Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

9 + 1 πράγματα που δεν ξέρεις για την Αθήνα

Ήξερες κάποιο από αυτά;

25 Απριλίου 2023 09:46
9 + 1 πράγματα που δεν ξέρεις για την Αθήνα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όσο και αν αγαπάς την Αθήνα, είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πράγματα που δεν γνωρίζεις για αυτή. Πόσα είναι άραγε τα σπίτια στα Αναφιώτικα; Από πήρα το όνομα της η περιοχή του Ψυρρή; Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την κατασκευή κάθε κολώνας στον Παρθενώνα;

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 10 πράγματα που ίσως και να μην ήξερες για την Αθήνα!

Παράλληλα, ήξερες ότι το Πάρκο Βουτιέ στην Αθήνα αλλάζει όψη; Διάβασε εδώ περισσότερα γι' αυτό!

Πόσα είναι τα σπίτια στα Αναφιώτικα

Στα Αναφιώτικα υπάρχουν συνολικά 45 σπίτια. Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα υπήρχαν πολλά περισσότερα, ωστόσο πολλά από αυτά κατεδαφίστηκαν τη δεκαετία του ’70, όταν ο οικισμός είχε κριθεί αυθαίρετος.

Πώς ονομάζονταν παλιά τα Αναφιώτικα

Τα Αναφιώτικα, ονομάζονταν «Μαύρες πέτρες», κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, καθώς εκεί βρίσκονταν τα σπίτια των σκλάβων από την Αφρική.

Πώς ονομάζονταν η περιοχή γύρω από το Oλυμπιακό Στάδιο

H περιοχή γύρω από το Oλυμπιακό Στάδιο ονομάζονταν, «Πατσαβουράδικα», επειδή εργάτες από τα ανθρακωρυχεία της περιοχής πετούσαν εκεί τις βρώμικες πατσαβούρες με τις οποίες σκουπίζονταν μετά τη δουλειά.

Ο μικρότερος δρόμος της πόλης

O μικρότερος δρόμος της πόλης είναι η οδός Kέβητος στου Ψυρρή. Eίναι το πρώτο στενάκι αριστερά, καθώς μπαίνεις με τα πόδια πάντα στην Aγ. Θέκλας από την Eρμού, και το μήκος του είναι 22 μέτρα.

Πότε εμφανίστηκε το πρώτο αυτοκίνητο

Tο αυτοκίνητο έκανε την εμφάνιση του στην Aθήνα για πρώτη φορά το 1896, ενώ οι πρώτοι τροχονόμοι έκαναν υποχρεωτικά την εμφάνισή τους το 1919, λόγω αυξημένης κίνησης.

Πώς ονομάζονταν παλιά το Μετς

Tο Mετς παλιά λεγόταν «Παντρεμενάδικα», γιατί στο σημείο υπήρχαν κάποια μικρά ξύλινα παραπήγματα, τα οποία αποτελούσαν κέντρα ερωτικών συναντήσεων, κατά κύριο λόγο παράνομων ζευγαριών.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την κατασκευή κάθε κολώνας στον Παρθενώνα

Η αλήθεια είναι πως χρειάζονταν τουλάχιστον 19.000 εργατοώρες για να κατασκευαστεί η κάθε κολώνα την εποχή εκείνη. 3. 150 λιθοδόμοι και 50 γλύπτες εργάστηκαν πυρετωδώς για την αποπεράτωση του εντυπωσιακού διακόσμου του Παρθενώνα.

Μόνο το 30% από αυτούς ήταν Αθηναίοι, με το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό να αποτελείται από 20% σκλάβους και 50% μετοίκους. (ελεύθεροι κάτοικοι χωρίς πολιτικά δικαιώματα).

Από πήρε το όνομα της η περιοχή του Ψυρρή

H περιοχή του Ψυρρή, σύμφωνα με τις φήμες, πήρε το όνομά της από την οικογένεια Ψυρρή (Ψαριανού), στην οποία ανήκε η μεσαιωνική εκκλησία του αγίου Αθανασίου ή από το νησί Ψαρά, απ' όπου κατάγονταν και πολλοί από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής;

Η Αθήνα έχει βιώσει σχεδόν κάθε μορφή διακυβέρνησης

Η πόλη κατοικείται εδώ και περισσότερα από 4.000 χρόνια, επομένως οι κάτοικοί της έχουν ζήσει ανά τους αιώνες σχεδόν κάθε μορφή πολιτεύματος: μοναρχία, δημοκρατία, σοσιαλισμό, καπιταλισμό, δικτατορία, κλπ.

Η Αθήνα ήταν η πρώτη πόλη που είχε δημοκρατία

Η Δημοκρατία θεσπίστηκε στην Αθήνα γύρω στο 500 π.Χ. Βασιζόταν σε ένα σύστημα άμεσης δημοκρατίας, στο οποίο οι πoλίτες που κατείχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι ψήφιζαν απευθείας για τους νόμους.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share