά και νόστιμος. Βάλε λοιπόν κι εσύ... λίγο αλάτι στη ζωή σου, ειδικά σ' αυτές τις γιορτές και δοκίμασε όλες τις εορταστικές μεσογειακές εμπνεύσεις του σεφ με... γαρνιτούρα λίγο χριστουγεννιάτικο glam μαζί με urban ατμόσφαιρα Εξαρχείων. Για να... μπει καλά η χρονιά, κλείσε το γεύμα σου με ένα ποτήρι sangría di cava. Καθημερινά 13:00-02:00 (Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, τηλ. 210 3813358)

Θησει-άσου!
Ώρα για γεύση από παλιά γειτονιά! Μην το ξεχνάς: Το Θησείο είναι μια ολοζώντανη συνοικία κάτω ακριβώς από το άγρυπνο βλέμμα του Ιερού Βράχου. Ένα πέρασμα από τα νεοκλασικά της Επταχάλκου, τη μόνιμα «ζωντανή» Ηρακλειδών και την αρχοντική Αποστόλου Παύλου αρκεί για να σου υπενθυμίσει πως πρόκειται μακράν για ένα από τα ομορφότερα σημεία της Αθήνας.

Πλάκα μου κάνεις;
Ω, ναι! Ήρθε η ώρα να νιώσεις τουρίστας στην ίδια σου την πόλη! Γιατί πού αλλού μπορείς να «μπεις» στη χρονομηχανή και να «δεις» την Αθήνα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και μάλιστα μέσα από τόσες διαφορετικές εικόνες, φωνές, χρώματα και πολιτισμούς; Μια από τις μέρες των γιορτών λοιπόν θα την αφιερώσεις στην Πλάκα. Θα περπατήσεις στα Αναφιώτικα και θα νιώσεις λες και είσαι σε νησί, θα κάτσεις για μεζέ μπροστά στην Αρχαία Αγορά, θα αγοράσεις ένα σουβενίρ από την Ανδριανού και τέλος, θα σκαρφαλώσεις μέχρι τα Βραχάκια, για να απολαύσεις μια θέα που «τρέχει» όσο βλέπει το μάτι σου!

Θα τα... παίξεις
Ο προορισμός ένας και μοναδικός και όχι άλλος από το Playhouse, έναν χώρο γεμάτο παιχνίδι, κέφι και χρώμα. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις, με αφορμή τον εορτασμό των 10 χρόνων από την ίδρυση του πιο... παιχνιδιάρικου cafe της πόλης. Στις 20/12 πραγματοποιείται έκθεση με χειροποίητα κοσμήματα, τα οποία διατίθενται και προς πώληση, ενώ για να «μπει» καλά η χρονιά, από τις 04:00-09:00 το πρωί της Πρωτοχρονιάς σε περιμένει για full Playhouse breakfast. To χορταστικό πρωινό περιλαμβάνει ζεστό κρουασάν βουτύρου, μαρμελάδες, ψωμάκια, ρόφημα της αρεσκείας σου, φυσικό χυμό, αυγά με μπέικον κι όλα αυτά στην τιμή των €15. Καθημερινά 10:00-02:00. (Βαλτετσίου 49, Eξάρχεια, τηλ. 210 3821200)

Αγγελικά πλασμένες γεύσεις
Σε... ταΐζει όλο το χρόνο, δεν θα μπορούσε να σε αφήσει έτσι και τις ημέρες των γιορτών. Ο Άγγελος σου επιφυλάσσει... αρχοντικές γεύσεις με ένα άκρως χριστουγεννιάτικο μενού, με εξαιρετικά ψητά της ώρας και με τη συνοδεία εκλεκτού... οίνου. Καθημερινά 13:00-02:00. Τιμή: €15-€20 με κρασί. Ζωοδ. Πηγής 19, Εξάρχεια, τηλ. 210 3807254

Γιορτές στην Πλατεία Εξαρχείων
Και ο λόγος ακούει στο όνομα Creprexarchia. Το κλασικό σημείο συνάντησης πριν το πρωινό καφεδάκι ή τη βραδινή εξόρμηση για ποτό είναι εδώ για 12η χρονιά, παρέα με τις λαχταριστές κρέπες, τα μοναδικά σάντουιτς και τη ζουμερή πίτσα για κάθε ώρα της ημέρας. Καθημερινά 11:00-06:00. (Στουρνάρη 2 & Οικονόμου & Θεμιστοκλέους, Πλ. Εξαρχείων, τηλ. 210 3840773, 6971 829550, www.crepexarchia.gr, www.kokanfood.gr)

Merry Crete-mas!
Για μια πραγματικά ζεστή εμπειρία αυτά τα Χριστούγεννα δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το ρακάδικο-ουζερί «Η Κρήτη». Πέρα από τις μοναδικές γεύσεις -όπως το απάκι και τις σφακιανές πίτες, υπό τη συνοδεία ρακής-, θα βιώσεις ένα πραγματικό οικογενειακό κλίμα, ιδανικό για το πνεύμα των ημερών! Τιμή: €10-€15 με κρασί. Καθημερινά από τις 09:00. Βερανζέρου 5, Πλατεία Κάνιγγος, τηλ. 210 3826998

For day and night
Στους ίδιους δυναμικούς ρυθμούς συνεχίζει το café bar Sixty Nine σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης τις ημέρες των εορτών. Πιες καφεδάκι και τσίμπησε κάτι από την σπιτική κουζίνα του μετά τα ψώνια σου, ενώ κάθε Παρασκευή απόγευμα after-office party. Παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα γίνουν ρεβεγιόν-parties, που δεν πρέπει να χάσεις. Όσο για την πρώτη ημέρα της νέας χρονιάς, σε περιμένει πρωινός μπουφές με γεύσεις, που θα σου μείνουν αξέχαστες! Καθημερινά από τις 07:00. Τιμή ποτού: €6. Ακαδημίας 69, τηλ. 210 3303127.

Το Τρένο θα σφυρίξει και στις γιορτές!
Το café bar Τρένο σε περιμένει να επιβιβαστείς και την περίοδο των γιορτών με προορισμό την αυθεντική διασκέδαση. Μοναδικά events, εκθέσεις και χριστουγεννιάτικο bazaar θα φροντίσουν να περάσεις όμορφα και δημιουργικά τις διακοπές σου. Καθημερινά 10:00-03:00. Τιμή καφέ €3, ποτού €6,5. Εμμ. Μπενάκη 72, Εξάρχεια, τηλ. 210 3844355

Χριστούγεννα με... Αίγλη
Συνυφασμένο απόλυτα με το αθηναϊκό τοπίο, το Ζάππειο -εκτός από μνημείο της σύγχρονης Ιστορίας μας- αποτελεί μια πανέμορφη βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντάς σας να νιώθεις τουρίστας στην ίδια σου την πόλη. Σε αυτό συνηγορεί η εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, το πράσινο που «ξεχειλίζει» από παντού και φυσικά η all time classic Αίγλη Ζαππείου, που, ανανεωμένη και στολισμένη, συνιστά έναν πολυχώρο υψηλής αισθητικής για όλη την οικογένεια, που ωστόσο ενδείκνυται και για business lunches. Ξεκίνα με το all day food & cafe Lallabai, που εδώ και χρόνια έχεις συνδυάσει με τον κυριακάτικο καφέ σου στα ηλιόλουστα -καιρού επιτρέποντος- τραπεζάκια του! Πλέον έχει να προτείνει γευστικές επιλογές ημέρας από την ελληνική παράδοση και χριστουγεννιάτικα happenings για... τους μικρούς του φίλους. Όσο για το Cibus, εδώ οι συστάσεις περιττεύουν, μιας και εδώ και χρόνια τα καλύτερα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας παρελαύνουν μπροστά σου σε έναν χώρο με «σεμνή» πολυτέλεια. Αν πάλι αναρωτιέσαι για το εορταστικό μενού, το Cibus σού επιφυλάσσει gourmet εκπλήξεις, που θα δώσουν στις γιορτές την... αίγλη που τους αξίζει! (Κήπος Ζαππείου, είσοδος από Βασ. Όλγας, τηλ. 210 3369364, 3369300, www. aeglizappiou.gr)

Sweetie you...
Χριστούγεννα χωρίς «αμαρτίες» δεν γίνονται! Αφού έχεις ξεμείνει στην Αθήνα, ευχήσου τα πιο πρωτότυπα «χρόνια πολλά» στους αγαπημένους σου με τον πιο γλυκό τρόπο. Ένα καζάν ντιπί από του Χατζή (Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, τηλ. 210 3222647/Ακαδημίας 34, Κολωνάκι, τηλ. 210 3600644, www.chatzis.gr), ένα πολίτικο τσουρέκι από το ζαχαροπλαστείο του Στεφάνου (Σόλωνος και Θεμιστοκλέους, Αθήνα, τηλ. 210 3827225), μια τούρτα mousse σοκολάτας από αυτό των Αφών Ασημακόπουλοι (Χαρ. Τρικούπη 82, Εξάρχεια, τηλ. 210 3610092), ένα μιλφέιγ σε σχήμα δένδρου από την Despina (Πατρ. Ιωακείμ 56, τηλ. 210 7295582, www.despina.gr) και χριστουγεννιάτικα μπισκότα σε διάφορα σχήματα από τις Γλυκές Αλχημείες (Ηροδότου 24, Κολωνάκι, τηλ. 210 7240205, www.parliaros.gr) «μπαίνουν» στο πιο όμορφο εορταστικό κουτί και ψιθυρίζουν ευχές αγάπης στα κοντινά σου πρόσωπα.

Πάρκ-αρε!
Ελεύθερο χρόνο μπορεί να μην έχεις ποτέ -ποιος έχει, άλλωστε-, οι γιορτές όμως είναι μια ιδανική αφορμή για να διαπιστώσεις κι εσύ πως η ανανέωση των πάρκων της Αθήνας δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας μας! Διάλεξε, λοιπόν, μια ηλιόλουστη μέρα και κατευθύνσου προς Ριζάρη, Αττικό Άλσος, τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής ή ακόμα και του Προεδρικού, πάρε μαζί σου ένα καλάθι με χριστουγεννιάτικες λιχουδιές (εννοείται και ένα καρό τραπεζομάντιλο) και νιώσε... τον ευρωπαϊκό αέρα να σου ανεμίζει τα μαλλιά!

Italian choice!
Τι καλύτερο από το να περνάς μία από τις μέρες των γιορτών σε έναν χώρο που διακρίνεται για το εξαιρετικό του desgin! Στου Ψυρρή, λοιπόν, θα συναντήσεις το Il Buco, ένα γαστρονομικό προορισμό που μυρίζει Ιταλία και που σου δίνει ακόμα και τη δυνατότητα να αγοράσεις τις προτάσεις δια χειρός του σεφ Antonio di Cesaria, ακόμα και στο σπίτι, μέσα από το delicatessen του! (Σαρρή & Σαχτούρη 2, Ψυρρή, τηλ. 210 3219388)

 

Best of

Ροή ειδήσεων

Share