Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2023

Το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων «ξαναζωντανεύει» - Δείτε εδώ τι θα στεγάσει

Έζησε με την οικογένειά της από το 1937

26 Δεκεμβρίου 2022 08:56
Το σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων «ξαναζωντανεύει» - Δείτε εδώ τι θα στεγάσει
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ιστορικό σπίτι, στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Πατησίων 61 στο οποίο έζησε τα παιδικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας, ένα διατηρητέο κτίριο - στολίδι, θα ξαναπάρει σύντομα ζωή, όπως ανακοινώθηκε την ημέρα της επετείου των 99 χρόνων από την γέννηση της κορυφαίας Ελληνίδας υψιφώνου, από την Πρόεδρο της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης Maria Callas, Βάσω Παπαντωνίου και τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη η έναρξη της διαδικασίας για την αποκατάσταση του ιστορικού αυτού χώρου με στόχο να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης Μαρία Κάλλας.

Με την ευκαιρία διαβάστε εδώ για την ξεχωριστή ιστορία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Πειραιά που θυμίζει παραμύθι.

Στις αρχές του 2023 ο Δήμος Αθηναίων θα προκηρύξει, μέσω της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας», τον διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού €6.869.600, η χρηματοδότηση του οποίου έχει ήδη εξασφαλιστεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η σχετική μελέτη περιλαμβάνει αποκατάσταση των προσόψεων του διατηρητέου κτιρίου και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων στο εσωτερικό του ενώ προβλέπεται και η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου, πλήρους λειτουργικού και απολύτως προσβάσιμου από ΑμΕΑ.

Το κτίριο αμέσως μετά την αποκατάστασή του θα παραδοθεί στην ΑμΚΕ «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ MARIA CALLAS», ώστε να αποτελέσει τη στέγη της ομώνυμης Ακαδημίας, ενός ιδρύματος που θα παρέχει ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου στη Λυρική Τέχνη. Η Ακαδημία θα διδάσκει μεθοδικά όλες τις δεξιότητες που αφορούν στη λυρική τέχνη και που δεν υπάρχουν συγκεντρωμένες όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε καμία άλλη Ακαδημία στο εξωτερικό.

ο σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην Πατησίων «ξαναζωντανεύει»

Στο κτίριο της οδού Πατησίων, συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ., δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής, τύπου Jugendstil, η κορυφαία ντίβα της όπερας όλων των εποχών, έζησε με την οικογένειά της από το 1937, οπότε επέστρεψαν από την Αμερική μέχρι το 1945.

«Είναι ένα από τα ομορφότερα κτίρια της πόλης, αντάξιο του καλύτερου κτιρίου σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Λονδίνο ή η Ρώμη. Το κτίριο αυτό -για πάρα πολύ καιρό εγκαταλελειμμένο στον χρόνο και στη φθορά- προκαλούσε ανάμεικτα συναισθήματα. Αν και συνδεδεμένο με την αίγλη της Κάλλας, η εικόνα του δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που έπρεπε να είναι. Σήμερα, προχωράμε στην αναζωογόνησή του, με στόχο να αποκτήσει τη δεύτερη λαμπρή του περίοδο» υπογράμμισε ο Κώστας Μπακογιάννης ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» κ. Χρόνης Ακριτίδης, εξήγησε πως πρόκειται για «ένα κτίριο το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό της τάξης των 6,8 εκατομμυρίων ευρώ».

Συγκινημένη η Πρόεδρος της ομώνυμης Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης, υψίφωνος, Βάσω Παπαντωνίου, για την οποία το έργο αυτό αποτελούσε επί σειρά ετών όραμα και στόχο ζωής, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Αθηναίων: «Είμαστε ευτυχείς που θα καταφέρουμε, χάρη στη βοήθειά του, να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση αυτού του χώρου. Μέχρι να φτάσουμε, όμως, εδώ διανύσαμε έναν πολύ μακρύ δρόμο» σημείωσε με έμφαση η ίδια.

Την σημαντική συμβολή στην υλοποίηση του εγχειρήματος επισήμανε και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, που έδωσε επίσης το παρών.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share