Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μόλις 1 ώρα από την Αθήνα, πνιγμένο στα Έλατα, βρίσκεται το θρυλικό "Κολοκοτρωνίτσι"

Δεν είχαμε ιδέα...

19 Σεπτεμβρίου 2022 09:11
Μόλις 1 ώρα από την Αθήνα, πνιγμένο στα Έλατα, βρίσκεται το θρυλικό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ζεις στην Αθήνα και θες να ανακαλύψεις ένα χωριουδάκι τόσο όμορφο που να θυμίζει παραμύθι; Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις το αυτοκίνητό σου και να ταξιδέψεις περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο. Μέχρι δηλαδή να φτάσεις στο τηλεοπτικό «Κολοκοτρωνίτσι», την Καρυά Αργολίδας.

Με την ευκαιρία δες εδώ την Παλιά Αθήνα μέσα από ένα σπάνιο βίντεο που θα σε κάνει να κλάψεις από συγκίνηση.

Στέκει στους πρόποδες του Αρτεμισίου, σε υψόμετρο 700 μέτρων και είναι τo μοναδικό χωριό στον ορεινό όγκο του νομού, το οποίο έχει διατηρήσει όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που πλέον σπάνια συναντά κανείς στα χωριά της πατρίδας μας.

Η ιστορία της ζωντανή. Η αμφιθεατρική της θέση κάνει την θέα της ξεχωριστή. Τα μονοπάτια της ξακουστά και οι άνθρωποι πάντα χαμογελαστοί και φιλόξενοι.

Η πέτρινη βρύση στην πλατεία μέρα νύχτα τρέχει κρυστάλλινο της πηγής νερό, ενώ από πάνω, γυμνές οι καρυδιές συνδυάζονται με το φθινοπωρινό, αυτό τον καιρό, τοπίο.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα παλαιά σπίτια ένα – ένα ανακαινίζονται από ντόπιους, που επιστρέφουν στα πάτρια, και από ξένους που τ’ αγοράζουν, το χωριό αποκτάει όψη σύγχρονου θέρετρου με τα μαγαζιά του και την όμορφη πλατεία στο κέντρο του, που διαμορφώθηκε πρόσφατα με πελεκητές πέτρες.

Ένα χωριό τόσο όμορφο που πολλοί το αποκαλούν και «Αράχωβα της Αργολίδας».

Η κεντρική εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος με ιστορία σχεδόν 800 ετών, κατακλύζεται κάθε χρόνο από κόσμο στο πανηγύρι της στις 29 Αυγούστου.

Στην άκρη του χωριού, υπάρχουν τα ερείπια των παλιών νερόμυλων, που εργάζονταν παλιά οι κάτοικοι της περιοχής. Κάποτε δούλευαν μέρα – νύχτα με τα νερά, που έφταναν ως εκεί από τις φυσικές πηγές του Αρτεμισίου και εξυπηρετούσαν ολόκληρη την περιοχή. Οι εγκαταλελειμμένες μυλόπετρες μέσα στα χαλάσματα μαρτυρούν ακόμα τα παλιά μεγαλεία τους.

Κατηφορίζοντας προς τη Νεστάνη θα βρεις αριστερά πάνω στο δρόμο το «Μπρακατσάκι», ονομαστή πηγή που τρέχει από ένα σωλήνα κρυστάλλινο νερό πλούσιο σε θειάφι όλο το χρόνο. Εδώ κατέληγαν από παλιά κάτοικοι από τις γύρω περιοχές για να πιουν το ιαματικό αυτό νερό, που γιάτρευε πολλές αρρώστιες. Ακόμα και σήμερα το αναζητούν πολλοί για θεραπεία, όταν εξαντλήσουν τους γιατρούς και τα φάρμακα και γιατρειά δε βρουν. Μόνο που λένε ότι για να κάνει καλό πρέπει κανείς να το πιει επιτόπου και να μην το μεταφέρει στο σπίτι του, γιατί αλλοιώνεται και χάνει τη θεραπευτική του δύναμη.

Η πατρίδα του Γιαννάκου Νταγρέ, πρωτοπαλίκαρου του Κολοκοτρώνη έγινε ευρέως γνωστή μέσα από την τηλεοπτική σειρά του ΑΝΤ1 «Το Καφέ της Χαράς» ως Κολοκοτρωνίτσι.

TAGS
 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share