Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ένα αλλιώτικο αξιοθέατο: Ο άγνωστος κίτρινος πύργος της Αττικής και η εντυπωσιακή ιστορία του

Ένα κρυμμένο "διαμάντι" στην πόλη

15 Φεβρουαρίου 2023 07:52
Ένα αλλιώτικο αξιοθέατο: Ο άγνωστος κίτρινος πύργος της Αττικής και η εντυπωσιακή ιστορία του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόσα αξιοθέατα, κτήρια και μνημεία ιστορίας υπάρχουν γύρω μας και μας είναι εντελώς άγνωστα ή απλώς έχουμε ακούσει γι’ αυτά λίγα πράγματα; Ένα από αυτά για τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω, είναι ο άγνωστος σε πολλούς κίτρινος πύργος της Αττικής. Από τα ιδιαίτερα σημεία στην περιφέρεια από τα οποία μπορεί να έχουμε περάσει δίπλα αλλά δε γνωρίζουμε πολλές πληροφορίες για την ιστορία τους και το ρόλο που αυτά έπαιξαν. Ο κίτρινος πύργος της Αττικής ή αλλιώς ο πύργος στο Κτήμα Μπενάκη ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής και σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητος. Και φυσικά μετρά αιώνες ζωής στην βάση του αλλά και πολλές τροποποιήσεις μέσα στα χρόνια. Με την ευκαιρία, δείτε τον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον.

Ο κίτρινος πύργος Αττικής

Ο κίτρινος πύργος της Αττικής όπως συνηθίζουν αρκετοί να τον αποκαλούν βρίσκεται στην λεωφόρο του Κάτω Σουλίου. Είναι σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από τον Μαραθώνα. Θα τον εντοπίσεις όπως είπαμε, μέσα στο παλιό κτήμα Μπενάκη. Μάλιστα, εκτός από τον κίτρινο πύργο, μέσα στο συγκεκριμένο χώρο θα δεις τουλάχιστον δύο ακόμα κτίρια τα οποία είναι κάπως πιο επιβλητικά τα οποία επίσης έχουν χαρακτηριστεί ως «πύργοι».

Ένα αλλιώτικο αξιοθέατο: Ο άγνωστος κίτρινος πύργος της Αττικής και η εντυπωσιακή ιστορία του

Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται πρόκειται για πιο πρόσφατες κατασκευές που δεν είχαν ως βάση τους κάποιον πύργο. Ο συγκεκριμένος πύργος, σύμφωνα με τον Καστρολόγο, είναι παλιός φράγκικος πύργος. Ένας πύργος ο οποίος έχει υποστεί εκτεταμένες τροποποιήσεις μέσα στην διάρκεια των ετών και μέχρι να έχει τη σημερινή του μορφή.

Σχετικά με τον ρόλο του και πώς γνωρίζουμε τη χρησιμότητά του, σύμφωνα με ερευνητές μέσα στο κτήμα Σούτσου (το εν λόγω παλιότερα) υπήρχε ένας μεσαιωνικός πύργος. Αυτός ο πύργος ο οποίος ήταν σε καλή κατάσταση χρησίμευε σαν αποθήκη γεωργικών προϊόντων.

Βατραχονήσι: Η άγνωστη ιστορία για την περιοχή της παλιάς Αθήνας και γιατί λεγόταν έτσι

Η Παλιά Αθήνα κρύβει πολλές ιστορίες και γεγονότα που συχνά μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται και διάφορες ιστορίες σχετικά με τα ονόματα διαφόρων περιοχών της που άλλαξαν μέσα στο χρόνο. Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο, ένα γεγονός ή και κάτι ιδιαίτερο που είχε μια περιοχή που ονομαζόταν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Μια από αυτές τις περιοχές ήταν και το Βατραχονήσι. Ίσως δεν έχεις ξανακούσει αυτό το όνομα και δεν είναι παράλογο. Δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία αυτής της περιοχής και γιατί λεγόταν έτσι. Με την ευκαιρία, δείτε το άγνωστο "μωβ" σπήλαιο της Ελλάδας και την περίεργη ιστορία που το συνοδεύει.

Ποια περιοχή της Αθήνας ήταν το Βατραχονήσι και γιατί λεγόταν έτσι

Το Βατραχονήσι ήταν λοιπόν η περιοχή που περνούσε ο ποταμός Ιλισός κοντά στο λόφο του Αρδηττού. Μπορείς να φανταστείς περίπου γιατί λεγόταν έτσι. Κατά μήκος του ποταμού σε αυτή την περιοχή είχαν δημιουργηθεί πολλές μικρές νησίδες. Είχαν αρκετή βλάστηση και εκεί είχαν βρει σπίτι πολλά βατράχια. Με τα χρόνια, λοιπόν, οι κάτοικοι την ονόμασαν Βατραχονήσι. Όταν κάποιος αναφερόταν με αυτό το όνομα τα πρώτα χρόνια ήξερε ότι πρόκειται για μια και συγκεκριμένη περιοχή.

Τα επόμενα χρόνια όμως το όνομα απέκτησε ευρύτερη έννοια. Έπαψε το Βατραχονήσι να είναι μια περιοχή και άρχισε να αποτελεί τοπωνύμιο για διάφορες συνοικίες με παρόμοια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, στις αρχές του 20ου αιώνα οι κάτοικοι της Αθήνας άρχισαν να αποκαλούν Βατραχονήσι και την περιοχή του Παγκρατίου. Πιο συγκεκριμένα έτσι αποκαλούσαν την περιοχή που είναι η πλατεία Προσκόπων. Μια περιοχή στην Παλιά Αθήνα που λίγοι γνώριζαν ότι την αποκαλούσαν έτσι…

Αν μπορούσε κάποιος να μεταφερθεί σε αυτήν την εποχή και στις συγκεκριμένες περιοχές, θα διαπίστωνε ότι αυτά τα σημεία που αποκαλούνταν Βατραχονήσια δεν ήταν απλώς βάλτοι. Επρόκειτο για γειτονιές στις οποίες είχαν δημιουργία καφενεία και καφωδεία και σύχναζε πολύς κόσμος εκεί. Οι φωτογραφίες που διασώζονται δίνουν μια εικόνα των περιοχών και της αρχιτεκτονικής που επικρατούσε μιας και η ρυμοτομία ήταν σε χαμηλούς ρυθμούς. Γκραβούρες και υδατογραφίες δίνουν επίσης την εικόνα της εποχής από τα… βατραχονήσια πλέον που ήταν παραπάνω από ένα.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share