Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πάρκα της Αθήνας: Πράσινη στάση ζωής

30 Μαΐου 2010
Πάρκα της Αθήνας: Πράσινη στάση ζωής

Κάτι γίνεται τον τελευταίο καιρό με τα πάρκα στην Αθήνα! Το Αττικό Άλσος μετά το ολοκληρωτικό του lifting παραδόθηκε πριν λίγες μέρες στους πολίτες και σε λίγο καιρό αναμένουμε να βγει από το "χειρουργείο" και το Πεδίον του Άρεως. Άραγε, λέτε, οι ιθύνοντες να κατάλαβαν πόσο σημαντικές είναι αυτές οι μικρές ανάσες πράσινου σε μια πόλη, που διακρίνεται κυρίως για το μπετόν της;

Κυριακή μεσημέρι. Κόσμος περπατάει ανέμελος μέσα στο πράσινο, κάποιοι κάνουν jogging, άλλοι χαλαροί διαβάζουν ένα βιβλίο, ενώ οι πιο ρομαντικοί χαζεύουν τη θέα. Οι παιδικές χαρές είναι γεμάτες ξέγνοιαστους σκανδαλιάρηδες μπόμπιρες, ενώ στα γήπεδα του ποδοσφαίρου, το αθλητικό πνεύμα βρίσκει την πλήρη εφαρμογή του. Όχι, δεν σας περιγράφω μια τυπική σκηνή από το Hyde Park του Λονδίνου, ούτε από το Central Park της Νέας Υόρκης. Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας. Το Αττικό Άλσος, η απόληξη των Τουρκοβουνίων, πριν λίγες μέρες παραδόθηκε στους Αθηναίους -μετά την πλήρη ανάπλασή του- και ήδη από τα πρώτα Σαββατοκύριακα η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η Αθήνα και ειδικά οι κεντρικές της περιοχές είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες, με αποτέλεσμα η πόλη να κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις του καταλόγου των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, αναφορικά με τη σχέση ποσοστού πρασίνου ανά κάτοικο. Μια πόλη πνιγμένη στο τσιμέντο έχει ανάγκη από οάσεις και με χαρά τον τελευταίο καιρό διαπιστώνουμε πώς κάποιοι δείχνουν να ευαισθητοποιούνται.... Κάτι η αναμόρφωση στο Πάρκο Ριζάρη, τώρα στο Αττικό Άλσος και μέχρι τον Ιούλιο στο Πεδίο του Άρεως, όλα αυτά μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι πως η πόλη ακολουθεί δειλά δειλά μια πιο «πράσινη» στάση ζωής.

Η πρωτοβουλία για την ανάπλαση των δύο μεγάλων πάρκων μέσα στον αστικό ιστό ανήκει στην Υπερνομαρχία Αθηνών και Πειραιώς και εμείς είχαμε τη χαρά να περπατήσουμε μαζί με την υπερνομάρχη κα Ντίνα Μπέη στο Αττικό Άλσος και να το θαυμάσουμε από κοντά. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα στην πρωτεύουσα ανήκει πλέον σε όλους εμάς!

ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ

Η ανάπλαση του Αττικού Άλσους είχε κριθεί αναγκαία, καθώς σύμφωνα με την κα Μπέη δεν αφορά μόνο στο δήμο Αθηναίων αλλά σε όλο το λεκανοπέδιο, το οποίο ασφυκτιά από το μπετόν και την άναρχη δόμηση. Με πρωτοβουλία λοιπόν της Υπερνομαρχίας και στηριγμένη στο ότι το έργο είχε ενταχθεί στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ξεκίνησε η διαδικασία αναδιαμόρφωσής του πριν 18 μήνες. Στα 650 στρέμματά του φυτεύτηκαν πάνω από 2.000 δέντρα και θάμνοι, αναδασώθηκαν τμήματα, δημιουργήθηκαν παιδικές χαρές συγχρόνων προδιαγραφών, χωμάτινες διαδρομές, χώροι σκιάστρων και αναδείχθηκαν σημεία θέας σε όλη την Αθήνα. Όλα μελετημένα και προσαρμοσμένα στη λεπτομέρειά τους, ώστε να είναι χρήσιμα και λειτουργικά στους πολίτες.

Εκτός όμως από το πράσινο, αναδείχθηκε και ο πολιτιστικός χαρακτήρα του πάρκου. Το υπαίθριο θέατρο που φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι το Φεστιβάλ -σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων- ανακαινίσθηκε και εκσυγχρονίστηκε πλήρως. Επίσης, δίνεται πλέον η δυνατότητα για άθληση. Φτιάχτηκαν 2 γήπεδα βόλεϊ, 2 μπάσκετ, 4 τένις καθώς και γήπεδα 5Χ5, όλα με ελεύθερη πρόσβαση. Αυτό άλλωστε ήταν και το μεγάλο στοίχημα και η επιτυχία της Υπερνομαρχίας. Να καταφέρει να τα κρατήσει εντελώς δωρεάν, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ειδικά στις μέρες μας. Προσωπική επιθυμία της κας Μπέη ήταν από την αρχή -ακόμα και στην περίπτωση του τένις, που θεωρείται ένα ακριβό άθλημα-, να παρέχονται, έστω και πιλοτικά, δωρεάν μαθήματα στα παιδιά των γύρω σχολείων. Σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι κάτι που η ίδια ελπίζει πως θα είναι εφικτό, όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται!

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Δυστυχώς οι Έλληνες δεν έχουμε την κουλτούρα του πάρκου, με την έννοια που την έχουν οι άλλοι Ευρωπαίοι. Αντιθέτως, έχουμε την κουλτούρα της παραλίας. Πρέπει όμως να μάθουμε σιγά σιγά να αγαπάμε και το πάρκο. Αυτό για την κα Μπέη, ειδικά στην περίπτωση των παιδιών τα οποία πρέπει να ξεφεύγουν από το χάος του κέντρου, κρίνεται άκρως αναγκαίο. «Μπορεί ο Έλληνας να μην περπατάει ιδιαίτερα ή να μην έχει αυτή τη φιλοσοφία, όμως αυτό ίσως συμβαίνει γιατί πολύ απλά δεν είχε ποτέ του χώρους για να το κάνει. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, όπου υπάρχουν ελπίδες όμως ότι θα αλλάξει. Οι νέοι θα το μάθουν, ο κόσμος θα πάει στα γήπεδα με τα παιδιά του, θα δουν ότι περνάνε καλά. Σιγά-σιγά, σε 2 γενιές πιστεύω θα αλλάξει εντελώς η νοοτροπία», προσθέτει με αισιοδοξία. Στον προβληματισμό μου αν ο κόσμος ερχόμενος εδώ θα σεβαστεί το Πάρκο, η ίδια δανείζεται το παράδειγμα του μετρό της Αθήνας και αναφέρει: «Πιστεύω ότι όταν δίνεις ποιότητα, ο κόσμος το σέβεται. Πάντα υπάρχουν, βέβαια, οι βάνδαλοι και οι κακόπιστοι, αλλά είμαι αρκετά αισιόδοξοι ότι η πλειονότητα θα το σεβαστεί. Καθετί ποιοτικό διδάσκει πολιτισμό. Έτσι, άλλωστε, δεν έγινε και με το μετρό της Αθήνας; Όλοι πιστεύαμε ότι μετά από 1 χρόνο θα το καταστρέψουν. Όμως ακόμα είναι μια κούκλα!»

Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ

Βέβαια για να επιτευχθεί αυτό, μεγάλο ρόλο παίζει και η συντήρηση του έργου. Στην περίπτωση του Αττικού Άλσους, η κα Μπέη με πικρία αναφέρει πως δεν έχουν εγκριθεί θέσεις για μόνιμο προσωπικό φύλαξης, ωστόσο το έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού και συντήρησης. Ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποιοι κηπουροί οι οποίοι σε συνδυασμό με τους γεωπόνους της Υπερνομαρχίας θα φροντίσουν για την περιποίηση των χώρων πρασίνου. Τόσο για την ίδια όσο και για την Υπερνομαρχία η διατήρησή του, άλλωστε, αποτελεί ένα στοίχημα ζωής και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλος ο προϋπολογισμός του Οργανισμού έχει δοθεί προς αυτόν το σκοπό. Για το μέλλον μάς καθησυχάζει ότι «τώρα με τον Καλλικράτη, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο νόμου, οι χώροι υπερτοπικού πρασίνου θα περάσουν στις περιφέρειες, οι οποίες δεδομένου ότι θα γίνουν ισχυρότερες θα έχουν τα απαραίτητα κονδύλια για να στηρίξουν τη διατήρηση και συντήρησή του». Άλλωστε, μην ξεχνάμε, όπως διαπιστώνει με θέρμη η κα Μπέη, «πρόκειται για πάρκα διαχρονικά, που θα ανήκουν για μια ζωή στους κατοίκους της Αττικής».

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Το θέμα της πρόσβασης στους χώρους πρασίνου είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα την κα Μπέη. Θέτοντας ψηλά τον πήχη θεωρεί πώς η σύνδεσή τους με σταθμούς του μετρό πρέπει να μπει στην ατζέντα. Μέχρι τότε όμως θα υποβάλει σίγουρα το αίτημα για τη δημιουργία λεωφορειογραμμής με την ονομασία ΑΤΤΙΚΟ ΑΛΣΟΣ, η οποία θα πραγματοποιεί στάσεις στις δύο εισόδους του πάρκου. Αυτό είναι κάτι που θα εξυπηρετήσει πολύ κόσμο από όλα τα σημεία της Αθήνας, ενώ ταυτόχρονα θα αποσυμφορήσει και τα πάρκιγκ, στα οποία το καλοκαίρι εξαιτίας του θεάτρου, γίνεται το αδιαχώρητο.

ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ

Κατά την κα Μπέη, μόνο με ιδέες, τόλμη και ρηξικέλευθες ενέργειες μπορεί ένα όραμα να γίνει πραγματικότητα! Άμεσος στόχος όσον αφορά στο περιβάλλον είναι η διάσωση των τελευταίων ελεύθερων χώρων. Η Υπερνομαρχία είναι ήδη σε συνεννόηση με τους δήμους της Νέας Ιωνίας, του Γαλατσίου, της Φιλοθέης και του Ψυχικού, με σκοπό να διεκδικήσει και να αναδασώσει όλες τις «γκρίζες περιοχές» γύρω από τα Τουρκοβούνια -1.800 στρεμμάτων- και να τα ενοποιήσει με το Αττικό Άλσος, προσφέροντας έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στο λεκανοπέδιο!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό, η Υπερνομαρχία συμβάλλει στο να βοηθήσει τους δήμους να διεκδικήσουν κάποιους χώρους απαλλοτρίωσης ή εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, με στόχο να γίνουν οι απαιτούμενες αναπλάσεις. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε η υπερνομάρχης, κάθε δήμος έχει τέτοιες διεκδικήσεις χώρων, που πολλές φορές εξαιτίας της γραφειοκρατίας μένουν για χρόνια αναξιοποίητοι. «Εμείς συμβάλλουμε, λοιπόν, στο να προβληθούν αυτές οι διεκδικήσεις και ασκούμε μια μορφή πίεσης, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και τα εμπόδια», προσθέτει αναφερόμενη στο www.attiko-prasino.gr, στο οποίο ήδη η συμμετοχή των δημοτών είναι ιδιαίτερα συγκινητική. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν δήμοι που ασφυκτιούν και αυτό καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη δημιουργία χώρων πρασίνου -τις «πράσινες ανάσες», όπως συγκεκριμένα τις αποκαλεί, για τις οποίες δεν χρειάζονται πολλά χρήματα αλλά ιδέες και τόλμη. «Ένα εγκαταλελειμμένο χωράφι, ένα σπίτι που δεν έχει κριθεί διατηρητέο μπορεί εύκολα να κατεδαφιστεί και με λίγους θάμνους, λίγο χώμα και μερικά δέντρα να δώσει μια ανάσα στη γειτονιά» μας εξηγεί, προσθέτοντας ότι «η Αθήνα είναι ο κατεξοχήν δήμος που χρειάζεται αυτές τις ανάσες».

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ;

Στην ίδια πρωτοβουλία ανήκει και η ανάπλαση στο Πεδίο του Άρεως, η οποία αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα και προσφυγές, μέχρι να τη δικαιώσει το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας και να δώσει το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι ενέργειες. Η κα Μπέη είναι αισιόδοξη ότι μέσα στον Ιούλιο θα καταφέρει να το εγκαινιάσει και να το παραδώσει και αυτό στους Αθηναίους. Εκεί θα αναδειχθούν ταυτόχρονα και οι ιστορικές διαδρομές, οι οποίες ακριβώς επειδή το πάρκο ήταν εγκαταλελειμμένο, παρέμεναν μέχρι σήμερα άγνωστες στον ευρύ κοινό.

Τέλος, μια μεγάλη επιτυχία που ανήκει στην Υπερνομαρχία είναι ότι κατάφερε να ενώσει τις δυνάμεις 12 κοινωνικοπολιτικών και επιστημονικών φορέων, οι οποίοι δεν είχαν καμιά σχέση μεταξύ τους (Δικηγορικός σύλλογος, Πρυτάνεις κ.λπ.) σε έναν και μόνο κοινό στόχο· να διεκδικήσουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους του λεκανοπεδίου και να τους διασώσουν. Ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις στο Γουδή, ενώ το Ελληνικό και τα στρατόπεδα της δυτικής Αθήνας έχουν μπει στο «στόχο» αυτής της πράσινης στάσης ζωής.

Η ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΜΠΕΗ

Κλείνοντας, η υπερνομάρχης Ντίνα Μπέη μοιράζεται μαζί μας εικόνες της δικής της Αθήνας. «Ήμουν και είμαι άνθρωπος του κέντρου. Μένω εδώ και μου αρέσει πολύ. Γνωρίζω τα προβλήματά του αλλά το αγαπώ. Λατρεύω τις μυρωδιές της Ευριπίδου, την Πλατεία Κοτζιά, τις παλιές ιστορικές διαδρομές, τον Κεραμεικό και κάθε σημείο όπου σμίγει η Ανατολή με τη Δύση. Γιατί η Αθήνα έχει το ανατολίτικο στοιχείο, έχει και τις αμερικανοποιημένες περιοχές, έχει όλα όσα συνιστούν μια κοσμοπολίτισσα, ακόμα κι αν τα αρνητικά αυτού του κοσμοπολιτισμού είναι περισσότερα από τα θετικά». Τέλος, η κα Μπέη παρομοιάζει την Αθήνα με μια ηλικιωμένη γυναίκα που δεν έχει υποστεί lifting, αλλά κουβαλάει εμπειρίες, και κάθε ρυτίδα της κρύβει αιώνες ιστορίας. Μια πολύ γοητευτική ηλικιωμένη γυναίκα. Αυτή λοιπόν είναι η Αθήνα και κάτι τέτοιες ενέργειες δείχνουν ότι αν υπάρχουν τόλμη και ιδέες μπορεί να γίνει ακόμα πιο σαγηνευτική... Το θέμα είναι να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και να αντιληφθούμε όλοι εμείς τις ανάγκες της, που είναι και δικές μας ανάγκες...

ΑΛΛΕΣ «ΠΡΑΣΙΝΕΣ» ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Στη διάθεση των δημοτών είναι εδώ και λίγους μήνες και το πλήρως αναπλασμένο πάρκο Ριζάρη στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στο πολεμικό μουσείο (στάση Ευαγγελισμός). Με τη μεγάλη χορηγία του Ιδρύματος Πατέρα και την πολύτιμη συνεργασία του δήμου Αθηναίων έγινε πραγματικότητα ένα όνειρο γενεών. Στα 15 στρέμματά του έχουν φυτευτεί δέντρα, θάμνοι ενώ ταυτόχρονα διαμορφώθηκαν 3.000 τ.μ. καλαίσθητων διαδρομών περιπάτου για τους επισκέπτες. (Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.)

Έως το 2015 η Καλλιθέα θα έχει αποκτήσει ένα Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής χάρη στην πολύτιμη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μεγάλο μέρος της δωρεάς θα διατεθεί για τη διαμόρφωση του χώρου, τη φύτευση, το φωτισμό, την άρδευση, ενώ το ποσό που θα χρειαστεί για την κατασκευή ανοιχτού κολυμβητηρίου, αναψυκτηρίου και πάρκιγκ ανοιχτών θέσεων ξεπερνάει τα €5,5 εκατ. Τη διαμόρφωση έχει αναλάβει ο κορυφαίος αρχιτέκτονας Renzo Piano.

Ο ίδιος θα σχεδιάσει και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μια τεράστια έκταση 120 στρεμ. που θα συνορεύει με το δημοτικό πάρκο και θα αναπτυχθεί γύρω από τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Τέλος, από τα μέσα του Μαρτίου και κατόπιν εντολής που δόθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου -έργο του αρχιτέκτονα Τσίλερ- ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό κάθε Κυριακή από τις 10:00 έως τις 14:00 (είσοδος ελεύθερη από την οδό Βασ. Γεωργίου). Με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στον εντυπωσιακό κήπο 25 στρεμμάτων και να θαυμάσουν τα σπάνια φυτά, εκεί όπου μέχρι σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεξιωνόταν κάθε 24 Ιουλίου -σε ανάμνηση της αποκατάστασης της Δημοκρατίας του 1974-μόνο την πολιτική, στρατιωτική και πνευματική ηγεσία της χώρας. Ήδη οι επισκέπτες την 2η Κυριακή άγγιξαν τους 1.900! (Πληροφορίες τηλ. 210 7224939)

ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:

-Το Αττικό Άλσος είναι φιλικό στα ΑμεΑ. Υπάρχουν ειδικές ράμπες για τα αμαξίδια, χαμηλοί κάδοι και ειδικές τουαλέτες.

-Και στις δύο εισόδους του υπάρχουν δωρεάν θέσεις πάρκιγκ.

-Στο Αττικό Άλσος λειτουργούν δύο αναψυκτήρια. Το ένα είναι το Υάδες και το άλλο -που θα είναι έτοιμο μέσα στον Μάιο- θα πάρει τη θέση του παλιού Ζέπελιν.

-Όνειρο γενών είναι να δημιουργηθεί στο χώρο του Ελληνικού, ένα Μητροπολιτικό Πάρκο με χώρους πρασίνου μέχρι και λίμνη, συνιστώντας έναν μοναδικό πνεύμονα στην Αθήνα.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share