Τρίτη, 28 Μαΐου 2024

Πάσχα στην πρωτεύουσα: Τρία μοναδικά εκκλησάκια στο κέντρο της Αθήνας για να κάνεις φέτος Ανάσταση

Ξεχωριστό Πάσχα στο κέντρο της πρωτεύουσας

17 Απριλίου 2024 09:54
Πάσχα στην πρωτεύουσα: Τρία μοναδικά εκκλησάκια στο κέντρο της Αθήνας για να κάνεις φέτος Ανάσταση
Από Λίνα Σιμοπούλου

Το φετινό Πάσχα είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ. Σίγουρα, βέβαια, δεν ισχύει το ίδιο και για τις ελπίδες όλων των «της τελευταίας στιγμής» ανθρώπων (βάζουμε και τους εαυτούς μας μέσα), ότι προλαβαίνουμε να κλείσουμε κάποια εξόρμηση εκτός Αθηνών.

Δεν πειράζει όμως, καθώς η πανέμορφη πρωτεύουσα φιλοξενεί μια πληθώρα επιλογών για να γιορτάσουμε το Πάσχα με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Μιλάμε, φυσικά, για τα αμέτρητα εκκλησάκια και τους ναούς που αναδεικνύουν την ομορφιά της πνευματικής εμπειρίας και της παράδοσης του τόπου και υπόσχονται να κάνουμε εκεί την πιο λαμπερή Ανάσταση.

Γι αυτό το λόγο, σήμερα το Athens Magazine θα σε ξεναγήσει στα τρία μοναδικά εκκλησάκια που ξεχωρίσαμε στο κέντρο της Αθήνας, όπου η Ανάσταση αποκτά άλλο νόημα, ίσως πιο ειδυλλιακό και σίγουρα ιδιαίτερο.

Άγιος Γεώργιος στον Λυκαβηττό

Δεν ξεκινάμε τυχαία από το γραφικό εξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, αφού πρόκειται αδιαμφισβήτητα για την πιο δημοφιλή και εντυπωσιακή εκκλησία για να κάνει κανείς μοναδική Ανάσταση. Τοποθετημένο στη θέση του αρχαίου ναού του Ακραίου Δία, το εκκλησάκι θυμίζει ξωκλήσι νησιού, την ίδια στιγμή που βρίσκεται μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, με θέα όλη την πόλη. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου δε, όλος ο ουρανός γεμίζει με αμέτρητα πυροτεχνήματα, τα οποία δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Και επειδή, ως γνωστόν αγαθά κόποις κτώνται, εκείνη τη μέρα θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετά για να φτάσετε στην κορυφή του λόφου του Λυκαβηττού, γιατί θα βρείτε πολλή κίνηση με το αυτοκίνητο.

Αγία Φωτεινή Ιλισσού

Δεύτερη στάση, το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής Ιλισσού ή αλλιώς η ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο την πολυκοσμία και επιθυμούν να απολαύσουν την ήσυχη, μυσταγωγική ατμόσφαιρα που εκπέμπει αυτό το μέρος. Χτισμένος στα ερείπια του αρχαίου ιερού της Εκάτης, δίπλα στο ιερό του Πανός, ο εν λόγω ναός, με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και τον ναό του Ολυμπίου Διός, συνιστά μια όαση στην καρδιά του κέντρου της πρωτεύουσας. Η ομορφιά του τοπίου, η ιερότητα του μέρους, αλλά και οι μύθοι γύρω από αυτό (λέγεται πως οι νύμφες της αρχαιότητας συχνάζουν ακόμα στο χώρο) προσφέρουν ένα μοναδικό περιβάλλον που θα μας κάνει να αισθανθούμε στο έπακρο το πνεύμα της Ανάστασης.

Άγιος Γεώργιος στην πλατεία Καρύτση

Η ελληνο-βυζαντινού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Καρύτση είναι ξακουστή όχι μόνο για την ομορφιά της και σίγουρα όχι μόνο επειδή είναι τοποθετημένη στο κέντρο της πολυσύχναστης πλατείας. Πράγματι, πολλοί, ντόπιοι αλλά και επισκέπτες, επιλέγουν τον συγκεκριμένο ιερό ναό αυτές τις Άγιες μέρες. Και λογικό, αφού φημίζεται για την περίφημη Ανδρική Πολυφωνική Χορωδία, που ιδρύθηκε το 1896 από το φιλόλογο και συνθέτη Θεμιστοκλή Πολυκράτη, και από τότε παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με το ναό, με τις ψαλμωδίες της να μας εντυπωσιάζουν όχι μόνο το Μεγάλο Σάββατο αλλά ολόκληρη την Εβδομάδα των Παθών.

View this post on Instagram

A post shared by Maxim Gerasimov (@bobrofob)

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share