Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Yi Art: Ένας χώρος τέχνης και δημιουργίας - Πρωτότυπα χειροποίητα κεραμικά και σεμινάρια

Μια μοναδική εμπειρία σε έναν μοναδικό χώρο!

12 Οκτωβρίου 2022 12:01
Yi Art: Ένας χώρος τέχνης και δημιουργίας - Πρωτότυπα χειροποίητα κεραμικά και σεμινάρια
Από Αγάπη Μυργιώτη

Έχεις δει εκείνες τις κεραμικές κούπες που θυμίζουν έργα τέχνης και κάθε φορά που σου προσφέρουν ρόφημα σε μια τέτοια την πιάνεις με αμέριστη προσοχή, από κίνδυνο μη σου σπάσει; Εκείνα τα κεραμικά πιάτα, που θυμίζουν αυτά που είχαν οι γιαγιάδες μας, για "ένα καλό τραπέζι", όπως λέγανε;

Η κεραμική είναι από τις αρχαιότερες τέχνες που έχουν καταγραφεί με αρχαιολογικά ευρήματα και χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό της κάθε εποχής.

Στο Yi Art - Yi Ceramics ανακαλύπτεις τον κόσμο των κεραμικών και περνώντας την πόρτα "μπαίνεις" σε ένα κόσμο ηρεμίας και τέχνης.

Ο υπέροχος αυτός χώρος δημιουργήθηκε από δύο φίλες, την Ιωάννα Παπουλή και την Πηνελόπη Τρίπατζη, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους και την αγάπη τους για την τέχνη.

Οι δύο φίλες είχαν από πάντοτε μέσα τους την καλλιτεχνική φλέβα, ενώ για αρκετά χρόνια βασική επαγγελματική τους ασχολία ήταν η φωτογραφία.

 Yi Art: Ένας χώρος τέχνης και δημιουργίας - Πρωτότυπα χειροποίητα κεραμικά και σεμινάρια

Πώς ξεκίνησε όμως η αγάπη για την κεραμική τέχνη;

Πριν από μερικά χρόνια η Ιωάννα, επισκέφτηκε το όμορφο νησί της Πάρου και εκεί βρέθηκε σε ένα εργαστήριο κεραμικής. Το εργαστήριο, οι μυρωδιές.. την κέρδισαν! Ήταν μάλλον, αγάπη με την πρώτη ματιά, καθώς μερικά μόνο λεπτά έφτασαν, για να κερδίσουν το ενδιαφέρον της Ιωάννας και να την κάνουν να θέλει να μάθει περισσότερα για τη συγκεκριμένη τέχνη.

Λίγο καιρό μετά επισκέφτηκε την Πάρο παρέα με την Πηνελόπη, προκειμένου να της δείξει το εργαστήριο κεραμικής.

Δεν χρειάστηκε τίποτα περισσότερο. Το 2013, άρχισαν να ψάχνουν για μαθήματα κεραμικής. Ξεκίνησαν μαθήματα στο Εργαστήριο Κεραμικής του Δήμου Νίκαιας, το οποίο ήταν πολύ καλά εξοπλισμένο και με εξαιρετικούς δασκάλους, όπως υπογραμμίζουν η Πηνελόπη και η Ιωάννα. Μάλιστα, συνήθιζαν να περνάνε περίπου 5 ώρες την ημέρα στον χώρο.

Το καλοκαίρι που έκλεισε η σχολή, τους ήταν αδιανόητο να περνάνε οι μέρες χωρίς να δημιουργούν, έτσι αγοράσαν στο σπίτι τροχό.

«Η κεραμική σου δίνει άπειρες δυνατότητες. Ανακαλύπτεις συνέχεια καινούργια πράγματα. Μπορώ να ψάχνω για πάντα και να μην προλάβω καν να τα δω όλα», υπογραμμίζει η Ιωάννα και προσθέτει «παίρνεις κάτι ταπεινό, μια μπάλα πηλού και δημιουργείς κάτι».

«Είναι μαγικό. Όλοι πιάνουν στα χέρια τους την ίδια ποσότητα και φτιάχνουν κάτι τελείως διαφορετικό», τονίζει η Πηνελόπη.

 Yi Art: Ένας χώρος τέχνης και δημιουργίας - Πρωτότυπα χειροποίητα κεραμικά και σεμινάρια

Οι δημιουργίες βρίσκουν το δικό τους σπίτι

Το σπίτι της Πηνελόπης και της Ιωάννας άρχισε να γεμίζει μηχανήματα, υλικά και ο χώρος ήταν γεμάτος κούτες και πράγματα... μετατράπηκε σε εργαστήριο.

Έτσι, προέκυψε η ανάγκη το εργαστήριο να έχει δικό του χώρο.

Η ιδέα άρχισε να δουλεύει στο μυαλό τους και το όραμα για την δημιουργία ενός πολυχώρου τέχνης άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, όταν τον Δεκέμβριο του 2019, η Ιωάννα και η Πηνελόπη, άνοιξαν στην οδό Αλκμήνης 51 και Πτολεμαΐδος το Yi Art - Yi Ceramics.

Τι συμβαίνει στο Yi Art - Yi Ceramics

Ο χώρος που δημιούργησαν η Ιωάννα και η Πηνελόπη, περιλαμβάνει δύο brands, το Yi Art και το Yi Ceramics.

Το Yi Ceramics, αφορά τις χειροποίητες δημιουργίες τους, τις οποίες πουλάνε στον χώρο τους αλλά και μέσω της ιστοσελίδας τους.

Το Yi Art, αφορά τα σεμινάρια. Στον υπέροχο χώρο που έχουν δημιουργήσει οι δύο καλλιτέχνιδες, διοργανώνονται σεμινάρια κεραμικής καθώς και σεμινάρια ζωγραφικής σε κεραμικό.

Παράλληλα, στον χώρο διοργανώνονται και σεμινάρια άλλων καλλιτεχνών, κάτι το οποίο ήθελαν εξαρχής να ενσωματώσουν η Πηνελόπη και η Ιωάννα, στο Yi Art, αλλά λόγω πανδημίας, έχει αρχίσει τώρα σιγά σιγά να οργανώνεται περισσότερο.

 Yi Art: Ένας χώρος τέχνης και δημιουργίας - Πρωτότυπα χειροποίητα κεραμικά και σεμινάρια

Γιατί Yi = Γη;

Το όνομα Yi = Γη, δεν δόθηκε τυχαία. Γη γιατί με τον πηλό το μυαλό σου αυτόματα σκέφτεται τη Γη, από όπου προέρχονται και τα υλικά.

Στον χώρο χρησιμοποιούν φυσικά υλικά για την δημιουργία των κεραμικών.

«Θέλουμε να δώσουμε έναν γήινο χαρακτήρα».

Η αγάπη τους για το περιβάλλον και τη Γη, είναι φανερή. Φυτά στον χώρο, υλικά και πρώτες ύλες από τη φύση.

«Η λέξη Γη, περιλαμβάνει πολλές έννοιες που αγαπάμε».

Πάρε μια ιδέα για το πως φτιάχνονται τα κεραμικά:

Μια όμορφη εμπειρία

Η δημιουργία ενός κεραμικού είναι μια ευχάριστη διαδικασία, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ψυχοθεραπευτικά και να σε βοηθήσει να αποφορτιστείς από την ένταση και το άγχος της ημέρας.

«Στόχος μας είναι να αισθάνεσαι ασφαλής να εκφραστείς και στο τέλος να φεύγεις χαλαρωμένος», υπογραμμίζει η Ιωάννα.

«Το πιο κολακευτικό σχόλιο για εμάς ήταν ένα που έγραφε "παιδιά εκεί μπορείτε να πάνε και να αισθάνεστε ασφαλής», τονίζει η Πηνελόπη.

Παράλληλα, τα χειροποίητα κεραμικά, που φτιάχνουν η Πηνελόπη και η Ιωάννα, είναι τα αντικείμενα που θα βάλεις σπίτι σου ή θα προσφέρεις ως δώρο και χαίρεσαι που τα βλέπεις.

«Θέλουμε να παίρνουν κάτι, να το χρησιμοποιούν και να χαίρονται», μας λέει η Ιωάννα.

«Θέλουμε εμείς να χρησιμοποιούμε πράγματα που μας αρέσουν και το ίδιο θέλουμε και οι άλλοι. Να χρησιμοποιούν πράγματα που να τους αρέσουν».

Ρίξτε μία ματιά στον χώρο:

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share