Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σε αυτό το καφέ της Αθήνας προσλαμβάνουν άτομα αποκλειστικά με αναπηρία!

Ένα υπέροχο μέρος, με υπέροχους ανθρώπους!

23 Αυγούστου 2023 08:21
Σε αυτό το καφέ της Αθήνας προσλαμβάνουν άτομα αποκλειστικά με αναπηρία!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Υπάρχει ένα καφέ στην Αθήνα, στο οποίο το 90% των εργαζομένων ανήκει στις ευάλωτες ομάδες των ατόμων με αναπηρίες και προσφέρει από τον Οκτώβριο του 2013, μοναδικές γεύσεις σε καφέ και μικρογεύματα.

Το «Μύρτιλλο» ήρθε να σπάσει ένα κατεστημένο φόβου και αποκλεισμού προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θέτοντας το Ανθρώπινο Πρόσωπο υπεράνω ιδεολογιών και συστημάτων, και αποδίδοντάς του τον πρώτο ρόλο μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Βρίσκεται σε μια όμορφη και ήσυχη γειτονιά των Αμπελοκήπων, μέσα στο πάρκο ΚΑΠΑΨ και πρόκειται για το πρώτο κοινωνικό καφέ στην Ελλάδα που λειτουργεί έχοντας ως εργαζόμενους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Εκλεκτός καφές και νόστιμα εδέσματα

Στο «Μύρτιλλο» μπορείτε να απολαύσετε εκλεκτό καφέ όλων των ειδών UTOPIA, διάφορες σοκολάτες, πρωτότυπα τσάι, μπύρες, αλκοολούχα ποτά, κρασιά ελληνικά και μη και τοπικά ποτά, αναψυκτκά, φρέσκους φυσικούς χυμούς και διάφορα άλλα ροφήματα.

Παράλληλα, στο μενού θα βρείτε αρκετά χειροποίητα εδέσματα, τα οποία φτιάχνονται με αγνά ή και βιολογικά προϊόντα: Μικρογεύματα, όπως κρύο κρητικό πιάτο με εκλεκτά τυριά και αλαντικά, πίτες σπιτικές (Σφακιανόπιτες και Μαραθόπιτες), σάντουιτς, μπαγκέτες και μπρουσκέτες (που φέρουν την έμπνευση και τα ονόματα εργαζομένων μας!), ειδικά προϊόντα για χορτοφάγους, σπιτικά γλυκά, όπως διαφόρων ειδών κέικς, σοκολατόπιτες, μηλόπιτες, πορτοκαλόπιτες κ.α., καθώς και ποικίλα είδη παγωτών.

Ένας αυτοδύναμος εργασιακός χώρος

Πίσω από το «Μύρτιλλο», βρίσκεται η Γεωργία Βαμβουνάκη - Raffan, στόχος της οποίας ήταν να δημιουργήσει έναν αυτοδύναμο εργασιακό χώρο, όπου όλοι οι εργαζόμενοι (εκ των οποίων το 90% ανήκει στις ευπαθείς ομάδες), είναι συνιδιοκτήτες και συνδιαχειριστές της επιχείρησης, συλλειτουργοί και συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της.

Αν και την ιδέα - αφορμή για την ίδρυση του Μύρτιλλου στην Αθήνα την έδωσε ένα ανάλογο καφέ στη Σκωτία (The Engine Shed, Edinburgh), η πρωτοτυπία του Μύρτιλλου έγκειται στο γεγονός ότι ποτέ δε βασίστηκε σε επιδοτήσεις ή χρηματοδοτήσεις, αλλά κινήθηκε και συνεχίζει να κινείται σαν μια αυτοσυντηρούμενη επιχείρηση, που βασίζεται αποκλειστικά στα έσοδα από την καθημερινή λειτουργία της.

Για το λόγο αυτό έχει βραβευθεί δύο φορές, το 2014 και το 2018.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share