Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το γραφικό ψαροχώρι της δυτικής Αττικής με την μοναδική ομορφιά

Ιδανικό για κοντινή και σύντομη εξόρμηση!

17 Μαρτίου 2024 07:19
Το γραφικό ψαροχώρι της δυτικής Αττικής με την μοναδική ομορφιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο των Μεγάρων, μόλις 40 λεπτά από από το κέντρο της Αθήνας βρίσκεται ένα πανέμορφο ψαροχώρι, ιδανικό για μονοήμερη εκδρομή.

Με την ευκαιρία ανακάλυψε, 3 αθηναϊκά οινοποιία για βόλτα και πολύ κρασί.

Ο λόγος για την Πάχη, που βρίσκεται νοτιοανατολικά των Μεγάρων, στις ακτές του Σαρωνικού κόλπου, απέναντι από τη Σαλαμίνα. Στη θέση της Πάχης βρισκόταν στην αρχαιότητα η Μεγαρική πόλη Νίσαια.

Σε αυτό το μοναδικής ομορφιάς ψαροχώρι, μπορείτε να απολαύσετε ολόφρεσκα ψάρια, απευθείας από τον κόλπο του Σαρωνικού, αλλά και να πιείτε τον καφέ σας έχοντας θέα ολόκληρο το λιμάνι με τα παραδοσιακά ψαροκάικα.

Από τον πανέμορφο λόφο του Άη Γιώργη με το ομώνυμο εκκλησάκι του 17ου αιώνα, θα χαθείτε στην μοναδική θέα για την οποία προσφέρεται. Το μάτι χάνεται μέσα στο γαλάζιο του Σαρωνικού κόλπου.

Στο βάθος του ορίζοντά του διακρίνονται οι ακτές της Σαλαμίνας, αλλά ακριβώς μπροστά βλέπει κανείς τα ακατοίκητα νησάκια Μεγάλη και Μικρή Πάχη (πιο γνωστή ως Παχάκι), που συμβάλλουν στη γραφικότητα του τοπίου.

Τόπος με ιστορία

Η τοποθεσία διαθέτει μεγάλη ιστορία, καθώς εκεί φαίνεται να στεκόταν η Νίσαια της αρχαιότητας. Ένα λιμάνι μεγάλης στρατηγικής σημασίας, το οποίο πότε περνούσε στα χέρια των Αθηναίων και πότε των Μεγαρέων –άλλωστε οι τελευταίοι το θεωρούσαν επίνειο της πόλης τους. Όμως η ακριβής της θέση δεν έχει εντοπιστεί: πολλοί πιστεύουν ότι δεν βρίσκεται στην ξηρά, μα βυθισμένη στη θαλάσσια έκταση μεταξύ του σύγχρονου οικισμού και της Μικρής Πάχης. Το σημερινό χωριό ιδρύθηκε βέβαια σε πολύ νεότερα χρόνια, όταν έφτασαν εδώ άνθρωποι από τη Λακωνία· στους οποίους το μέρος θύμισε τη γενέτειρά τους, οπότε αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα.

Τι θα κάνετε στην Πάχη

Στην Πάχη μπορείτε να συνδυάσετε καφέ, φαγητό και μπάνιο, καθώς η ομώνυμη παραλία είναι μια όμορφη αμμουδιά με καθαρά νερά, που προσελκύει οικογένειες, ζευγάρια, αλλά και αρκετές παρέες. Υπολογίστε ωστόσο ότι είναι ανοργάνωτη, οπότε θα πρέπει να φέρετε μαζί ό,τι κρίνετε απαραίτητο. Αξίζει βέβαια να κάνετε μια βόλτα και στο υπόλοιπο παραθαλάσσιο μέτωπο του χωριού (οι αποστάσεις είναι μικρές και περπατιούνται εύκολα), ιδιαίτερα στο γραφικό λιμανάκι με τα ψαροκάικα και τις βαρκούλες των ντόπιων.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share