Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Η λίμνη που θυμίζει παράδεισο και απέχει μόλις 35' λεπτά από το κέντρο της Αθήνας

Ο λόγος για...

2 Ιουνίου 2023 08:23
Η λίμνη που θυμίζει παράδεισο και απέχει μόλις 35' λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Απέχει 30' με 40' λεπτά από το κέντρο της Αθήνας και αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους Αθηναίους όσους και για τους κατοίκους της υπόλοιπης χώρας.

Ο λόγος για την πανέμορφη, κατάφυτη λίμνη Μπελέτσι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων περίπου στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην περιοχή Αγία Τριάδα της κοινότητας Αφιδνών, βορειοδυτικά της ομώνυμης κορυφής Μπελέτσι.

Με την ευκαιρία ενημερώσου εδώ για την έκθεση με ευρήματα της ανασκαφής στο Δέλτα Φαλήρου.

Λίγα λόγια για την ιστορία της λίμνης

Πρόκειται για τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε με δαπάνες των Γεωργίου Νάστου και Αθανασίου Πάντου τη διετία 1973-75 (εποχής Χούντας και λίγο μετά) ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο.

Ως συνέπεια της κατασκευή ήταν η αλλαγή της χάραξης του δρόμου που συνέδεε τον Άγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες (πρώην Κιούρκα). Το τεχνητό αυτό έργο συγκράτησε αφενός τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια, αφετέρου τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης.

Η λίμνη έχει μέγιστη διάμετρο 130 μέτρα περίπου και μέγιστο βάθος 9 μέτρα, ενώ το συνολικό της εμβαδόν αγγίζει τα 7.000 τ.μ.

Οι χελώνες και οι πάπιες

Η λίμνη Μπελέτσι αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται αποδημητικά πουλιά όσο και μόνιμα νηκτικά (πάπιες, κύκνοι), ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια.

Επίσης ζουν στη λίμνη αρκετές νεροχελώνες, κυρίως οι λεγόμενες νεροχελώνες με κόκκινα μάγουλα (Trachemys scripta elegans), οι οποίες είναι παράδειγμα για χωροκατακτητικά είδη.

Η αρχική καταγωγή τους είναι οι ΗΠΑ και το Μεξικό, αλλά είναι και παγκοσμίως οι πλέον εμπορεύσιμες χελώνες ως κατοικίδιο, και έτσι, ως παρατημένα πρώην κατοικίδια, καταφέρανε να κατακτήσουν παγκοσμίως διάφορους υδροβιότοπους όπως και τη λίμνη Μπελέτσι.

Τα ξύλινα γεφυράκια

Γύρω από τη λίμνη, τα ξύλινα γεφυράκια δίνουν την αίσθηση ενός παραμυθένιου τοπίου, που θέλεις να εξερευνήσεις και να βγάλεις φωτογραφίες.

Δείτε το βίντεο:

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share