Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Γλυφάδα: Such a beach!

30 Μαΐου 2010
Γλυφάδα: Such a beach!

Την αποκαλούν «Βασίλισσα των Νοτίων». Της προσάπτουν ύφος αλαζονικό και την παρομοιάζουν με το South Beach του Miami. Τα κορίτσια της κρατάνε Louis Vuitton και λιάζονται στα cafes, ενώ τα αγόρια της φορτώνουν τις σανίδες του wakeboard σε ολόλευκες Cayenne. Όλα αυτά, λίγο πριν επιδοθούν σε έναν ακόμη ατέλειωτο λουλουδοπόλεμο σε πίστες, κάνοντας λογαριασμούς που εύκολα βγάζουν την Ελλάδα από κάθε είδους κρίση. Όχι, η Γλυφάδα δεν είναι η απάντηση στην Κηφισιά. Είναι απλώς μια πιο pop εκδοχή της...

Πόλεμος «βορείων» και «νοτίων», καλογυαλισμένες M3... εναντίον λασπωμένων Wranglers, όλα υποτίθεται ότι συγκλίνουν στο ότι η Γλυφάδα αποτελεί το αντίπαλο δέος της Κηφισιάς. Ναι, και οι δύο περιοχές είναι μπλαζέ, η μεν πρώτη λόγω των προσφάτως εύπορων επιχειρηματιών που συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της, η δε δεύτερη εξαιτίας των γόνων αριστοκρατικών οικογενειών της που ανέκαθεν την κατοικούσαν. Από εκεί και πέρα, άλλα κοινά δεν βρήκαμε. Η κοπέλα των Νου Που (κατά το Βου Που) ισορροπεί σε Miu Miu πλατφόρμες, τη στιγμή που η βόρεια δεσποινίδα καλογυαλίζει τις Tod's μπαλαρίνες της. Η Γλυφαδιώτισσα κρατάει τις πιο τρανταχτές Gucci και LV, τη στιγμή που... στο απέναντι μέτωπο θα δεις κορίτσια να κυκλοφορούν με Chanel ή Hermes. Στην Κηφισιά τα αγόρια φορούν πουκάμισα και, όταν τελειώνουν τη δουλειά, μαζεύονται σε after office parties για cocktails ή σε κυριλέ γεύματα με καλό κρασί. Στα νότια, πάλι, έχουν ήδη το μαγιό στο πορτμπαγκάζ και κατευθύνονται προς παραλία για wakeboard ή water ski (δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το πρώτο μαγαζί του είδους στην Αθήνα άνοιξε εδώ) ή επιλέγουν συγκεκριμένα cafes για να... λιαστούν, λίγο πριν περάσουν ένα ακόμη βράδυ στο Frangelico (για να κάνουν την πλάκα τους, όπως ισχυρίζονται). Όπως και να 'χει, η Γλυφάδα δεν παύει να αποτελεί την απόλυτη mainstream πρωταγωνίστρια του καλοκαιριού. Η Μεταξά «κρατά» σακούλες από επώνυμα brands και «πέφτει» πάνω στο τραμ που τη διασχίζει, η Παραλιακή, από το ύψος του Ελληνικού μέχρι τις αρχές της Βούλας, «χορεύει» σε ξέφρενους ρυθμούς, ενώ στα στενά της θα βρεις αρκετούς γευστικούς λόγους για να έρθεις ξανά και ξανά... Όλα τα υπόλοιπα, ακολουθούν...

Γλυφάδα είναι...

...ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ

Μπαίνοντας στη μηχανή του χρόνου, σταματάμε λίγο πριν το 1920 και προσγειωνόμαστε στα πρώτα μικτά θαλάσσια λουτρά της χώρας, τα σημερινά Αστέρια της Γλυφάδας. Τα λεγόμενα bains mixtes αποτέλεσαν μια προτροπή να υπερνικήσουν οι Αθηναίοι τις όποιες αναστολές τους. Έτσι, σε συνδυασμό με το ότι αυτά απευθύνονταν αποκλειστικά στις ανώτερες τάξεις, η παραλία της Γλυφάδας δεν άργησε να χαρακτηριστεί ως το πλέον κοσμοπολίτικο θερινό θέρετρο, ιδιαίτερα όταν άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους εντυπωσιακές εξοχικές βίλες. Από το 1950 και μετά η περιοχή είχε ήδη γεμίσει με εύπορους κατοίκους. Τώρα, αν το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν πριν από μόλις 50 χρόνια δεν δικαιολογεί το σνομπ αεράκι το οποίο φυσάει κάθε φορά που την επισκέπτεσαι, τότε η... σημερινή εξέλιξή της σίγουρα θα σε πείσει. Από τους κατοίκους μέχρι τους πιστούς της θαμώνες, από τους παλαιότερες μέχρι και τις σημερινές γενιές, όλοι εδώ έχουν έναν δικό τους, μοναδικό τρόπο να ξεχωρίζουν. Ξεκινάμε από την εξωτερική εμφάνιση των κοριτσιών, όπου συναντάμε κατάξανθες αλογοουρές κομμωτηρίου (πάντα αναρωτιόμουν γιατί οι Γλυφαδιώτισσες προτιμούν το ξανθό), οι οποίες συνδυάζονται με άψογα στυλάτες πετσετέ φόρμες Juicy Couture (αυτή είναι μία ακόμη εμμονή που μου προκαλεί απορία). Από ποιους συνοδεύονται όμως; Αγόρια με φαρδιά παντελόνια, με μπλαζέ ύφος και αξύριστο πρόσωπο, τις κρατούν από το ένα χέρι. Στο άλλο, θα βρεις είτε τα κλειδιά του πανύψηλου, πανάκριβου, συνήθως με φιμέ τζάμια jeep τους, είτε εκείνα που ανοίγουν την πόρτα ενός «ταπεινού» Mini Cooper, το οποίο ακόμα δείχνει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους (δεύτερη θέση κατέχουν τα Smart). Όσο για το πού θα τους συναντήσεις, πρέπει να έχεις κατά νου πως πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι επιμένουν σε σταθερές συνήθειες, παλιές ή νεότερες. Κάποτε τους έβρισκες να επιδίδονται σε κοινωνικές συναναστροφές έξω από τα Applebee's, όταν διένυαν τα εφηβικά τους χρόνια, λίγο πριν περάσουν άλλο ένα βράδυ στο ένδοξο Galea. Αργότερα μεγάλωσαν και πλέον τα έλεγαν -και τα λένε ακόμα- στα Starbucks (άλλωστε έχει 4 εδώ, δείγμα πρωτόγνωρο για 10 στο σύνολο στενά). Το βράδυ, ηρεμούσαν το ταλαιπωρημένο από το αλκοόλ στομάχι τους στο Old Bakers με τον τιμημένο -πολλάκις και από πολλούς- αυθεντικό πουρέ ή έλεγαν τα τελευταία νέα της βραδιάς στο Feticcio, παρέα με κρέπες. Updated νέα; Το target group 14-23 συρρέει στα net cafes είτε για warrior παιχνίδια, είτε για poker (κι όμως), τη στιγμή που οι λίγο μεγαλύτεροι, μαζί με τις θηλυκές τους συντροφιές, αράζουν στα cafes της Ζησιμοπούλου, καταλαμβάνοντας πάντα τα καλύτερα τραπέζια (όσα είναι στον εξωτερικό χώρο, για να μπορούν να φαίνονται από παντού) ή μαζεύονται τα βράδια σε Irish pubs για να δουν αγγλικό ποδόσφαιρο και να πιούν μπύρες.

...ΤΟ SHOPPING

Το τραμ πατάει φρένο στη Μεταξά και στη στάση Πλατεία Κατράκη, ένας νέος κόσμος ξεκινά! Βρίσκεσαι στην κεντρικότερη, εμπορική αρτηρία της περιοχής. Ένα δρόμο που στα περίπου 2 χλμ. της έκτασής του αρκεί για να σε φέρει σε επαφή με επώνυμα ή μη ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, όλα υπό την «επίβλεψη» των παλιών, μεγάλων εμπορικών κέντρων που ορθώνονται από πάνω τους. Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του '80. Τη χρονιά αυτή, πρωτοεμφανίστηκε το εμπορικό κέντρο Galleria, ακολούθησε το Plaza και έκτοτε τα Florida, Vero Peso, Arian και άλλα τόσα, τα οποία «συγκεντρώθηκαν» γύρω από το κατάστημα με τα παπούτσια του Κουρή και τα κοσμήματα του Μαδιά, τα παλαιότερα στην περιοχή, που διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Ποιοι είναι όμως οι θησαυροί του shopping στη Γλυφάδα; Όχι μόνο τα γνωστά brands (φυσικά υπάρχουν όλα) και τα καταστήματα-αλυσίδες, αλλά κυρίως εκείνα που σου δίνουν το κάτι διαφορετικό, και μάλιστα στην πλειοψηφία τους, κατ' αποκλειστικότητα εδώ. Ensayar, First, A la mode, Camorra, Zer Teo και φυσικά Slick Bitch αποτελούν μια «ομάδα» τόσο δυνατή που έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς από κάθε γωνιά της Αθήνας. Όσο για τον «εμπορικό χάρτη», σύνδεσε το GPS σου με τις οδούς Κύπρου, Λαζαράκη και Λαμπράκη και δεν θα χάσεις!

...η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Η οδός Κωνσταντινουπόλεως, ένα μικρό στενό που θα συναντήσεις μπαίνοντας στη Γλυφάδα από την πρώτη της είσοδο, έχει γίνει γνωστή ως Μπιφτεκούπολη. Το όνομά της, οφείλεται στις φημισμένες για το ζουμερό τους μπιφτέκι ταβέρνες που λειτουργούν κατά μήκος της, ωστόσο, πρόκειται για ένα χαρακτηρισμό ο οποίος της «κόλλησε» από άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν 10 περίπου χρόνια. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μετρούν, στην πλειοψηφία τους, περισσότερα από 50 χρόνια ζωής, με πρώτη και... νοστιμότερη αυτή του Τζώρτζη. Βάζοντάς την όμως στο -σημερινό- μικροσκόπιο θα συναντήσεις εκτός από παλιές ταβέρνες, όπως του Τάκη, του Ζάχου (απλή συνωνυμία με αυτήν της Βουλιαγμένης) και της Γλυφαδιώτισσας, νεότερους ενστερνιζόμενους της τάσης της σχάρας, όπως το Μπιφτεκάαατσι, το Εκτός Σχεδίου και τα Μπριζολάκια. Εναλλακτικά, εμπιστεύσου τα Sushi Bar, Παγωτομάνια, Μπιλιαρδάδικο, Daily Burger... ακόμα και το ελληνοσέρβικο bar!

...η ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ

Η ανάγκη σου για espresso θα σε οδηγήσει με κλειστά μάτια στην «καφεμάνα» Ζησιμοπούλου. Το μικρό στενό, κάθετο στη Μεταξά με μια μόνο εικόνα μπορεί να περιγραφεί ως χαοτικό, εξαιρετικά κοσμικό και φυσικά απίστευτα σνομπ. Μεγάλα jeep και κάμπριο αυτοκίνητα είναι παρκαρισμένα κατά μήκος της, τη στιγμή που τα δεκάδες Smart «σφηνώνονται» οριζοντίως ή καθέτως ενδιάμεσά τους. Όσο για τον κόσμο, επώνυμοι και μη εδώ γίνονται ένα, συναγωνίζονται για το καλύτερο τραπέζι, απολαμβάνουν γνήσιους ιταλικούς καφέδες, δροσερά cocktails (στο Twist, μάλιστα, θα συναντήσεις και τον «Καλύτερο Έλληνα Bartender» από τον πρόσφατο διαγωνισμό) ή light πιάτα με προσεγμένο decor. Κάνοντας και πάλι μία αναδρομή στο παρελθόν, στη μνήμη σου εύκολα έρχονται ενδιαφέρουσες εικόνες. Το πρώτο cafe ήταν (και παραμένει) το Oscar, το οποίο κτίστηκε το 1987. Ακολούθησε το Dali, το Corte (που αργότερα έγινε Lis) και το Cosi. Όλα ωστόσο άλλαξαν, πριν από 14 χρόνια, όταν το Egomio προσγειώθηκε στο ένδοξο στενό (τώρα μεταφέρθηκε σε άλλο με παρόμοια επιτυχία). Ήταν τότε όπου ξεκίνησαν οι πρώτοι επώνυμοι να επισκέπτονται τη Γλυφάδα και, μαζί με αυτούς, φύσηξε ένας αέρας ανανέωσης για την ευρύτερη περιοχή.

....Η ΠΑΡΑΛΙΑ(ΚΗ)

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα που αφορούν στη Γλυφάδα, έτσι και με τα όριά της, όλα περιγράφονται με πιο κοσμικό τρόπο. Κοινώς... όλα ξεκινούν μετά το Romeo και τελειώνουν στο ύψος του Balux. Λίγο μετά από το πρώτο σημείο αναφοράς, λοιπόν, την πίστα που εκτόξευσε στην κορυφή ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου, στρίβουμε δεξιά και κατευθυνόμαστε προς τη Διαδόχου Παύλου για να «πιάσουμε» θάλασσα. Υπέροχες βίλες, εκθαμβωτικά κότερα, ακόμη πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα και φυσικά ένα από τα πιο ήσυχα στενά της περιοχής, όλα συνωμοτούν στο να το λατρέψεις. Εδώ θα βρεις εστιατόρια βγαλμένα -στην πλειοψηφία τους- από ταινίες του '80 με ψάρια που θα λιγουρευόταν κάθε... σύγχρονος ουρανίσκος, το λούνα παρκ που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Γλυφαδιωτών -και όχι μόνο- αλλά και μια τέλεια αφορμή για βόλτα μια ανοιξιάτικη μέρα στη μαρίνα με τα αραγμένα σκάφη. Όσο για τη νύχτα, το πρώην Cataralla, νυν W, σου δίνει την απάντηση. Κατά τ' άλλα, προχωρώντας παραλιακά προς Βούλα, τα vibes ανεβαίνουν. Ξεκινάς από τα Αστέρια, όπου θα συναντήσεις το Messiah, συνεχίζεις και πέφτεις μπροστά στο -σημείο αναφοράς- Ακάνθους και φτάνεις μέχρι το Balux (club και cafe). Κάπως έτσι, ο πεντάλογος της Γλυφάδας, ολοκληρώνεται. Εσύ απλώς, πάτα repeat και παρ' το πάλι απ' την αρχή!

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share