Το άγαλμα με την ασύλληπτη ιστορία στην καρδιά της Αθήνας - Ο απίστευτος λόγος που έμεινε κλεισμένο σε εργαστήρι για 38 χρόνια
Όλοι το έχουν θαυμάσει, αλλά κανείς δνε γνωρίζει για την πορεία του

Η Αθήνα σε πολλά σημεία της μοιάζει με ανοιχτό μουσείο με τα πολλά – πανέμορφα αγάλματα να μας ταξιδεύουν σε στιγμές από το παρελθόν. Πολλά από αυτά κρύβουν τη δική τους ιστορία άλλοτε πιο απλή και άλλοτε πιο παράξενη. Όπως και η ιστορία που έχει ένα γνωστό άγαλμα της Αθήνας το οποίο έμεινε στο εργαστήριο 38 ολόκληρα χρόνια. Ποιο είναι αυτό; Ο ξυλοθραύστης. Όταν θα κατέβεις την Ηρώδου Αττικού και λίγο πριν φτάσεις στη Βασιλίσσης Όλγας θα δεις σε ένα ξέφωτο του Ζαππείου ένα μαρμάρινο άγαλμα. Είναι ο ξυλοθραύστης, το πιο εμβληματικό έργο του γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη. Με την ευκαιρία, δείτε 6 χριστουγεννιάτικες παιδικές παραστάσεις στην Αθήνα.
Ο ξυλοθραύστης και η ιστορία του
Το άγαλμα που αποτελεί αναπαράσταση ενός γυμνού άνδρα ο οποίος σπάει ένα κούτσουρο χρησιμοποιώντας χέρια και πόδια. Παρά το γεγονός ότι θεωρείται από πολλούς ειδήμονες αριστούργημα, το γλυπτό έχει περάσει από διάφορες περιπέτειες.
Ο Φιλιππότης άρχισε να κατασκευάζει τον ξυλοθραύστη στο εργαστήριο του στα Πατήσια το 1871. Αρχικά το κατασκεύαζε σε γύψο και πολύ αργότερα σε μάρμαρο. Ο ίδιος θεωρούσε ότι αποτελεί ορόσημο στην καλλιτεχνική του δημιουργία και απαιτούσε από το κράτος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του, ως έργου ισάξιου των αρχαίων έργων της κλασσικής περιόδου. Για πολλά χρόνια λοιπόν κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς έβγαζε το γύψινο πρόπλασμα έξω από το εργαστήριο του στην Πατησίων. Τι έκανε στη συνέχεια; Άναβε γύρω του κεριά και διαμαρτυρόταν, που ένα τέτοιο αριστούργημα παρέμενε ανολοκλήρωτο εξαιτίας της αδιαφορίας του κράτους.
Και πέρασαν 30 έτη μέχρι το 1901, ο μαρμάρινος «ξυλοθραύστης» να είναι μετά από περιπέτειες έτοιμος με έξοδα του γλύπτη. Ακόμη και τότε όμως και ενώ εκτέθηκε σε μια έκθεση και αναγνωρίστηκε η αξία του κανείς δεν προσφέρθηκε να τον αγοράσει. Έξι χρόνια αργότερα και ενώ το άγαλμα ήταν ακόμη στο εργαστήριο η Εθνική Πινακοθήκη έκανε μια πρόταση. Ωστόσο ο Φιλιππότης απέρριψε και αυτή την πρόταση. Μέχρι που τελικά το 1908, ο δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Μερκούρης διπλασίασε την προσφορά. Τότε ο γλύπτης δέχτηκε αλλά όχι με ιδιαίτερη χαρά.
Είχαν περάσει ήδη 38 χρόνια από τότε που ξεκίνησε να το φιλοτεχνεί. Το γλυπτό αποφασίστηκε να τοποθετηθεί στη λεωφόρο Αμαλίας, πίσω από τη ρωσική εκκλησία στο τέλος της Φιλελλήνων. Δυστυχώς τον ξυλοθραύστη βρήκαν κι άλλες περιπέτειες. Το 1910 κάποιος πήγε και έριξε στο πρόσωπο του μια κόκκινη χρωστική ουσία η οποία ήταν ανεξίτηλη με τα χημικά μέσα της εποχής. Έπειτα, το 1912 ο «ξυλοθραύστης» βανδαλίστηκε ξανά όταν ένας άγνωστος πήγε και έσπασε τα γεννητικά του όργανα με αποτέλεσμα έκτοτε να πορεύεται ευνουχισμένος. Γι’ αυτό το γεγονός ακούστηκαν πολλά και γράφτηκαν ακόμη περισσότερα στον τύπο της εποχής.
Ωστόσο, παρά και το τελευταίο γεγονός, ο «ξυλοθραύστης» έμεινε στο ίδιο σημείο για άλλα πενήντα χρόνια. Τελικά το 1960 με τα έργα διαπλάτυνσης της λεωφόρου Αμαλίας, μεταφέρθηκε στο Ζάππειο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
4 νέες αφίξεις στην Αθήνα για τον χειμώνα που περιμένουμε με ανυπομονησία
Η Αθήνα είναι γεμάτη κρυμμένους και φανερούς "θησαυρούς" και φυσικά ακούραστη... καθώς με το άγρυπνο μάτι της παρακολουθεί τις εξελίξεις και ποτέ δεν μένει στάσιμη. Εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες αφίξεις και βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους για να κάνει level up.
Τον φετινό χειμώνα λοιπόν, 5 νέες αφίξεις έρχονται να αναβαθμίσουν την Αθήνα μας και να δώσουν ακόμα ένα λόγο να αγαπάμε την πρωτεύουσα.
Για να πάρουμε λοιπόν μια γεύση από τα καινούργια που μας περιμένουν...
Παράλληλα, ανακάλυψε 4 + 1 μαγαζιά στην Αθήνα για να φας αυθεντικό κρητικό φαγητό.
Το νέο εγχείρημα του Κοντιζά
Τον γνωρίσαμε μέσα από το Master Chef, αλλά ο Σωτήρης Κοντιζάς, ήταν ήδη ένας πολύ γνωστός και επιτυχημένος σεφ. Μετά από το Nolan, το Provelegios και το Sweet Nolan, ένα ακόμα μαγαζί αναμένεται να «φέρει» στην Αθήνα, ο αγαπημένος σεφ και θα προσφέρει ramen τα οποία ο ίδιος έκανε διάσημα στην Ελλάδα μέσα από το Nolan.
Ami Gastroteque
Ο Γιώργος Μελισσάρης καρφώνει άλλο ένα σημαιάκι στο γευστικό χάρτη της Αθήνας και μαζί με τον Γιώργο Κανελλόπουλο και τον Δημήτρη Μπαμπούρη, ανοίγουν ένα all day μπιστρό στη γωνία όπου μέχρι πρότινος συναντούσαμε μια σοκολατερί, ακριβώς δίπλα από το Birdman.
To Ami Gastroteque θα ξεκινάει τη δράση του από νωρίς το πρωί με κρουασάν, σφολιάτες, γαλλικές ομολέτες κτλ και καθώς η μέρα θα προχωρά, ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος που συνεργάζεται επίσης και στο κολωνακιότικο Brasserie Loraine με τον Μελισσάρη, θα ανοίγει τη βεντάλια των επιλογών με απλές ως επί το πλείστον συνταγές από τη γαλλική παράδοση, ορισμένες εκ των οποίων μάλιστα θα διανθίζει και με πιο τολμηρά fusion στοιχεία. Τα cocktails θα έχουν τη σφραγίδα του Θάνου Καρεκλά, ενώ η και η wine list θα τιμά τόσο τον γαλλικό όσο και τον ελληνικό αμπελώνα.
Pharaoh
Στα Εξάρχεια, επί της οδού Σολωμού, ένα νέο μαγαζί με το όνομα Pharaoh θα κάνει την εμφάνισή του.
Πίσω από αυτό το εγχείρημα βρίσκονται ο δημοσιογράφος Φώτης Βαλλάτος, ο Perry Παναγιωτακόπουλος (Wine Kiosk), ο κορυφαίος βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς και ο θεσσαλονικιός σεφ Μανώλης Παπουτσάκης (Δέκα Τραπέζια, Χαρούπι).
Πρόκειται για ένα wine bar-restaurant με ελληνική κουζίνα.
Ένα ακόμα Drakoulis Dry & Raw
Ένα ακόμα Drakoulis Dry & Rawτην θα αφιχθεί, αυτή τη φορά στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι και θα προσφέρει γευστικά πιάτα υπό τον ήχο ανεβαστικής μουσικής. Το νέο Drakoulis Dry & Raw μετρά ήδη λίγες μέρες λειτουργίας.