Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σε αυτό το μέρος της Αττικής μπορείς να δεις μέχρι και Φλαμίνγκο

Ο λόγος για...

31 Ιουλίου 2023 07:50
Σε αυτό το μέρος της Αττικής μπορείς να δεις μέχρι και Φλαμίνγκο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πτηνό με το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα που είναι αγαπητό σε όλον τον κόσμο, το γνωστό σε όλους μας Φλαμίνγκο, έχει μια ξεχωριστή ομορφιά, γι' αυτό άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δουν από κοντά αυτό το υπέροχο πλάσμα.

Με την ευκαιρία δες εδώ την Παλιά Αθήνα μέσα από ένα σπάνιο βίντεο που θα σε κάνει να κλάψεις από συγκίνηση.

Πού μπορείς όμως να δεις φλαμίνγκο εσύ που μένεις στην Αθήνα;

Μια μικρή λιμνοθάλασσα δίπλα σε παραθεριστικές κατοικίες που η αξία της ως σταθμός για πολλά μεταναστευτικά είδη την κατατάσσει σε ένα πολύ σημαντικό βιότοπο, είναι το σημείο αυτό στο οποίο μπορείς να δεις Φλαμίνγκο.

Ο λόγος για την λιμνοθάλασσα Ωρωπού, που βρίσκεται στη βόρεια Αττική αμέσως μετά το λιμάνι της πόλης και εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής σε μια ευρύτερη περιοχή 650 περίπου στρεμμάτων.

Πρόκειται για μια ρηχή λιμνοθάλασσα που χωρίζεται από τη θάλασσα από μια στενή λωρίδα άμμου και ενώνεται μαζί της σε διάφορα σημεία, αναλόγως την εποχή και την παλίρροια.

Παλιότερα η λιμνοθάλασσα αποτελούσε ενιαίο οικοσύστημα με τις εκβολές του Ασωπού ποταμού που βρίσκονται 2 χιλιόμετρα βορειότερα αλλά η έντονη οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή έχει χωρίσει οριστικά τους δύο οικοτόπους.

Περιβάλλεται από έναν αλμυρόβαλτο και παλιότερα οι κάτοικοι την λειτουργούσαν ως φυσική αλυκή. Η λιμνοθάλασσα του Ωρωπού είναι ένας από τους σημαντικότερους τόπους διαχείμασης και ανεφοδιασμού για πολλά είδη της ορνιθοπανίδας.

Στο νότιο τμήμα του υγροτόπου υπάρχει ένας μεγάλος αλμυρόβαλτος γεμάτος με φυτά τους είδους Salicornia, ενώ προς την ηπειρωτική περιοχή υπάρχουν καλαμιές και βούρλα.

Στην μικρή έκταση που χωρίζει την θάλασσα από την οικιστική περιοχή, ανάμεσα στις σαλικόρνιες φυτρώνει ένα ιδιαίτερα σπάνιο λουλούδι, το κολχικό Colchicum soboliferum, το οποίο ανθίζει σε μικρούς πληθυσμούς στο τέλος του χειμώνα.

Η λιμνοθάλασσα του Ωρωπού πρόκειται για ένα εξαιρετικό πεδίο για παρατήρηση πουλιών καθώς σχεδόν όλο τον χρόνο συναντά κανείς πολλά και διαφορετικά είδη. Ιδιαίτερα στις αρχές της άνοιξης κατακλύζεται από εκατοντάδες πουλιά και κανείς μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να παρατηρήσει μέχρι και 60 είδη, ενώ τον χειμώνα συχνά περνάνε από εδώ αρκετά σπάνια είδη.

Πρόκειται για πολύ σημαντικό βιότοπο για την ορνιθοπανίδα, ωστόσο όμως απειλείται από πολλούς παράγοντες. Η οικιστική ανάπτυξη, τα τροχοφόρα που φτάνουν μέχρι την παραλία, διάφορα χόμπυ όπως μότο-κρος και εκπαιδευτικές πτήσεις ελικοπτέρων αλλά και οι ρήψεις μπαζών είναι τα σημαντικότερα.

Στην λιμνοθάλασσα του Ωρωπού έχουν καταγραφεί 180 είδη πουλιών μερικά από τα οποία αρκετά σπάνια.

Τον χειμώνα την επισκέπτονται μεγάλοι αριθμοί από καστανοκέφαλους γλάρους (μέχρι και 3.500 πουλιά), ενώ από την άνοιξη γεμίζει από κοπάδια σταχτοτσικνιάδων που σταθμεύουν για λίγο εδώ. Στον Ωρωπό έχει διαπιστωθεί ακόμα και η ολιγοήμερη στάθμευση του εξαιρετικά σπάνιου γερανού.

Ο Ωρωπός απέχει 54 χλμ. βορειότερα από την Αθήνα. Η διασταύρωση προς την Σκάλα Ωρωπού βρίσκεται πάνω στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας. Από το λιμάνι του Ωρωπού ακολουθείτε με τα πόδια την ακροθαλασσιά και λίγα μέτρα μετά την πόλη ξεκινάνε οι πρώτες λιμνούλες του υγρότοπου. Αν θέλετε να συνεχίσετε προς τις εκβολές του Ασωπού θα πρέπει να συνεχίσετε παραθαλάσσια για 2 χλμ. Σε όλη την ακτογραμμή μπορείτε να παρατηρήσετε διάφορα οργανικά υπολλείματα θαλάσσιων οργανισμών που αφήνει πίσω της η παλίρροια.

 

Athens Guide

Ροή ειδήσεων

Share