Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Βατραχονήσι: Το άγνωστο νησάκι κάτω από το κέντρο της Αθήνας με την θρυλική ιστορία

Η άγνωστη παλιά Αθήνα!

7 Φεβρουαρίου 2024 13:44
Βατραχονήσι: Το άγνωστο νησάκι κάτω από το κέντρο της Αθήνας με την θρυλική ιστορία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι σε όλους γνωστά τα νησιά που έχει η Αττική αλλά ήξερες ότι κάποτε υπήρχε ένα νησί ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Και όμως δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά για ένα νησί που όχι μόνο υπήρξε αλλά είχε και όνομα. Με την ευκαιρία, δείτε την άγνωστη ιστορία του Χολαργού.

Το έλεγαν Βατραχονήσι. Και φυσικά πάνε χρόνια που δεν υπάρχει πλέον μαζί με πολλά άλλα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Το Βατραχονήσι βρισκόταν σε κεντρικό σημείο της πόλης και συγκεκριμένα στον ποταμό Ιλισό. Η ιστορία του, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Βατραχονήσι: Το άγνωστο νησάκι κάτω από το κέντρο της Αθήνας με την θρυλική ιστορία

Βατραχονήσι: Κάποτε στο κέντρο της Αθήνας υπήρχε ένα «νησί»!

Το Βατραχονήσι, λοιπόν, ήταν μια νησίδα του ποταμού Ιλισού στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα κάτω από το Ζάππειο, στην περιοχή του Ολυμπιείου. Στην πραγματικότητα ήταν μια καταπράσινη λωρίδα γης η οποία βρισκόταν στον Ιλισό ποταμό. Ένας ποταμό που πλέον δεν περνά πάνω από την πόλη και για τον οποίο σου έχουμε μιλήσει παλιότερα. Το Βατραχονήσι, το άγνωστο «νησί» της Αθήνας, εκτεινόταν μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο και πιο συγκεκριμένα στην οδό Αγίου Σπυρίδωνος.

Τι υπήρχε σε αυτή τη νησίδα όμως; Τα πιο παλιά χρόνια εκεί υπήρχαν ιερά ενώ αργότερα χριστιανικοί ναοί. Στη νησίδα αυτή, υπήρχαν ιερά της αρχαιότητας και χριστιανικοί ναοί. Στα νεότερα χρόνια η περιοχή ήταν αδόμητη. Το νησί και μαζί η συνοικία η οποία σταδιακά δημιουργήθηκε πέριξ ονομάστηκε Βατραχονήσι. Το 1908 η γειτονιά μετονομάστηκε σε περιοχή Σταδίου - Ιλισσού.

Εδώ και πολλά χρόνια το Βατραχονήσι δεν υπάρχει, καθώς ο Ιλισός, όπως είπαμε, έχει καλυφθεί στο μεγαλύτερο μήκος του.

Πλάκα: Η γειτονιά των «ονείρων» στην "καρδιά" της Αθήνας - Η ιστορία πίσω από το όνομά της (video)

Η Πλάκα είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πιο όμορφες και γραφικές γειτονιές στην Αθήνα. Μια βόλτα στα σοκάκια της σε χαλαρώνει και σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεται σε μια άλλη εποχή. Σε μια Αθήνα που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Παλιότερα η Πλάκα περιοριζόταν στην περιοχή που είναι και σήμερα το μνημείο του Λυσικράτους.

Με την ευκαιρία, δείτε ποιά γειτονιά της Αθήνας βρίσκεται στην λίστα με τις πιο «κουλ» γειτονιές του κόσμου.

Είναι το αποκαλούμενο από τους νεότερους «Φανάρι του Διογένη». Για το όνομα της Πλάκας στην Αττική έχουν ακουστεί διάφορες εκδοχές. Μάλιστα, ιστορικοί και ερευνητές ήρθαν πολλές φορές σε «αντιπαράθεση» για το ποια προέλευση είναι η σωστή. Αντίθετα, δεν υπάρχει αντιπαράθεση για το «τι να δω στην Πλάκα». Ας τα πάρουμε όλα, όμως, με τη σειρά...

Ο πιο γνωστός στους παλαιότερους και σπουδαίος Αθηναιογράφος, Δημήτρης Καμπούρογλου υποστήριζε ότι η ονομασία Πλάκα οφείλεται σε μια μεγάλη μαρμαρόπλακα. Αυτή βρέθηκε κάποτε κοντά στη μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Αλεξανδρινού, που υπήρχε στις ανατολικές υπώρειες της Ακρόπολης, κοντά στην οδό Θέσπιδος. Ο Καμπούρογλου δεν ανέφερε αν ήταν η πλάκα αυτή ανάγλυφη ή ενεπίγραφη ή οπωσδήποτε σημαντική.

Πλάκα: Η γειτονιά των «ονείρων» στην

Ωστόσο και πάλι, ο σπουδαίος μελετητής της ιστορίας της Αθήνας, Δημήτριος Σισιλιανός, στο βιβλίο του «Παλαιαί και νέαι Αθήναι», θεωρεί απίθανη ή και ασήμαντη αυτή την εκδοχή. Δε θεωρεί δηλαδή ότι η μαρμαρόπλακα επέσυρε την προσοχή των κατοίκων τόσο. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να ονομάσουν από αυτή όλη τη συνοικία Πλάκα.

Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή για το όνομα «Πλάκα». Είναι το αρβανίτικο «Πλιάκα» σημαίνει παλιά. Ο Σισιλιανός θεωρεί πιο πιθανό σενάριο η ονομασία να βγήκε, όπως του είχε πει κάποιος Ψύλλας, από το αρβανίτικο «Πλιάκα», που σημαίνει γριά, παλιά. Υπογραμμίζει πάντως ότι «οι περί τας Αθήνας αλβανόφωνοι εκαλούν την συνοικία ταύτην «πλιάκα Αθήνα», δηλαδή, «παλιά Αθήνα», γι’ αυτό και απέμεινε η ονομασία Πλάκα, όταν εξελληνίστηκε η αλβανική λέξη. «Σίγουρα η καταγωγή της ονομασίας της Πλάκας μένει αμφίβολη».

Ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Κώστας Μπίρης, που είχε γράψει πολλά και αξιόλογα βιβλία για την πόλη της Αθήνας και για τα τοπωνύμια, υποστήριζε ότι η λέξη Πλάκα ήταν αρβανίτικη και είχε προέλθει από τους Αρβανίτες μισθοφόρους του στρατού, που έμειναν μετά τα Ορλωφικά άνεργοι και οι Τούρκοι τους εγκατέστησαν ως εποίκους στην περιοχή της γειτονιάς, που ήταν γύρω από το μνημείο του Λυσικράτους.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share